Kalaöljy kohentaa mielenterveyttä

Alati kasvava joukko tieteellisiä tutkimuksia ja käytännön kokemuksia vahvistavat käsitystä, jonka mukaan monet mielenterveysongelmat johtuvat aivojen neurokemian muutoksista, omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin liian vähäisestä saannista. Puutostilat ovat helposti ja halvalla korjattavissa, jolloin monia mielenterveyshäiriöitä voidaan ehkäistä ja niiden hoitoa voidaan tehostaa, kirjoittavat amerikkalaisen Cincinnatin yliopiston psykiatrit uudessa kirjallisuuskatsauksessaan. Melbournen yliopiston psykiatrian professori Jerome Sarris on samaa mieltä. Suomalaisten lääkäreiden, hoitajien ja potilasjärjestöjen kannattaisi ottaa heiltä oppia.

Vaikka suomalaiset elävät yhä pidempään ja fyysisesti terveempinä, mielenterveydessä ei ole nähty vastaavaa paranemista. Masennustilat ovat yleistyneet, erityisesti nuorilla Itä- ja Pohjois-Suomessa. Näillä alueilla syödään eniten masennuslääkkeitä. Mielenterveysongelmien kokonaiskustannukset ovat Suomessa noin viisi miljardia euroa vuodessa. Asiantuntijat korostavat, että masennus on ehkäistävissä oikeilla toimintatavoilla. Läheskään kaikki nuoret eivät ota ruoan lisänä riittävästi D-vitamiinia eivätkä syö rasvaista kalaa, josta saisi aivoja suojaavia omega-3-rasvahappoja, EPA ja DHA. Näitten rasvahappojen vaje liittyy masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön (bipo) patofysiologiaan ja etiologiaan (syntyyn), toteavat psykiatrit.

Runsas omega-3-rasvahappojen saanti vähentää mielenterveyshäiriöiden riskiä ja ilmaantumista, osoittavat suuret väestötutkimukset. Sairastuneiden potilaiden verikokeista nähdään, että seerumin tai plasman omega-3-pitoisuudet ja omega-3-indeksi ovat pienemmät kuin terveillä verrokeilla. Puute liittyy krooniseen matala-asteiseen inflammaatioon, joka myllertää sairastuneiden ihmisten aivoissa. ”Aivot ovat kuin tulessa”, kiteytti eräs suomalainen psykiatri. Aivojen kuvantamistutkimukset osoittavat, että omega-3-rasvahappojen niukkuus liittyy epänormaaliin aivojen kuorikerroksen rakenteeseen ja toimintaan, mikä johtaa käyttäytymisen muutoksiin. 

Psykiatrit korostavat kalaöljyn tärkeyttä aivojen normaalille kehitykselle jo sikiökaudesta ja lapsuudesta alkaen. He suosittelevat omega-3-rasvahappojen analysoimista mielenterveyshäiriöistä kärsivien potilaiden verinäytteistä mahdollisten puutostilojen löytämiseksi ja korjaamiseksi.

Katsauksen kirjoittajat edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:

  • 1 Department of Psychiatry and Behavioral Neuroscience, University of Cincinnati College of Medicine, Cincinnati, OH 45219-0516, USA; Lindner Center of HOPE, Mason, OH, USA.
  • 2 Division of Child and Adolescent Psychiatry, Cincinnati Children's Hospital Medical Center, Cincinnati, OH 45224, USA.
  • 3 Department of Pathology, University of Cincinnati, Cincinnati, OH 45237, USA.
  • 4 Department of Psychiatry and Behavioral Neuroscience, University of Cincinnati College of Medicine, Cincinnati, OH 45219-0516, USA. Electronic address: robert.mcnamara@uc.edu.
Messamore E, Almeida DM, Jandacek RJ, McNamara RK. Polyunsaturated fatty acids and recurrent mood disorders: Phenomenology, mechanisms, and clinical application. Review. Progress in Lipid Research 2017 April; 66:1–13. doi: 10.1016/j.plipres.2017.01.001.

Tohtori Tolosen kommentti

Kaikki kalaöljyt eivät ole yhtä tehokkaita mielenterveydelle, sillä vain EPA-rasvahappo on antidepressiivinen. Sen tähden kannattaa valita kalaöljyvalmiste, joka sisältää yli 60 % EPAa. Suomessa on saatavana jopa 90 % EPAa sisältävää väkevöityä etyyliesteröityä kalaöljyä E-EPAa, joka antaa parhaan mahdollisen suojan mielenterveyden ongelmia vastaan. Peruskalaöljyissä on vain 30 % omega-3-rasvahappoja, kuten alla olevista kuvista ilmenee.

Melbournen yliopiston psykiatrian professori Jerome Sarris työtovereineen suosittelee uudessa katsauksessaan E-EPAa, D-vitamiinia ja muita ravintolisiä masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön täydentävään hoitoon.

Supplements supercharge antidepressants

Sarris J. Clinical use of nutraceuticals in the adjunctive treatment of depression in mood disorders.
Australasian Psychiatry. 2017 Jan 1:1039856216689533. doi: 10.1177/1039856216689533. Free Full Text

Sarris J, Murphy J, Mischoulon D et al. Adjunctive Nutraceuticals for Depression: A Systematic Review and Meta-Analyses American Journal of Psychiatry June 2016;173 (6) 575-587. http://dx.doi.org/10.1176/appi.ajp.2016.15091228