Meta-analyysi: Kalaöljy ehkäisee ja hoitaa synnytyksen jälkeistä masennusta

Tuhannet synnyttäneet naiset kärsivät masennuksesta, joka olisi ehkäistävissä nauttimalla kalaöljyä, osoittaa uusi taiwanilaisten ja singaporelaisten psykiatrien yhdessä julkaisema koontitutkimus eli meta-analyysi. Se antaa asiasta luotettavamman käsityksen kuin yksittäiset erillistutkimukset.

Psykiatrit analysoivat 12 erillistutkimuksen tulokset. Niiden mukaan kalaöljyn nauttiminen raskauden ja imetyksen aikana vähentää naisen riskiä sairastua masennukseen. Kalaöljy on turvallista ja hyvin siedettyä, päättelevät psykiatrit.

Masennukseen sairastuneiden naisten veren omega-3-rasvahappojen pitoisuudet olivat pienempiä kuin terveillä verrokeilla. Sairastuneiden omega-6/omega-3-suhde oli muita suurempi sekä ennen synnytystä että sen jälkeen. Saamme nykyään ravinnosta liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3:een. Esi-isillämme suhde oli 1:1, nyt se on 10–20:1, tutkijat toteavat. Siksi omega-3:a tarvitaan tasapainottamaan tilannetta. Äidin masennus ja sen hoitoon määrätyt psykkelääkkeet vaikuttaa haitallisesti myös vauvaan. Siksi kalaöljy on suositeltavampi hoitomuoto..

"Meta-analyysimme vahvistaa omega-3-rasvahappojen tärkeän merkityksen synnytyksen jälkeisen masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa", kirjoittavat psykiatrit.

Lin P-Y, Chang C-H, Foong-Fong Chong M, et al. Polyunsaturated Fatty Acids in Perinatal Depression: A Systematic Review and Meta-analysis. Biological Pyschiatry. 2017;82 (8), 560–569. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.biopsych.2017.02.1182

Tutkimusta johtanut psykiatrian professori Kuan-Pin Su kirjoitti minulle jo vuonna 2008 sähköpostitse:

"Klinikassa suosittelemme keskivaikeaa masennusta poteville potilaille kalaöljyä 2 grammaa päivässä. 90-prosentinen E-EPA, 1 g/vrk, on hyvä [vaihtoehtoinen] valinta. Sitä tukee Yhdistyneessä Kuningaskunnassa [psykiatrian professori] Malcolm Peetin johdolla tehty huolellinen tutkimus".

Professori Sun työryhmä julkaisi jo vuonna 2004 tapausselostuksen, jossa etyyliesteröity kalaöljy (4 g/vrk) paransi odottavan naisen vaikean uusiutuneen masennuksen.

Turkulaiset psykiatrit suosittivat E-EPAa Suomen lääkärilehdessä jo vuonna 2005.

Psykologin ajattelutapa raskausajan masennuksesta

Uusi kanadalaistutkimus viittaa siihen, että raskauden aikana ja sen jälkeen masentuneilla naisilla on usein raudanpuutetta. Suomessa moni raskaana oleva ja imettävä nainen masentuu myös siksi, ettei nauti riittävästi D-vitamiinia (100 µg/vrk).