Maitohappobakteerit voivat lievittää masennusta

Probiootit eli maitohappobakteerit, ravintolisänä nautittuna, voivat lievittää tehokkaasti lievää ja keskivaikeaa masennusta jopa kuukaudessa, osoittaa uusi kanadalaisen Queen's Universityn kliininen tutkimus. Se esitettiin tällä viikolla Tanskassa biologisen psykiatrian 13. maailmankongressissa (13th World Congress of Biological Psychiatry). Probiooteilla ei ole lainkaan sivuvaikutuksia, joten niitä voi nauttia huoletta pitkiäkin aikoja ilman pelkoa haitoista tai riippuvuuden kehittymisestä.

Kaksi kuukautta kestänyttä tutkimusta johti Caroline Wallace, PhD-kandidaatti (Queen's University, Kingston, Ontario, Canada). Probiootit kohensivat merkittävästi mielialaa, paransivat unen laatua ja vähensivät andedoniaa (kykenemättömyyttä iloita normaalisti iloa tuottavista asioista). Tulokset ovat erityisen kiinnostavia siksi, ettei probiooteilla ole mitään haitallisia sivuvaikutuksia, kuten mielialalääkkeillä. Probiootteja voi nauttia turvallisesti pitkiäkin aikoja ilman pelkoa sivuvaikutuksista tai riippuvuuden kehittymisestä, vakuuttavat tutkijat. Tutkimuksen ainoa kauneusvirhe oli, ettei siinä ollut lumetta saanutta verrokkiryhmää.

Tutkimukseen osallistui kymmenen masennuspotilasta, jotka eivät olleet saaneet apua mielialalääkkeistä. Heille annettiin kaksi kuukautta päivittäin ravintolisää, joka sisälsi kahta maitohappobakteerikantaa, Lactobacillus helveticus R0052 ja Bifidobacterium longum R0175. Potilaat tutkittiin vaikutusjakson alussa sekä 2, 4 ja 8 viikon kuluttua Canadian Biomarker Integration Network in Depression -protokollan mukaan. Tulehdusmarkkerit, tryptofaani- ja serotoniinipitoisuudet mitattiin ja unen laatua arvioitiin objektiivisesti polysomnografialla.

Seuraavaksi tutkijat aikovat tehdä uuden kaksoissokkotutkimuksen, jonka vaikutusaika on niin ikään kahdeksan viikkoa. Koehenkilöiksi valitaan 108 masennuspotilasta, joilla aiotaan tehdä myös aivojen kerroskuvaus.  

Wallace pitää probiootteja lupaavana hoitokeinona, sillä jopa 60 prosenttia potilaista lopettaa masennuslääkkeiden ottamisen ensimmäisten kolmen kuukauden kuluessa sivuvaikutusten vuoksi. Niitä ovat pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, itsemurha-ajatukset, seksuaalisten toimintojen häiriöt. Probiootit eivät aiheuta mitään niistä, ja niinpä potilaat nauttivat maitohappobakteereita mielellään. Annostelukin on helppoa, kun kapseleita otetaan vain kerran päivässä. Wallace ja psykiatrian professori Roumen Milev julkaisevat Annals of General Psychiatry -lehdessä kirjallisuuskatsauksen probioottien vaikutuksista masennuksessa (December 2017). Sen voi lukea maksutta jo nyt netistä alla olevan linkin takaa.

Tutkimus herättää kiinnostusta

Psykiatri Paolo Brambilla (Department of Neurosciences and Mental Health, Fondazione IRCCS Ca' Granda Ospedale Maggiore Policlinico, University of Milan, Milan, Italy) kehuu Wallacen johtamaa tutkimusta. ”Se oli hyvin suunniteltu. Tulokset ovat alustavia, mutta lupaavia. Potilaat olivat avohoidossa, eivät laitoshoidossa. Potilaiden mieliala kohosi parissa kuukaudessa”, hän sanoo Medscape Medical Newsille.  Hän odottaa jännittyneenä tulevaa kliinistä kaksoissokkotutkimusta.

Suosittelen masentuneille probioottien lisäksi reilusti D-vitamiinia ja E-EPA-kapseleita, jotka suojaavat tutkitusti normaaleja aivotoimintoja.

Probiotics Promising for Mild to Moderate Depression. 13th World Congress of Biological Psychiatry. Poster P-05-015, presented June 19, 2017.
Wallace CJK, Milev R. The effects of probiotics on depressive symptoms in humans: A systematic review. Annals of General Psychiatry 16(1) December 2017 Free Full Text pdf