Karnosiini estää äkillistä hengitysvaikeusoireyhtymää

Äkillinen hengitysvaikeusoireyhtymä tai aikuisen hengitysvaikeusoireyhtymä eli ARDS (engl. Acute respiratory distress syndrome) kuvattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1967. ARDS on yleensä tehohoitoon tulevilla potilailla esiintyvä äkillisesti ilmaantuva keuhkovaurio, jonka seurauksena ilmenee vaikea veren happeutumishäiriö. Kuolleisuus tautiin on suurta, 40–50 prosenttia potilaista menehtyy. Karnosiini voi olla tehokas aine ARDS:n ehkäisyyn ja hoitoon, kirjoittavat japanilaiset tutkijat uudessa artikkelissaan.

ARDS:n aiheuttaa yleensä suoraan keuhkoja vaurioittava perussairaus, kuten keuhkokuume. Toisinaan ARDS voi syntyä epäsuorasti elimistön voimakkaan tulehdusvasteen kautta, esimerkiksi sepsiksessä, haimatulehduksessa tai keuhkojen palovammassa. ARDS:n syntymekanismina on laaja-alainen keuhkorakkuloiden ja keuhkojen hiussuonten seinämien vaurio, jolloin valkuaispitoista nestettä kertyy keuhkoihin. Tilanne voi johtaa keuhkopöhöön, veren hapettumisen vaikeutumiseen, verenpaineen nousuun, keuhkoverenkierron vastuksen kasvamiseen ja keuhkokudoksen vähittäiseen tuhoutumiseen.

Potilaalla todetaan neutrofiilisten valkosolujen lisääntyminen ja keuhkosolujen kuolema, jotka johtuvat vapaista radikaaleista (hapetusstressistä). Potilailla on myös endoplasmisen kalvoston eli retikulumin (ER) stressi, joka aiheuttaa kudostuhoa. Aikaisemmin tautia hoidettiin steroideilla (kortisonilla), mutta siitä ei ollut apua (päinvastoin), joten siitä on luovuttu.

Karnosiini (β-alanyyli-L-histidiini) on pieni, biologisesti aktiivinen valkuaisaine, dipeptidi, jolla on laajoja terveysvaikutuksia: Se on hyvä antioksidantti (hapetusstressin estäjä), ja se kelatoi raskasmetalleja, ehkäisee maitohapon muodostusta lihaksiin kuormituksessa ja estää proteiinien karbonylaatiota ja sokeroitumista, kirjoittavat japanilaiset tutkijat artikkelissaan. He ovat jo aikaisemmin osoittaneet, että karnosiini (β-alanyyli-L-histidiini) ehkäisee ER-stressiä. Karnosiinin on havaittu eläinkokeissa ehkäisevän keuhkovaurioita. Esimerkiksi karnosiini estää H9N2-viruksen aiheuttamaa sika-influenssaa. Nyt tutkittiin, voisiko karnosiini ehkäistä myös kokeellisen ARDS:n pahenemista.

Karnosiinia annettiin hiirille, joille oli aiheuttu kokeellinen ARDS johtamalla henkitorveen lipopolysakkaridia (LPS). LPS lisäsi tulehdussytokiinejä ja aiheutti vapaiden radikaalien muodostusta, mikä lisäsi verisuonten läpäisevyyttä, aiheutti verenvuotoa keuhkorakkuloissa, valkosolujen infiltraatiota ja vaikeaa solujenvälistä ödeemaa. 

Karnosiinin antaminen hiirille suun kautta ehkäisi hapetusstressiä, neutrofiilistä tulehdusta ja nesteen kertymistä keuhkoihin. Karnosiini voi olla hyödyllinen ravintolisä ehkäisemään ARDS:n syntyä ja hillitsemään sen etenemistä, päättelevät Kyoton yliopiston tutkijat. Artikkelin voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä.


Tanaka KI, Sugizaki T, Kanda Y, Tamura F, Niino T, Kawahara M. Preventive Effects of Carnosine on Lipopolysaccharide-induced Lung Injury. Scientific Reports. 2017 Feb 16;7:42813. doi: 10.1038/srep42813. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Karnosiinia tulisi käyttää paitsi ARDS:n myös muiden kroonisten sairauksien ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon, sillä se on laaja-alainen vapaita radikaaleja ja tulehdusta ehkäisevä, vaimentava ja sammuttava ravintolisä. Krooninen tulehdus myllertää kaikkia pitkäaikaissairauksia potevien ihmisten elimistössä, joten sen vaimentaminen parantaa potilaan ennustetta. Karnosiini on erityisen tärkeä ravintolisä ikääntyville ihmisille, sillä se suojaa aivoja ja vaimentaa ikääntymis- ja sairausgeenejä. Näin karnosiini hidastaa vanhenemismuutoksia. Myös kuntoilijat ja urheilijat hyötyvät karnosiinista, sillä se vähentää maitohapon kertymistä lihaksiin fyysisen kuormituksen aikana.