Karnosiini ehkäisee tyypin 2 diabetesta ja parantaa sen ennustetta

Englantilaisten yliopistojen (Nottingham Trent University ja King´s College) tutkijat suosittelevat karnosiinia tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon. He ovat selvittäneet hiirikokeessa karnosiinin vaikutusta kohonneeseen verensokeriin, insuliiniresistenssiin ja hapetusstressiin. Karnosiini edistää insuliinin eritystä haimasta ja parantaa sokerin siirtymistä verestä lihaksiin, jossa se palaa energiaksi. Ruokavalion täydentäminen karnosiinilla tasapainottaa verensokeria, mutta vain, jos karnosiinia nautitaan säännöllisesti, tutkijat huomauttavat.

Vuonna 2011 arvioitiin 347 miljoonan ihmisen sairastavan diabetesta. Tauti yleistyy kovaa vauhtia niin meillä kuin muualla: vuonna 2030 diabeetikkoja ennustetaan olevan kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2000. Suomessa on jo puoli miljoonaa tyypin 2 diabeetikkoa, joista puolelle ei ole vielä asetettu diagnoosia. Yli 80 prosenttia tyypin 2 diabeetikoista on ylipainoisia tai lihavia, ja heillä on insuliiniresistenssi ja haiman β-solujen toimintahäiriö.

Tautia hoidetaan perinteisesti suun kautta nautittavilla lääkkeillä ja/tai insuliinipistoksilla, mutta hoidon tulokset eivät ole kehuttavia. Lääkkeet menettävät ajan oloon tehoaan, ja taudin komplikaatiot ovat yleisiä. Nyt on tarvetta ymmärtää paremmin taudin syitä ja tehostaa hoitoa myös karnosiinilla, kirjoittavat englantilaiset tutjkijat. He kiinnittävät huomiota siihen, että diabeetikon elimistössä vallitsee jatkuva vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi. Se aiheuttaa patologisia muutoksia eri elimissä. Pelkkä verensokerin alentaminen lääkkeillä ei riitä, vaan pitää torjua myös hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota).

Karnosiinin merkittävimpiä vaikutusmekanismeja – antioksidanttivaikutuksen ohella – on sokeroitumisen eli glykaation ehkäisy. Liiallinen sokeroituminen on merkittävä ihmistä vanhentava biokemiallinen tapahtuma. Se vanhentaa soluja, kudoksia ja koko ihmistä aktivoimalla vanhentavia gerontogeenejä (joita karnosiini vaimentaa).

Karnosiini on osoittautunut monissa pätevissä tutkimuksissa lupaavaksi täydentäväksi hoitokeinoksi tyypin 2 diabetekseen. Karnosiini alentaa kohonnutta verensokeria ja toimii samalla tehokkaana antioksidanttina. Euroopan johtavat munuaisklinikat osoittivat jo vuonna 2005, että karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia (Janssen ym. 2005). Tässä työssä brittitutkijat osoittavat, että karnosiini ehkäisee sokerin myrkyllisiä (glukotoksisia) vaikutuksia elimistössä ja aivan erityisesti haiman insuliinia tuottavissa β-soluissa ja lihasten myotuubeissa.

Karnosiini parantaa insuliinin eritystä haimasta

Kuvio. Karnosiini lisäsi hiirten insuliinin eritystä verrokkeihin (control) nähden, mikä paransi sokeritasapainoa. 10 mM -pitoisuus paransi enemmän kuin 1 mM.

Brittitutkijat osoittivat nyt ensi kertaa maailmassa, että karnosiinilla on suotuisa vaikutus insuliinin eritykseen ja sokerin siirtymiseen verestä lihaksistoon. Tulokset tukevat monia aikaisemmin julkaistuja tutkimuksia karnosiinin hyödyistä tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Minusta on hienoa, että arvostetut englantilaiset yliopistot tutkivat karnosiinia ja suosittelevat sen käyttöä ravintolisänä. Artikkelin julkaisi tiedemaailman arvostetuimpaan Nature-kustantamoon kuuluva tiedelehti Scientific Reports. Sama lehti julkaisi toisenkin tutkimuksen, joka osoittaa karnosiinin korjaavan kokonaisvaltaisesti ylipainoisten ja lihavien ihmisten kardiometabolisia rasva-aineenvaihdunnan virheitä (Baye ym. 2017).

Artikkelin voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä.

Cripps MJ, Hanna K, Lavilla C Jr, et al. Carnosine scavenging of glucolipotoxic free radicals enhances insulin secretion and glucose uptake. Scientific Reports. 2017 Oct 17;7(1):13313. doi: 10.1038/s41598-017-13649-w.
Janssen B, Hohenadel D, Brinkkoetter P et al. Carnosine as a Protective Factor in Diabetic Nephropathy: Association With a Leucine Repeat of the Carnosinase Gene CNDP1. Diabetes. 2005;54(8):2320-7 [Abstract] [Free Full Text]
Baye E, Ukropec J, de Courten MP, et al. Effect of carnosine supplementation on the plasma lipidome in overweight and obese adults: a pilot randomised controlled trial. Scientific Reports. 2017 Dec 12;7(1):17458. doi: 10.1038/s41598-017-17577-7. Free Full Text