D-vitamiini ja sydän

D-vitamiinin puute on maailmanlaajuinen terveysongelma, jota esiintyy eniten pohjoisilla leveysasteilla, mutta myös eteläisissä maissa, kuten Espanjassa, Italiassa, Costa Ricassa, Brasiliassa, Qatarissa ja Intiassa. Viime vuosina kardiologit ovat innostuneet tutkimaan D-vitamiinin ja sydäntautien yhteyksiä ja osoittaneet vakuuttavasti, että D-vitamiini ehkäisee ja hoitaa näitä kroonisia kansantauteja. Tarve vain on moninkertainen viranomaissuositukseen verrattuna.

Amerikkalaiset tutkijat Vikrant Rai (Department of Clinical and Translational Science, Creighton University School of Medicine, USA) ja Devendra K. Agrawal (National Heart, Lung, and Blood Institute, National Institutes of Health, USA) esittävät uudessa kirjallisuuskatsauksessaan että

  • D-vitamiinin puute (S-D-25 < 75 nmol/l) liittyy sydän- ja verisuonitauteihin, mukaan luettuina sepelvaltimotauti, sydäninfarkti, sydämen vajaatoiminta, fibroosi (sidekudoistuminen), verenpainetauti ja ääreisvaltimoiden ahtaumat.
  • D-vitamiinivajeessa elimistössä myllertää krooninen matala-asteinen tulehdus, eritoten diabeetikoilla, mikä lisää heidän riskiään sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Ne ovat tulehdussairauksia.
  • D-vitamiinin nauttiminen ruoan lisänä vähentää tulehdussytokiinien määrää elimistössä, lievittää inflammaatiota ja voi näin olla tärkeää hoitoa sydän- ja verisuonitaudeissa.
  • Sydänlihassairaus (kardiomyopatia) on mahdollista hoitaa kuntoon D-vitamiinilisällä.
  • D-vitamiinilisä jarruttaa arterioskleroosia ja valtimopaakkujen kasvua.

Perinteisesti D-vitamiinia on pidetty tarpeellisena vain riisitaudin ja luukudon ehkäisyssä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että D-vitamiini on tärkeä ravintolisä myös luuston ulkopuolisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa, vaikka Suomessa Evira ei sallikaan D-vitamiinia markkinoivien yhtiöiden kertoa sitä yleisölle. Uutisoin seuraavassa muutamia uusia sydänlääkäreiden ja biologien julkaisuja eri puolilta maailmaa.

Intialaiset kardiologit tutkivat 314 sydänklinikkaan hoitoon tulleen sydäninfarktipotilaan seerumin D-vitamiinin pitoisuudet. Intiassa normaalina pidetään yli 75 nmolin/l pitoisuutta (suomalaiset viranomaiset kuvittelevat, että 50 nmol/l riittää kaikille). Valtaosalla potilaista (83,5 %) pitoisuus oli kuitenkin alle 75 nmol/l. Kardiologit pitivät sitä infarktin ja sen monien riskitekijöiden syytekijänä (Karur ym. 2014).

Kiinalaisten sydänkirurgien julkaisema 9 000 infarktipotilaan meta-analyysi osoitti viime vuonna, että akuutin sydäninfarktin saaneiden henkilöiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) oli alentunut (Huan ym. 2017).

Saman osoitti viime vuonna myös italialaisten, kreikkalaisten, unkarilaisten, ranskalaisten ja kanadalaisten tutkijoiden yhteinen kirjallisuuskatsaus (Muscogiuri ym. 2017). Lisäksi he osoittivat, että D-vitamiinvaje lisää valtimoiden ahtautumista ja kalkkiutumista (ateroskleroosia) (Muscogiuri ym. 2017), aivan kuten myös Rai ja Agrawal olivat kirjoittaneet.

D-vitamiinin sydäntä suojaavia biokemiallisia mekanismeja on tutkittu, ja niitä aletaan ymmärtää entistä paremmin (Le ym. 2018). Ohion yliopiston biokemistit osoittivat äskettäin, kuinka D3-vitamiini korjaa sydänsolujen vaurioita (Khan ym. 2018).

Nämä kaikki vahvistavat englantilaisen gastroenterologi David Grimesin jo vuonna 2009 kirjassaan Aurinko, D- vitamiini ja sydän esittämää käsitystä, ettei sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin syynä ole kolesteroli, vaan D-vitamiinin puute. Se on helposti ehkäistävissä ja korjattavissa kuten kaikkien tulisi ymmärtää. Suosittelen vähintään 100 mikrogrammaa D3-vitamiinia päivässä vuoden ympäri. Saannin riittävyyden voi varmistaa mittauttamalla seerumin D-vitamiinin pitoisuuden, jonka tulisi olla mieluiten 125-150 nmol/l.

Rai V, Agrawal DK. Role of Vitamin D in Cardiovascular Diseases Review. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 2017 Dec; 46 (4),1039-1059 First page pdf
Karur S, Veerappa V, Nanjappa MC. Study of vitamin D deficiency prevalence in acute myocardial infarction. International Journal of Cardiology and Heart Vasculature. 2014 Mar 19;3:57-59. doi: 10.1016/j.ijchv.2014.03.004. eCollection 2014 Jun.
Huang J, Wang Z, Hu Z, et al Association between blood vitamin D and myocardial infarction: A meta-analysis including observational studies. Review. Clinica Chimica Acta, 2017;471, 270–275 Abstract
Muscogiuri G, Annweiler C, Duval G,et al. Vitamin D and cardiovascular disease: From atherosclerosis to myocardial infarction and stroke. Review International Journal of Cardiology, 2017;230 (1) 577-584 Abstract
Le TYL, Ogawa M, Eddy Kizana E, et al.  Vitamin D Improves Cardiac Function After Myocardial Infarction Through Modulation of Resident Cardiac Progenitor Cells. Heart, Lung and Circulation, In Press, Uncorrected Proof, Available online 3 February 2018
Vitamin D3 backed to prevent and repair heart damage. Nutraingredients.com 1.2.2018
Khan A, Dawoud H, Malinski T. Nanomedical studies of the restoration of nitric oxide/peroxynitrite balance in dysfunctional endothelium by 1,25-dihydroxy vitamin D3 – clinical implications for cardiovascular diseases. 2018 Jan 19;2018:13 455–466 Free Full Text