Astmaa sairastavat nuoret tupakoivat muita enemmän

Yli 22 000 nuoren tutkimus Tanskasta, Grönlannista ja Färöstä

Vaikka kaikki tietävät, että tupakointi pahentaa astman oireita, polttavat astmaa sairastavat nuoret useammin ja enemmän kuin terveet teini-ikäiset. Tämä yllättävä tutkimustulos julkaistiin tänään Pediatrics-lehden sähköisessä numerossa. Sen voi lukea muun muassa Reutersin terveyssivuilta.

Tutkimusta johti tohtori Dorthe Hansen Precht Tanskan Kansanterveyslaitoksesta. Hän sanoo olevansa yllättynyt ja huolissaan tuloksista. Tupakointi ahtauttaa keuhkoputkia ja lisää limaneritystä ja tulehdusta, jotka ovat astmassa muutoinkin lisääntyneet. Tutkijat eivät osaa selittää mistä tupakoinnin yleisyys astmaatikkojen keskuudessa johtuu.

Lääkärit, terveydenhoitajat ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt olettavat yleensä, ettei astmaa sairastava henkilö tupakoi, ja siksi he eivät ehkä huomaa kysyäkään asiasta, sanovat tutkijat. He haluavat nyt kiinnittää terveysammattilaisten huomiota tähän vakavaan asiaan.

Vuosina 1996-7 tutkijat selvittivät yli 22 000 nuoren (15-20 vuotta) tanskalaisen, färöläisen ja grönlantilaisen nuoren tupakointitapoja. Tutkituista 1887 sairasti astmaa. Kaiken kaikkiaan 38 % nuorista ilmoitti tupakoivansa ainakin toisinaan ja 17 % tupakoi päivittäin. Astmaatikkojen joukossa luku oli 19 %, muiden 16 %. Tupakoivat astmaatikot polttivat päivittäin keskimäärin 10,3 savuketta ja terveet tupakoitsijat 9,6 savuketta.

Ne astman oireita potevat nuoret, jotka eivät käyttäneet astmalääkkeitä, polttivat kaksi kertaa useammin kuin terveet nuoret. Astmaatikkojen joukossa oli eniten niitä, jotka olivat yrittäneet lopettaa tupakoinnin.

Pediatrics 2003;111:e562-e568.

Aiheeseen liittyviä muita tutkimusraportteja. Kun linkki avautuu, päivitä sivu.

Antioksidantteja astmaan
Astman biologinen hoito