Rasvamaksan ja veren rasvahäiriöiden lääkkeetön hoito

Alkoholista riippumaton rasvamaksa eli steatoosi on yleinen tila: sitä potee joka neljäs aikuinen suomalainen. Tosin kaikki eivät ole siitä vielä tietoisia, koska tila on pitkään oireeton. Normaalipainoisilla rasvamaksaa esiintyy 1–2:lla kymmenestä, mutta lihavilla, etenkin vyötärölihavilla jopa 7–8:lla kymmenestä.  Rasvamaksan pääasiallisina syinä ovat lihominen, insuliiniresistenssi, metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes. Rasvamaksaa voidaan ehkäistä ja hoitaa (palauttaa normaalitilaan) väkevöidyillä puhdistetuilla 90-prosenttia omega-3-rasvahappoja sisältävillä kalaöljyvalmisteilla, osoittavat amerikkalaiset ja kanadalaiset tiedemiehet yhteisissä ihmis- ja koe-eläintutkimuksissaan.

Tämä väkevöidyn kalaöljyn vaikutus perustuu CMPF-nimisen metaboliitin (3-carboxy-4-methyl-5-propyl-2-furanpropanoic acid) de novo -syntyyn elimistössä. CMPF vähentää triglyseridien muodostusta maksassa, parantaa insuliiniherkkyyttä ja rasvojen beeta-oksidaatiota ja vähentää lipogeenisten (rasvaa tuottavien) geenien ilmentymistä, jolloin myös maksan rasvoittuminen estyy, kirjoittavat tutkijat. CMPF löydettiin vuonna 1979 ihmisen virtsasta. CMPF:ää muodostuu elimistössä kalaruuista, kasviksista ja hedelmistä.

Tässä metabolomiikkatutkimuksessa oli kaksi osaa A ja B. A-osaan (suuri kalaöljyannos) osallistui 12 tervettä vapaaehtoista (7 naista ja 5 miestä), iältään 31 ± 11,6  vuotta. He nauttivat 24 vrk 7 kapselia kolme päivässä (sic !) eli 17,6 grammaa omega-3:a (E-EPA + E-DHA). Annos oli siis suorastaan valtava; sellaista ei voi mitekään saada pelkästä ruoasta. Koehenkilöt eivät käyttäneet muita ravintolisiä eivätkä juuri lääkkeitäkään.

B-osaan (pienempi kalaöljyannos) osallistui 7 tervettä henkilöä (4 naista ja 3 miestä), iältään 38,4 ± 13,2 vuotta. Kaikki söivät 42 vrk 2 kapselia, jotka antoivat omega-3:a 1,7 g/vrk. Sen jälkeen 4 koehenkilöä (2 naista) söi päivittäin 4 kapselia (10,1 g omega-3:a) ja 3 henkilöä (joista 1 nainen) eli verrokit ottivat vastaavan näköisiä lumekapseleita, joissa oli 9,8 g linolihappoa (omega-6). Antamalla kahta erilaista annosta kalaöljyä nähtiin selvä annos-vastesuhde. Biologinen vaikutus jatkui pitkään kalaöljyn annon lopettamisen jälkeen.  

Lisäksi tehtiin vielä hiiritutkimus, jossa lihavien insuliiniresistenttien koe-eläinten vatsaonteloihin injidoitiin 6 mg/kg CMPF:ää, ja sen vaikutuksia tutkittiin. Kävi ilmeiseksi, että CMPF paransi maksan insuliinin aktiviteettia ja vähensi triglyseridien muodostusta maksassa. Veren kohonneita triglyseridejä pidetään sydäntautien syytekijänä.

Eläin- ja ihmistutkimukset osoittavat, että omega-3-rasvahappojen nauttiminen ravintolisänä vähentää merkittävästi rasvan muodostusta maksassa, etenkin rasvamaksan varhaisessa vaiheessa, päättelevät tutkijat. Joidenkin tutkimusten mukaan E-EPAa ja E-DHA:ta sisältävän vahvan kalaöljyn anto on suurentanut paastoverensokerin (ja LDL-kolesterolin) pitoisuutta, minkä takia kirjoittajat arvelevat, ettei DHA-pitoinen kalaöljy ehkä sovikaan tyypin 2 diabeetikoille. Sitä vastoin amerikkalaiset ja japanilaiset tutkimukset puoltavat E-EPAn käyttöä diabeetikkojen ravintolisänä.

Prentice KJ, Wendell SG, Liu Y, et al. CMPF, a Metabolite Formed Upon Prescription Omega-3-Acid Ethyl Ester Supplementation, Prevents and Reverses Steatosis. EBioMedicine. 2017 Dec 19. pii: S2352-3964(17)30501-7. doi: 10.1016/j.ebiom.2017.12.019. Free Full Text pdf