Karnosiini on hyödyllistä skitsofrenian lisähoitona

Teheranin yliopiston psykiatrian klinikka on tehnyt ja julkaissut kliinisen satunnaistetun lumekontrolloidun kaksoissokkotutkimuksen, joka osoittaa, että karnosiini on avuksi risperidonin lisähoitona stabiilissa kroonisessa skitsofreniassa. Karnosiini vähensi merkitsevästi potilaiden negatiivisia oireita lähtötilanteeseen ja lumehoitoon verrattuna. Suomessa karnosiinia saa terveyskaupoista ja -osastoilta sekä kaikista apteekeista. Parhaissa valmisteissa on mukana sinkkiä, joka lisää biologista tehoa.


Satunnaistettuun lumekontrolloituun kaksoissokkotutkimukseen valittiin psykiatrian klinikassa 63 kroonista skitsofreenikkoa, joilla oli risperidonilääkitys. Heidät arvottiin kahteen kaltaistettuun ryhmään, joista toinen sai lääkityksen lisänä 8 viikkoa lumetta ja toinen karnosiinia 2 grammaa (2 x 1 000 mg) päivässä. Potilaista tutkittiin positiiviset ja negatiiviset oireet (PANSS), ekstrapyramidaaliset oireet (ESRS) ja masennuksen oireet (Hamiltonin skorella HDRS).

Karnosiini paransi negatiivisia oireita sekä kokonais-PANSSia. Masennusoireisiin se ei vaikuttanut. Karnosiinihoito voi olla tehokasta ja turvallista negatiivisten oireiden vähentämisessä, päättelivät tutkijat. Tutkimuksen julkaisi arvostettu Psychiatry Research -lehti.

Ghajar A, Khoaie-Ardakani MR, Shahmoradi Z, et al. L-carnosine as an add-on to risperidone for treatment of negative symptoms in patients with stable schizophrenia: A double-blind, randomized placebo-controlled trial. Psychiatry Research. 2018 Feb 3;262:94-101. doi: 10.1016/j.psychres.2018.02.012.

Tohtori Tolosen kommentti

Karnosiinia tutkitaan vilkkaasti sairaaloissa eri puolilla maailmaa. Siitä julkaistaan tiedelehdissä jatkuvalla syötöllä uusia hyviä tutkimustuloksia, jotka puoltavat sen käyttöä monien sairauksien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Vuoteen 2003 mennessä, jolloin toin karnosiinin Suomeen, siitä oli julkaistu noin tuhat tieteellistä tutkimusta. Nyt niitä on Yhdysvaltain terveysviraston PubMed-tietokannassa jo lähes 2 300. Olen kerännyt niitä kymmenittäin vhh-terveyssivustolle vuodesta 2010 alkaen.

Monet muutkin ravintolisät, muiden muassa D-vitamiini (viranomaissuositusta suurempana päiväannoksena) ja E-EPA, ovat osoittautuneet tutkitusti hyödyllisiksi skitsofrenian, masennuksen ja muiden mielisairauksien hoidossa.