Duodecimin uutinen: Omega-3-rasvahapot voivat vähentää sepelvaltimotauteja

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on vastustanut vuosikymmeniä ravintolisien käyttöä ja kutsunut sitä ivallisesti ”uskomushoidoksi”. Näin siitä huolimatta, että lääkäreiden omissa ammattilehdissä on julkaistu satoja päteviä tutkimuksia, jota puoltavat D-vitamiinin, maitohappobakteerien, kalaöljyn ja muiden ravintolisien käyttöä sairauksien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Nyt Duodecimin vastustus on murtunut, kun tieteellinen näyttö ravintolisien hyödyistä on musertavaa. Duodecim lähettikin 18.1.2017 – viivyteltyään yli kymmenen vuotta – tiedotusvälineille uutisen, jonka mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä sepelvaltimotautia.

Duodecim selostaa uutisessaan maailmankuulun Mayo-klinikan tiedelehdessä julkaistua – maailman suurinta – koostetutkimusta eli meta-analyysia, jossa analysoitiin 34 erillistutkimuksen tulokset vuosilta 1947– 2015. Niiden mukaan moni voisi helposti pienentää sydäntaudin riskiään lisäämällä kalan ja kalaöljyvalmisteiden syöntiä. Tutkimukset osoittivat, että sepelvaltimotaudin riski pienenee noin neljänneksellä niillä ihmisillä, jotka saavat ravinnostaan tai ravintolisistä paljon EPA- ja DHA-rasvahappoja. Toisin sanoen, heidän omega-3-indeksinsä nousee yli 8 prosentin. Riski vähenee nimenomaan sellaisilla henkilöillä, joiden LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuudet ovat koholla. Kohonneiden triglyseridien alentaminen rasvahapoilla vähensi riskiä 16 % ja LDL:n alentaminen vastaavasti 14 %. Kaiken kaikkiaan kalaöljyn runsas saanti vähensi sydäntautien riskiä 18 %.

Suuret satunnaistetut, huolellisesti kontrolloidut tutkimukset MARINE ja ANCHOR osoittavat, että E-EPA (2 tai 4 g/vrk) korjaa tehokkaasti ja turvallisesti veren rasvahäiriöitä, jolloin sydäntaudin riskin uskotaan pienenevän. Kuten artikkelin taulukosta 1 näkyy, monet hyviä tuloksia tuottaneista tutkimuksista on tehty E-EPA:lla ja muilla etyyliesteröidyillä, puhdistetuilla ja väkevöidyillä kalaöljyvalmisteilla. Niillä saadaan aikaan suuri vaikutus pienellä kapselimäärällä.

EPAa ja DHA:ta on rasvaisessa kalassa, kuten sillissä, lohessa, kirjolohessa ja nieriässä. Myös muikussa, silakassa ja siiassa on kohtuullisesti omega-3-rasvahappoja. Tosin viime aikoina tehdyt mittaukset ovat osoittaneet, että lohen ja muun viljellyn kalan omega-3:t ovat vähentyneet puoleen entisestä. Lisäksi tiedetään, että omega-3-rasvahapot tuhoutuvat kalaa pannulla paistettaessa. Ongelmana on myös saada ihmiset, etenkin lapset, syömään riittävästi näitä kaloja. Silloin kalaöljyn nauttiminen rruoan lisänä on paikallaan.

Meta-analyysi vahvistaa tieteellistä ja kokemusperäistä näyttöä omega-3-rasvahappojen terveellisyydestä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana tehdyissä meta-analyyseissa on todettu, että kalaöljyn käyttö pienentää sydänkuoleman riskiä 10–30 prosenttia, kirjoittavat uuden analyysin tekijät. Alkuperäisen artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Alexander meta-analyysi

Kuvassa analysoidut tutkimukset ja niiden antama tieteellinen näyttö kalaöljyn sydäntä suojaavasta vaikutuksesta. Pystyviivan vasemmalla puolella olevat keltaiset pallot ja siniset vinoneliöt osoittavat tutkimuksen tulosten puoltavan kalaöljyn käyttöä.

Katso myös tutkimusta johtaneen tohtori Dominik Alexanderin noin kolmen minuutin video, jossa hän kertoo tutkimuksesta. Hän toteaa siinä muun muassa, että meta-analyysin tulokset tukevat johdonmukaisesti aikaisempia tieteellisiä tutkimuksia, joiden mukaan kalaöljystä on hyötyä sydänterveydelle.

Vaikka nämä asiat ovat olleet tiedossa jo 30–40 vuotta, lääketeollisuuden sponsoroimat tahot, kuten THL, Duodecim, Sydänliitto ja Diabetesliitto ovat johdonmukaisesti vastustaneet kalaöljyn ja muiden ravintolisien käyttöä väittäen sitä turhaksi. Vielä vuonna 2006 kuopiolainen ravitsemustieteen professori Helena Gylling laati Suomen Lääkärilehteen pääkirjoituksen, jonka mukaan kalaöljyillä ei olisi mitään vaikutusta sydän- ja verisuoniterveyteen. Ravitsemuseliitti on pitänyt yllä ja toitottanut valtamediassa tällaista virheellistä käsitystä. Se on ollut valtava karhunpalvelus terveille ihmisille, potilaille ja veronmaksajille, jotka joutuvat kustantamaan kalliin terveyden- ja sairaanhoidon. Tämä maailman laajin meta-analyysi tyrmäsi nyt lopullisesti Gyllingin ja hänen hengenheimolaistensa harhaiset ja asenteelliset väitteet.

Uudet sydänlääkäreiden ammattilehtien julkaisemat katsaukset puoltavat E-EPAn käyttöä (4 g/vrk) sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa.

Uutispalvelu Duodecim 18.1.2017: Omega-3-rasvahapot voivat vähentää riskiryhmäläisten sepelvaltimotauteja
Alexander PE, Miller PE, Van Elswyk ME, Kuratko CN, Bylsma LC. A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies of Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Long-Chain Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease Risk. Mayo Clinic Proceedings 2017 Jan. 92;(1)15–29. Full Free Text

Current Opinion on Clinical Nutrition and Metabolic Care -lehden pääkirjoitus uusista omega-3-tutkimuksista kardiologiassa
Jia X, Kohli P, Virani SS. Omega-3 Fatty Acid and Cardiovascular Outcomes: Insights From Recent Clinical Trials. Review. Current Atherosclerosis Reports. 2019 Jan 10;21(1):1. doi: 10.1007/s11883-019-0763-0.
Preston Mason R. New Insights into Mechanisms of Action for Omega-3 Fatty Acids in Atherothrombotic Cardiovascular Disease. Current Atherosclerosis Reports. 2019 Jan 12;21(1):2. doi: 10.1007/s11883-019-0762-1. Free Full Text