Magnesium parantaa nopeasti masennusta ja ahdistusta

Magnesiumin nauttiminen ravintolisänä vähentää nopeasti ja turvallisesti masennus- ja ahdistusoireita, osoittaa uusi amerikkalaisen Vermontin yliopiston kliininen tutkimus. Magnesiumin vaikutus ei riipu iästä, sukupuolesta, masennuksen vaikeusasteesta eikä lääkityksestä. Magnesium toimii siis yhtä hyvin kaikissa potilasryhmissä. Magnesiumin käyttö on halpaa, tehokasta, turvallista ja helppoa ja se sopii myös täydentämään mielialalääkitystä, jonka tarvetta ja sivuvaikutuksia magnesium vähentää, päättelevät psykiatrit.

Tässä tutkimuksessa potilaille annettiin päivittäin neljä 500 mg:n magnesiumkloriditablettia (MgCl2), jotka sisälsivät 248 mg elementaarista magnesiumia päivää kohti. Tämä tutkimus vahvistaa monia aikaisempia tieteellisiä raportteja – mm. espanjalaisten ravitsemus- ja neurotieteilijöiden ja psykiatrien vuonna 2013 julkaisemaa meta-analyysia – sekä kuluttajien käytännön kokemuksia. Iranilainen 30 potilaan kiliininen kaksoissokkotutkimus osoittaa, että magnesiumoksidi on myös tehokasta masennuksen hoidossa (Rajizadeh ym. 2017). Magnesiumista voi olla apua myös skitsofrenian hoidossa, kertoo uusi puolalainen julkaisu.

Masennus on biologinen sairaus

Alla oleva kaavakuva kertoo, kuinka Vermontin yliopiston potilaat valittiin, satunnaistettiin (randomized) ja kuinka moni noudatti hoito-ohjeita vaikutusjakson loppuun asti, 12 kuukautta. Kaaviosta näkyy myös, kuinka suuritöistä, haastavaa (ja kallistakin) potilaiden valinta, hoito ja seuranta tällaisissa tutkimuksissa on. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Magnesiumitutkimuksen kulku

Kuva. 1 930 masennuspotilaasta satunnaistettiin 126 henkilöä kahteen ryhmään, joista kumpainenkin pysyi mukana vaikutusjakson loppuun asti, 12 kuukautta.

Masennuksen hoidossa kannattaa käyttää hyväksi ravintolisiä, joista tärkeimpiä ovat B12-vitamiini, berberiini, D-vitamiini, E-EPA, foolihappo, karnosiini, magnesium ja maitohappobakteerit. Mitä useampaa ravintolisää nauttii samanaikaisesti, sitä parempi teho. Ravintolisät nopeuttavat potilaan toipumista ja vähentävät lääkityksen tarvetta ja sen sivuvaikutuksia. Ravintolisien käyttö toipumisen jälkeen vähentää taudin uusimisen riskiä.

Tarleton EK, Littenberg B, MacLean CD, Kennedy AG, Daley C. Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial. PLoS One. 2017 Jun 27;12(6):e0180067. doi: 10.1371/journal.pone.0180067. eCollection 2017.

Rajizadeh A Mozaffari-Khosravi H, Yassini-Ardakani M, Dehghani A. Effect of magnesium supplementation on depression status in depressed patients with magnesium deficiency: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Nutrition. 2017 Mar;35:56-60. doi: 10.1016/j.nut.2016.10.014.