Voiko tyypin 1 diabeteksen pysäyttää?

Tämä on maailman ensimmäinen tapausselostus, jossa saantisuositusta suurempi D-vitamiiniannos ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot yhdessä annettuina pysäyttivät 8-vuotiaan pojan tyypin 1 diabeteksen etenemisen. Tällainen ravintolisähoito voi tarjota turvallisen ja kustannustehokkaan strategian tyypin 1 diabeteksen pysäyttämiseen, kirjoittavat lastenlääkärit. He toivovat lisää tutkimuksia, joissa tyypin 1 diabeetikkoja hoidetaan näillä ravintolisillä. Aikaisemmin on jo todettu vahva yhteys liian niukan D-vitaminin saannin ja tyypin 1 diabeteksen välillä (ks. Elina Hyppönen 2010). Uusi suomalaistutkimus vahvistaa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä tyypin 1 diabetesta (Sari Niinistö ym. 2017).

Tapausselostus: Poika oli vuonna 2015 seitsemän vuotta ja 4 kk vanha sairastuessaan tyypin 1 diabetekseen. Suvussa ei ollut ennen esiintynyt diabetesta. Poika painoi tuolloin 24 kg. Paastoverensokeri oli 12,6 mmol/l ja HbA1c 9,6 (82,0 mmol/l). Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) oli 65 nmol/l. Poika otettiin sairaalaan, jossa häntä hoidettiin insuliinilla (glargine 0.7 -> 0.37 IU/kg). Tilanne saatiin hallintaan (katso artikkelin taulukko 1). Sairaalasta kotiuttamisen jälkeen insuliiniannos on ollut kerran päivässä keskimäärin vain 1,5–2 ky (kansainvälistä yksikköä).

Lisäksi pojalle alettiin antaa D-vitamiinia 25 µg/vrk (annos jota poikaa hoitavat lastenlääkärit kutsuvat nimellä "high dose"). Lisäksi alettiin antaa kalaöljyä niin, että päiväannos sisälsi 1 000 mg EPAa ja 500 mg DHA:ta. Ennen aterioita ja niiden jälkeen mitatut veren sokerilukemat ovat pysyneet hyvinä toista vuotta (katso alla oleva kuva).

Aterianjälkeiset veren sokeriarvot: aamiainen, lounas, päivällinen

Potilaan verensokeriarvot ennen ja jälkeen aterioiden (aamiainen, lounas, päivällinen) 2015–2017.

Potilaan haima on alkanut tuottaa insuliinia, ihmettelevät lastenlääkärit. Tähän päätelmään tultiin C-peptidimittausten perusteella. C-peptidi on haiman Langerhansin saarekesolujen tuottama esihormoni, proinsuliini, josta muodostuu insuliinia sen erittyessä verenkiertoon. C-peptidin määrä veressä on pienentynyt, jos insuliinin tuotanto on häiriintynyt, kuten tällä pojalla oli. Pojan C-peptidin pitoisuus oli diagnoosin asettamisen aikoihin voimakkaasti alentunut, vain 0,5 ng/ml (viitearvo 1,0-2,5 ng/ml). Pojan C-peptidin pitoisuus on pysynyt ravintolisähoidon aikana ≥ 0,5 ng/ml. S-D-25 on pysynyt tasolla 75-125 nmol/l. [Suomessa "viralliset tietäjät" toitottavat julkisuudessa, että 50 nmol/l muka riittää kaikille.] Seerumin EPAn ja DHA:n prosentuaaliset pitoisuudet ovat suurentuneet merkittävästi (katso taulukot 2 ja 3).

Poikaa hoitavat lääkärit huomauttavat, ettei elimistön ulkopuolinen insuliini paranna C-peptidin pitoisuutta kuten ravintolisät. Tämä on tärkeä seikka, sillä C-peptidi suojaa diabeetikon munuaisia. Pojalla ei ole esiintynyt hypoglykemioita (veren alisokerisuutta), kirjoittavat lääkärit.

Lue itse koko julkaisu alla olevasta linkistä:

Cadario F, Savastio S, Rizzo AM, Carrera D, Ricordi GBAC. Can Type 1 diabetes progression be halted? Possible role of high dose vitamin D and omega 3 fatty acids. European Review of Medical and Pharmacological Sciences. 2017 Apr;21(7):1604-1609. Free Full Text
Hyppönen E. Vitamin D and increasing incidence of type 1 diabetes –evidence for an association. Diabetes Obesity and Metabolism, 2010 Sep;12(9):737-43 Abstract

Tohtori Cadario meilasi minulle myös tämän artikkelin, joka tukee edellä kerrottua tapausselostusta ja käsitystä omega-3:n hyödyistä T1D:ssä. Omega-3:t (EPA ja DHA) korjaavat immuunijärjestelmän virhettä ja parantavat siten taudin ennustetta, kirjoittavat kiinalaistutkijat.

Bi X, Li F, LIU S, et al. ω-3 polyunsaturated fatty acids ameliorate type 1 diabetes and autoimmunity. Journal of Clinical Investigation 2017 April 4 Free Full Text

Tuore yli 7 700 lapsen suomalaistutkimus vahvistaa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä tyypin 1 diabetesta. Lue lisää alla olevasta linkistä:
Study sheds new light on role of omega-3 in type 1 diabetes protection