Skotlanti tarjoaa ilmaiset D-vitamiinit raskaana oleville naisille ja pikkulapsille

Skotlannin hallitus on – monen vuoden kiistelyn jälkeen – tunnustanut, että 90 % sen väestöstä potee D-vitamiinin puutetta. Näin on siitä huolimatta, että väestölle suositellaan D-vitamiinilisää, 10 mikrogrammaa (µg) päivässä. Etenkin raskaana olevat naiset ja pikkulapset potevat vajausta, joka altistaa heitä turhille sairauksille. Nyt Skotlannin hallitus on alkanut tarjota kaikille raskaana oleville naisille ja alle 5-vuotiaille lapsille kuponkeja, joilla he saavat ilmaisia D-vitamiineja.

Skotlanti sijaitsee lähes yhtä kaukana päiväntasaajasta (>56° N) kuin Suomi (60-70° N). Näin kaukana pohjoisessa auringosta tai ruuasta ei saada riittävästi D-vitamiinia, joten sitä tarvitaan ravintolisänä. Kaikki eivät kuitenkaan nauti sitä – suosituksista huolimatta – koska Skotlannissakin on oma ravitsemuseliittinsä, joka on toitottanut julkisuudessa, ettei ravintolisiä tarvita ja että ne ovat suorastaan vaarallisia. Niinpä ei olekaan yllätys, että yli 90 prosenttia skotlantilaisista potee D-vitamiinin puutetta. Erityisesti skotlantilaiset lapset ovat vaarassa sairastua riisitautiin, kuten alla oleva grafiikka osoittaa.

Skotlantilaisten gardidojen ja vauvojen S-D-25

Kuvan ylempi käyrä osoittaa 1 205 raskaana olevan naisen D-vitamiinin pitoisuuden 19. raskausviikolla. Alempi käyrä osoittaa syntyneiden vauvojen pitoisuuden napanuoran verestä mitattuna. Vaakasuora punainen viiva osoittaa vauvan riisitaudin riskirajaa (Harrarty ym. 2013). HUOM! Pitoisuudet on ilmoitettu nanogrammoina millilitraa kohti (ng/ml). Ne voidaan muuntaa Suomessa käytetyiksi yksiköiksi (nmol/l) kertomalla lukema 2,5:llä. Tässä kuvassa S-D-25:stä käytetään ilmaisua 25(OH)D.

Vuonna 2014 Britannian hallituksen terveysasiantuntijat ehdottivat ilmaisten D-vitamiinilisien jakamista kaikille briteille, koska he potevat yleisesti D-vitamiinin puutetta. Kansallinen terveyspalvelu (The United Kingdom National Health Services) onkin nyt käynnistänyt Healthy Start -ohjelman, jossa tarjotaan ilmaisia kuponkeja (vouchers) raskaana oleville naisille, alle 1-vuotiaiden äideille ja alle 5-vuotiaille lapsille, jotka asuvat Skotlannissa, Pohjois-Irlannissa, Englannissa ja Walesissa. Ohjelman tarkoitus on ehkäistä sairauksia ja niihin liittyviä komplikaatioita, joita D-vitamiinin puute aiheuttaa.

Skotlannin hallitus on julkaissut suosituksen, jonka mukaan kaikkien yli 5-vuotiaiden tulee nauttia ruoan lisänä päivittäin 10 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia, erityisesti loka-maaliskuun välisenä aikana. Tämä suositus päivitettiin äskettäin niin, että myös raskaana olevien naisten ja alle 5-vuotiaiden lasten tulee nauttia D-vitamiinilisää, tosin vain 10 µg/vrk.

Ajatus on hyvä ja oikeansuuntainen, mutta tarjottu D-vitamiinin päiväannos, 10 µg, on aivan liian pieni. Raskaana olevat naiset tarvitsevat 160 µg päivässä ja lapset 25 µg 12,5 kiloa kohti saavuttaakseen optimaalisen D-vitamiinipitoisuuden seerumissa (100–150 nmol/l), todetaan Vitamin D Counsilin sivulla, jolla tämä uutinen on julkaistu englanniksi.

On kuitenkin hienoa, että Skotlannin hallitus on noteerannut D-vitamiinin yleisen puutteen ja sen aiheuttamat kansanterveysongelmat ja ryhtynyt toimiin niiden ehkäisemiseksi.

Scotland offers free vitamin D supplements for all pregnant residents. Vitamin D Counsil November 28, 2017
Haggarty P, Campbell D, Knox S,  et al. Vitamin D in pregnancy at high latitude in Scotland. British Journal of Nutrition. 2013 Mar 14;109(5):898-905. doi: 10.1017/S0007114512002255.

Tohtori Tolosen kommentti


Laajan suomalaistutkimuksen mukaan joka kolmas raskaana oleva nainen ei noudata D-vitamiinin saantisuositusta (10 µg/vrk) ja altistaa itsensä masennukselle ja syntyvän lapsensa turhille sairauksille. Syynä tällaiseen laiminlyöntiin pidän ravitsemuseliitin julkisuudessa harjoittamaa ravintolisen vastaista kampanjointia, johon etenkin vähän koulutetut ihmiset usein uskovat.