Parantavatko probiootit kuntoa ja kognitiota?

Monet tutkimukset viittaavat siihen, että suoliston bakteeriflooralla on suuri merkitys koko ihmisen hyvinvoinnille, fyysiselle sekä henkiselle kunnolle ja palautumiselle raskaasta fyysisestä kuormituksesta. Probiootit (maitohappobakteerit) kiinnostavat nyt myös urheilulääkäreitä ja -fysiologeja. Amerikkalaisen Kent State Universityn tutkijat ovat saaneet suuren apurahan selvittääkseen, voiko probiooteilla ehkäistä erittäin raskaan fyysisen kuormituksen aiheuttamaa lämpöstressiä ja nopeuttaa palautumista.

Yliopiston liikuntafysiologian ja psykologian laitokset ovat saaneet 248 000 dollarin (noin 225 000 euron) apurahan tutkimukseen, jossa lumekontrolloidussa kaksoissokkokokeessa selvitetään, suojaako probioottijuoma kuumassa ilmanalassa tapahtuvan uupumukseen johtavan raskaan fyysisen suorituksen aiheuttamalta stressiltä, auttaako se palautumisessa ja parantaako se kognitiivisia toimintoja.

maitohappobakteereja

Kuvassa maitohappobaktereja.

Tutkimme psykologisia ja tulehdusmuuttujia ja fyysistä suorituskykyä koehenkilöillä, jotka saavat joko probiootteja tai lumetta”, kertoo liikuntafysiologian apulaisprofessori Adam Jajtner.
Hänen kanssaan asiaa tutkii terveystieteiden tohtori Ellen Glickman, alan tunnustettu asiantuntija.

Aiheesta on ennestään tutkittua tietoa, mutta sitä kaivataan lisää, sanovat Jajtner ja Glickman. Espanjalaiset tutkijat julkaisivat vuonna 2016 Journal of Sport Health Sciencessä meta-analyysin, jossa tarkasteltiin vuonna 2007 ja sen jälkeen julkaistuja tutkimuksia. Niitä kertyi yhteensä pari tusinaa. Johtopäätös oli, että probiootit parantavat ajan oloon kestävyyssuorituksia ja auttavat säilyttämään veren sokeritasapainoa.

Tutkimushankkeesta kertoi Nutraingredinets. com 27.11.2017