Omega-3-indeksi ennustaa sydäntautien riskiä

Punasolujen suuri omega-3-indeksi (vähintään 8 %) vähentää äkkikuoleman vaaraa 90 %, sanovat amerikkalainen professori William S. Harris ja saksalainen sydänprofessori Clemens v. Schacky. He esittivät jo vuonna 2004 omega-3-indeksin käyttöönottoa sydäntautiriskin arvionnissa. Uudet tutkimukset vahvistavat, että kalaöljy pienentää riskiä, etenkin vakavia, kuolemaan johtavia rytmihäiriöitä. Erityisesti etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA tai E-EPA + E-DHA -yhdistelmä) ehkäisee verisuonten seinämien tulehdusta.

Kalaöljyjen omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) pitoisuudet voidaan nykyään helposti mitata punasoluista, jolloin saadaan lasketuksi niin sanottu omega-3-indeksi (Omega-3 Index). Se ennustaa hyvin sydäntautien riskiä ja taudin kulkua, etenkin äkkikuolemia. Indeksi on riippumaton perinteisistä riskitekijöistä kuten kolesterolista, verenpaineesta, tupakoinnista, liikunnan puutteesta jne. Diabeetikkojen ja ylipainoisten ihmisten omega-3-indeksi on tavallista pienempi, mikä selittää heidän lisääntynyttä riskiään sairastua sydän- ja verisuonitauteihin (lue lisää).

Kuva punasolun (RBC) omega-3-indeksistä. Se kertoo kuinka paljon punasolun kalvon fosfolipidien rasvahapoista on omega-3:a (EPAa ja DHA:ta). Kuvan tapauksessa vain 3 kuvatun alueen yhteensä 64:stä rasvahaposta on omega-3:a (merkitty punaisella), joten indeksi on 3/64 eli 4,6 %. Sen tulisi olla vähintään 8 %.

Omega-3-indeksi kuvaa erityisen hyvin äkkikuoleman vaaraa. Kun indeksi on yli 8 %, se suojaa 90 prosenttisesti sydäntauteja ja -kuolemaa vastaan. Alle 4 % sitä vastoin merkitsee suurta riskiä. Japanissa plasman keskimääräinen EPA-pitoisuus on noin 3 % (Suomessa noin 1 %) ja keskimääräinen indeksi 12–15 %. Siellä sydäntautisuus ja -kuolleisuus onkin erittäin pientä. "Omega-3-indeksi voi olla uusi merkittävä ja fysiologisesti relevantti sydäntaudin ennustaja", sanovat tutkijat. He julkaisivat 2005 katsauksen kalaöljyn sydäntä suojaavista vaikutusmekanismeista, joita on ilmeisesti kaksi: kardio- ja neurosentrinen (sydän- ja hermostokeskeinen).

Seerumin rasvahapot ja sydäntaudin ja -kuoleman riski

Omega-3-indeksi on sydäntaudin ja masennuksen yhteinen nimittäjä

Kuva kertoo minkälainen omega-3-indeksi on henkilöillä, jotka eivät käytä kalaöljyä ruoan lisänä. Alle 4 indeksi on 44 %:lla, 4–8 on 47 %:lla ja yli 8 indeksi (riittävän korkea) on vain 9 %:lla. Toisin sanoen 91 % ihmisistä tarvitsee kalaöljyä ruoan lisänä.

Kirjallisuutta:

Harris WS. The Omega-3 Index: Clinical Utility for Therapeutic Intervention. Current Cardiology Reports. 2010 Sep 1. [Epub ahead of print]

von Schacky C. Omega-3 Index and Sudden Cardiac Death. Nutrients. 2010; 2(3), 375-388 Free Full Text

Harris WS, Von Schacky C. The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? Prev Med. 2004 Jul;39(1):212-20. [PubMed]

Amin AA, Menon RA, Reid KJ, Harrris WS, Speruts JA. Acute Coronary Syndrome Patients With Depression Have Low Blood Cell Membrane Omega-3 Fatty Acid Levels. Psychosom Med. 2008 Oct 8. Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Suomalainen lääkäriseura Duodecim lisäsi syyskuussa 2009 kalaöljyn valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden hoitosuosituksiin. Kalaöljyä suositellaan 2–4 g/vrk henkilöille, joiden triglyseridit ovat koholla. Sydänlääkärit ovatkin nyt yksimielisiä kalaöljyn hyödyistä. Esimerkiksi englantilaisen Birminghamin yliopistoklinikan kardiologien raportin mukaan hyvin puhdistettu kalaöljy vähentää merkittävästi sydänkuoleman vaaraa. Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla. Se tehostaa statiinien vaikutusta ja vähentää merkittävästi sydänkohtauksia. Omega-3-indeksin nousu rajoittaa sydäninfarktin kokoa, jos sellainen kuitenkin on tullakseen (McGuinnes ym. 2006).

Kalaöljyn omega-3:t Käypä hoito -suosituksiin 2009

Kalaöljyn "uusia" vaikutuksia valtimoiden seinämissä
Suomalaisten lasten ja nuorten aikuisten omega-6/omega-suhde

Omega-3-indeksi, ikääntyminen paino ja diabetes
Kalaöljyn tarve ja saanti ruoasta
Näin valitset itsellesi hyvän omega-3 -valmisteen
Kalaöljy sydämen suojana – tri Tolosen katsaus
Tulehdus kroonisten tautien aiheuttajana ja ylläpitäjänä