Ylipaino, lihavuus ja syöpätaudit

Lihominen yhdistetään yleisesti diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja kokonaiskuolleisuuteen, mutta vähemmän tunnettua on että lihavuus lisää myös syöpätautien riskiä. Suomalaiset ovat Pohjolan lihavin kansakunta. Joka vuosi yli 30 000 suomalaista sairastuu syöpätauteihin, ja määrä on lisääntymään päin väestön lihoessa. Niiden ilmaantumista voitaisiin vähentää pitämällä paino kurissa, kirjoittaa Amerikan lääkärilehti JAMA lokakuun numerossaan.

Tuore yli 1 000 erillistutkimusta käsittänyt kirjallisuuskatsaus osoitti, että ylipaino ja lihavuus lisäävät 13 eri syövän riskiä: ruokatorven adenokarsinoma, mahasyöpä, paksu- ja peräsuolisyövät, maksasyöpä, virtsarakon, haiman, kohdun, munuaisten, kilpirauhasen ja rintasyövän sekä meningioman ja multippelimyeloman riskiä.

Yli 93 000 naisen 18-vuotinen seurantatutkimus the Nurses’ Health Study osoitti annos-vastesuhteen lihavuuden ja useiden syöpätautien välillä. Toisin sanoen, mitä lihavampi ihminen, sitä suurempi riski. Muut tutkimukset kertovat, että lihominen ja syövät yleistyvät nuorten aikuisten ikäryhmässä. Puolet alle 65-vuotiaiden syöpätaudeista liittyy lihomiseen.

Tohtori Tolosen kommentti

Lihominen johtuu hyvin usein liiasta hiilihydraattien (lue: erilaisten sokereiden) syömisestä. Sokerit edistävät myös syöpäsolujen kasvua ja leviämistä. Tämä ilmiö tunnetaan Warburgin efektinä, jonka merkitystä syövän synnyssä vahvistaa ja korostaa uusi hollantilainen tutkimus (Peeters ym. 2017). Sisätautilääkäri Eugene J Fine ja biokemisti Richard D Feinman (Albert Einstein College of Medicine/Montefiore Medical Center/ SUNY Downstate Medical Center, USA) tutkivat samaa asiaa ketogeenisen vhh-ruokavalion kautta.

Eugene J Fine and Richard D Feinman: Can low carbohydrate ketogenic diets inhibit cancers?

Hyvä keino laihduttaa pysyvästi ja vähentää syöpätautien riskiä on noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota. Sen lisänä kannattaa nauttia päivittäin 2-3 kapselia E-EPAa. Syöpätautien riskiä voidaan vähentää ja niiden kulkua hillitä nauttimalla vakiohoitojen lisänä tiettyjä ravintolisiä (klikkaa TÄHÄN linkkiin).

Scientists reveal the relationship between sugar, cancer. Science Daily 13.10.2017
Massetti GM, William H. Dietz WH, Richardson LC. Excessive Weight Gain, Obesity, and CancerOpportunities for Clinical Intervention. JAMA. Published online October 3, 2017. doi:10.1001/jama.2017.15519. Free Full text