Nivelreuma ja D-vitamiini

Nivelreumaa sairastavilla ihmisillä on yleensä D-vitamiinin puute, joka pahentaa taudin kulkua ja altistaa lisätaudeille, osoittaa 15 maassa tehty COMORA-tutkimus. Siinä analysoitiin 1 413 reumapotilaan seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25), reuman vaikeusaste sekä mahdolliset lisätaudit. Yli puolella potilaista esiintyi D-vitamiinin puutos (S-D-25 < 75 nmol/l), etenkin niillä, jotka eivät nauttineet D-vitamiinia ruuan lisänä. Puutos liittyi ylipainoon ja lihavuuteen, vähäiseen koulutustasoon sekä lisätauteihin. Reumapotilaan D-vitamiinistatus tulee mitata ja mahdollinen vaje pitä korjata, päättelevät marokkolaiset ja ranskalaiset reumalääkärit.

Marokkolaisten ja ranskalaisten reumalääkäreiden julkaisema COMORA-tutkimus (COMOrbidities in Rheumatoid Arthritis) 15 maasta kertoo, että yli puolet reumapotilaista potee D-vitamiinivajetta (S-D-25 < 75 nmol/l) ja että 8,5 prosentilla puute on vakava (S-D-25 < 25 nmol/l). S-D-25 oli keskimäärin 69 (± 38) nmol/l. Potilaiden keski-ikä oli 58 (± 12) vuotta. Yli 4/5 potilaista oli naisia. Lähes puolet (43 %) potilaista söi D-vitamiinia ravintolisänä. Näiden potilaiden S-D-25 oli luonnollisesti suurempi kuin muiden (joilla vajetta ja puutetta ilmeni usein), mutta puutosta oli myös suurella osalla D-vitamiinilisää nauttineista. Annokset olivat siis aivan liian pieniä! D-vitamiinivaje liittyi myös ylipainoon, lihavuuteen sekä matalaan koulutustasoon ja lisätauteihin (etenkin keuhkosairauksiin ja luukatoon).

Kaikista potilaista tutkittiin reumaan liittyviä lisätauteja: hypertensio (verenpainetauti), diabetes, syöpä, keuhko-, maksa- ja munuaistaudit, anemia ja muut veritaudit, hepatiitit B ja C, vatsahaava ja muut vatsataudit (ks taulukko 1 Comorbidities).

Tulokset puoltavat reumapotilaiden D-vitamiinistatuksen tutkimista ja puutteiden korjaamista D-vitamiinilisällä, päättelevät reumalääkärit. Raportin voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä.

Tutkimuksen tekivät ja julkaisivat yhdessä

1. LIRPOS-URAC30, Faculty of Medicine and Pharmacy, Mohammed V University, Rabat, Morocco
2. Department of Rheumatology, El Ayachi Hospital, Ibn Sina University Hospital, Rabat-Salé, Morocco
3. Innovation Center, Mohammed VI University for Health Sciences, Casablanca, Morocco
4. Department of Physiology, Faculty of Medicine and Pharmacy, Mohammed V University, Rabat, Morocco
5. International School for Public Health, Mohammed VI University for Health Sciences, Casablanca, Morocco
6. Department of Rheumatology, Hôpital Cochin, Paris Descartes University, Assistance Publique-Hôpitaux de Paris, EULAR Center of Excellence, Ranskan Kansanterveyslaitos INSERM (U1153): Clinical Epidemiology and Biostatistics, PRES Sorbonne Paris-Cité, Paris, France.

Hajjaj-Hassouni N, Mawani N, Allali F et al.  Evaluation of Vitamin D Status in Rheumatoid Arthritis and Its Association with Disease Activity across 15 Countries: "The COMORA Study". International Journal of Rheumatology. 2017;2017:5491676. doi: 10.1155/2017/5491676. Epub 2017 Jun 1.

Reumaprofessori Heikki Isomäki kirjoitti Helsingin Sanomissa jo vuonna 2001, että D-vitamiinin viranomaissuositus on aivan liian pieni nivelreuman ehkäisyn ja hoidon kannalta. Isomäki suositteli 250 mikrogrammaa (µg) päivässä. Hänen suosituksensa kaikui kuuroille korville. Monet uudet tutkimukset ovat osoittaneet Isomäen olleen oikeassa ja lääketeollisuuden sponsoroiman Suomen Reumaliiton olleen väärässä. Liitto on vastustanut yli 30 vuotta ravintolisien käyttöä ja aiheuttanut siten jäsenilleen ja muille reumaatikoille korvaamatonta vahinkoa. Reumaliiton ravitsemusterapeutti Laura Heikkilä ei mainitse sanallakaan D-vitamiinia kirjoittaessaan ravitsemushoidosta.

Suosittelen, että reumapotilas nostaa S-D-25-pitoisuutensa 125-150 nmoliin/l (turvallinen yläraja on 250 nmol/l).