Uusi kliininen E-EPA-tutkimus: EVAPORATE

E-EPAa tutkitaan vilkkaasti kardiologiassa (sydäntaudeissa). Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS osoitti, että E-EPAn lisääminen statiinilääkitykseen parantaa japanilaisten sydänpotilaiden ennustetta. Vaikutus perustuu pääasiassa tulehduksen vaimentamiseen, ei niinkään kolesterolin alentamiseen, päättelivät japanilaiset kardiologit. Terveystaloustutkimusten mukaan E-EPAn lisääminen statiinihoitoon on kustannustehokasta sekä japanilaisten että amerikkalaisten potilaiden sydäntautien sekundaariehkäisyssä. E-EPAn tehoa sepelvaltimotaudissa tutkitaan parhaillaan Yhdysvalloissa kahdessa kliinisessä tutkimuksessa. USA:ssa ja Japanissa E-EPA on reseptilääke, mutta EU-maissa se on ravintolisä.

Amerikkalaisissa ANCHOR- ja MARINE-tutkimuksissa E-EPA (2 tai 4 g/vrk) on korjannut merkittävästi veren rasvahäiriöitä, minkä uskotaan vähentävän sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin riskiä. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA myönsi heinäkuussa 2012 E-EPAlle lääkestatuksen ja käyttötarkoituksen (indikaation) kohonneiden triglyseridien ( >5,63 mmol/l) alentamiseen. E-EPA-hoito on parantanut valtimotautien ennustetta myös kuvantamistutkimusten perusteella.

Amerikkalaiset kardiologit selvittävät uudessa kliinisessä EVAPORATE-tutkimuksessa, kuinka E-EPA (4 grammaa/vrk) vaikuttaa pohjoisamerikkalaisilla henkilöillä, joilla on sepelvaltimotauti, kolesterolilääkitys ja joiden seerumin triglyseridien pitoisuus on 2,26–5,63 mmol/l ja LDL-kolesteroli 1,0–3,0 mmol/l. Tutkimusta rahoittavat Los Angeles Biomedical Research Institute ja Intermountain Research and Medical Foundation. Hanke aloitettiin syyskuussa 2016 ja sen odotetaan päättyvän syyskuussa 2019. Tutkimussuunnitelma on nähtävissä Clinical Trials -rekisterissä (NCT02926027).

Tutkimusta perustellaan sillä, että intensiivisestä statiinihoidosta huolimatta potilaat sairastuvat sepelvaltimotautiin ja sydäninfarkteihin ja voivat kuolla niihin. Toiseksi, aikaisempien tutkimusten perustella tiedetään, että E-EPA imeytyy hyvin vereen ja kulkeutuu valtimoiden seinämiin ja niihin kehittyneisiin plakkeihin ja stabilisoi niitä. E-EPA vähentää plakin repeytymisen riskiä. Valtaosa sydän- ja aivoinfarkteista johtuu plakeista irronneista kappaleista, jotka tukkivat pienen valtimon.

Kokeeseen on valittu/valitaan 80 potilasta, iältään 30–80 v, joilla on todettu tietokonekuvauksessa vähintään yksi ainakin 20 % ahtauma sepelvaltimoissa. Kaikki osallistujat syövät ennestään kolesterolilääkkeitä (statiineja ja/tai etsemibiä).

Potilaiden valtimot kuvannetaan tietokonetomografialla, ja niistä määritetään plakin (non-calcified coronary atherosclerotic plaque, NCP) volyymi eli tilavuus. Lisäksi mitataan plakkien määrä ja E-EPA-hoidon aikaansaama kvantitatiivinen muutos plakeissa ja niiden morfologiassa (muodossa). Lisäksi mitataan muutoksia veren rasvoissa (LDL- ja HDL-kolesteroleissa), lipoproteiineissa ja tulehdusmarkkerissa (Lp-PLA2:ssa).

Toisessa, juuri päättyneessä jättitutkimuksessa, nimeltään REDUCE-IT, on annettu marraskuusta 2011 alkaen kuusi vuotta samaa 4 gramman päivittäistä E-EPA-annosta noin 4 000 potilaille (ja lumetta 4 000 verrokille), ja sen tuloksia anaysoidaan parhaillaan. Päätapahtuma on sepelvaltimotaudin ja infarktien ehkäisy. EVAPORATE-tutkimus täydentää REDUCE-IT-tutkimusta, kirjoittavat kardiologit Clinical Cardiology -lehdessä (Budoff ym. 2018). Kardiologit odottavat kiinnostuneina uusien kliinisten tutkimusten tuloksia; aikaisemmin on jo osoitettu, että kalaöljyt korjaavat veren rasvahäiriöitä (Benes ym. 2018).

Suurissa kliinisissä tutkimuksissa testataan edelleen vahvaa kalaöljyä (4 g/vrk) tai lumetta annetaan 26 000  sydänlääkkeitä syöville potilaille. Yksi näistä tutkimuksista oli nimeltäänStatin Residual Risk Reduction with EpaNova in High Cardiovascular Risk Patients with Hypertriglyceridemia STRENGHT. Siinä 13 000 potilasta, jolla on kohonneet seerumin triglyseridit ja matala HDL-kolesteroli saa joko statiinien lisänä 4 g /vrk Epanova-kalaöljyä (EPA plus DHA) tai maissiöljyä 3–5 vuotta. Tämä tutkimus alkoi lokakuussa 2014 ja keskeytettiin vuonna 2019, koska tulos oli pettymys. DHA pilaa EPAn hyvän vaikutuksen sydämen suojaamisessa. Kardiologit eivät enää usko EPA plus DHA-yhdistelmään.

AstraZeneca stops Epanova trial early due to disappointing results

Sydänlääkärit ylistävät E-EPAa sydämen suojana

Budoff M, Brent Muhlestein J, Le VT, May HT, Roy S, Nelson JR. Effect of Vascepa (icosapent ethyl) on progression of coronary atherosclerosis in patients with elevated triglycerides (200-499 mg/dL) on statin therapy: Rationale and design of the EVAPORATE study. Clinical Cardiology. 2018 Jan 24. doi: 10.1002/clc.22856.

Tohtori Tolosen kommentti E-EPA-lisän terveystaloudellisista vaikutuksista

Japanilaiset ja amerikkalaiset terveystaloustutkijat ovat analysoineet E-EPAn käytön tehokkuutta ja taloudellisuutta statiinihoitoa saavien sydänpotilaiden täydentävänä hoitona. Kummankin analyysin mukaan E-EPA-lisä antaa paremman kliinisen tehon kuin pelkkä statiini ja on kustannustehokasta sepelvaltimotaudin päätetapahtumien sekundaariehkäisyssä (Kodera ym. 2018, Philip ym. 2016).

Japanissa E-EPA-lisä ei osoittautunut kustannustehokkaaksi primaariehkäisyssä, koska japanilaisilla esiintyy kovin vähän sepelvaltimotautia ja sydäninfarkteja ja -kuolemia (länsimaihin verrattuna). Japanilaiset syövät runsaasti kala- ja meriruokaa, minkä ansiosta heidän seeruminsa omega3/omega-6-suhde (EPA/AA) on korkea (suurempi kuin ihmisllä lännessä). Mitä suurempi EPA/AA-suhde, sitä pienempi sydäntaudin ja -kuoleman riski. Japanilaiset analyytikot uskovat, että E-EPA-lisä antaa länsimaissa vielä paremmat tulokset kuin Japanissa. Talousvaikutusten tutkiminen on tärkeää, koska sydäntaudit kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat suuria kustannuksia kansantalouksille. Näiden analyysien perusteella voidaan todeta, ettei näyttö E-EPAn hyödyistä ole mielipidekysymys.

Suomen sairaaloissa hoidetaan nykyisin vuosittain noin 17 000 sepelvaltimotautikohtausta, minkä lisäksi noin 6 000 ihmistä kuolee vuosittain sepelvaltimotautiin kotona tai matkalla sairaalaan. Tyypillinen infarktipotilas on nykyään iäkäs nainen. E-EPA olisi voinut pelastaa heistä monia.

Kodera S, Morita H, Kiyosue A, Ando J, Komuro I. Cost-Effectiveness of Statin Plus Eicosapentaenoic Acid Combination Therapy for Cardiovascular Disease Prevention in Japanese Patients With Hypercholesterolemia - An Analysis Based on the Japan Eicosapentaenoic Acid Lipid Intervention Study (JELIS). Circulation Journal. 2018 Jan 23. doi: 10.1253/circj.CJ-17-0995. [Epub ahead of print]
Philip S, Chowdhury S, Nelson JR, et al. A novel cost-effectiveness model of prescription
eicosapentaenoic acid extrapolated to secondary prevention of cardiovascular diseases in the United States. Journal of Medical Economics 2016 2016; 1003-1010, DOI: 10.1080/13696998.2016.1207652 Free Full Text
Benes LB, Bassi NS, Kalot MA, Davidson MH. Evolution of Omega-3 Fatty Acid Therapy and Current and Future Role in the Management of Dyslipidemia. Review. Cardiology Clinics. 2018 May;36(2):277-285. doi: 10.1016/j.ccl.2017.12.009.

Current Opinion on Clinical Nutrition and Metabolic Care -lehden pääkirjoitus uusista omega-3-tutkimuksista kardiologiassa
Jia X, Kohli P, Virani SS. Omega-3 Fatty Acid and Cardiovascular Outcomes: Insights From Recent Clinical Trials. Review. Current Atherosclerosis Reports. 2019 Jan 10;21(1):1. doi: 10.1007/s11883-019-0763-0.
Preston Mason R. New Insights into Mechanisms of Action for Omega-3 Fatty Acids in Atherothrombotic Cardiovascular Disease. Current Atherosclerosis Reports. 2019 Jan 12;21(1):2. doi: 10.1007/s11883-019-0762-1. Free Full Text