Kalaöljy auttaa lasten ja nuorten syömishäiriöissä

Kanadassa McMaster-yliopistossa on tutkittu kalaöljyn vaikutusta lasten ja nuorten syömishäiriöiden hoidossa. Tulokset olivat hyvät: Kalaöljy oli hyvin siedettyä ja sen käyttö lisäsi alipainoisiksi laihtuneiden lasten ja nuorten painoa. Kaikki 21 koehenkilöä söivät kiltisti kalaöljynsä koko vaikutusjakson loppuun asti, kaksi kuukautta. Tulokset tukevat englantilaisen lastenpsykiatri Agnes Aytonin jo vuonna 2003-2004 julkaisemia tuloksia, joiden mukaan E-EPA (1 gramma päivässä) voi parantaa vaikean anoreksian kolmessa kuukaudessa.

Kanadassa tutkittiin 21 syömishäiriöisen lapsen ja nuoren täydentävää hoitoa kalaöljyllä. Keski-ikä oli 15,3 ± 2,0 vuotta. Heille annettiin ruoan lisänä kahdeksan viikkoa päivittäin kalaöljyä, joka sisälsi 300 mg EPAa ja 200 mg DHA:ta. Ensisijaisena tutkimuksen aiheena oli selvittää hoitomyöntyvyys, kalaöljyn siedettävyys ja turvallisuus. Toissijaisina kohteina olivat potilaiden painon kehitys sekä arvioinnit käyttäen menetelmiä Eating Disorders Inventory-3 (EDI-3), Children’s Depression Inventory-2 (CDI-2) ja Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC).

Kaikki osallistujat nauttivat ohjeen mukaisesti kalaöljynsä vaikutusjakson loppun asti, kukaan ei siis pudonnut pois kokeesta. Kalaöljy oli siis hyvin siedetty ravintolisä.

Alkutilanteeseen verrattuna laihtuneiden paino nousi merkitsevästi, mutta EDI-3-, CDI-2-, MASC-pisteet eivät muuttuneet (annos oli ilmeisesti liian pieni, etenkin EPAa oli liian vähän). Kalaöljy oli lasten ja nuorten hyväksymä ja hyvin siedetty ravintolisä, päättelivät tutkijat. He edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:

· Faculty of Health Sciences , McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada
· Pediatric Eating Disorders Program, McMaster Children's Hospital, Hamilton, Ontario, Canada.
· Department of Psychiatry and Behavioural Neurosciences, McMaster University, Hamilton,
· Department of Pediatrics, McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada.

Woo J, Couturier J, Pindiprolu B, et al. Acceptability and tolerability of omega-3 fatty acids as adjunctive treatment for children and adolescents with eating disorders. Eating Disorders. 2016 Dec 9:1-8.
Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Englannin kokenein lasten ja nuorten vaikeita syömishäiriöitä hoitava lastenneurologian ja -psykiatrian erikoislääkäri Agnes Ayton osoitti jo vuosina 2003-2004, että E-EPA (1 gramma/vrk) voi auttaa dramaattisesti erittäin vaikeissa anoreksia-tapauksissa. Potilaat oli ennen E-EPA-hoitoa saaneet kaiken mahdollisen psykologisen ja psykiatrisen avun, mutta siitä huolimatta heidät oli jouduttu ottamaan sairaalaan tiputushoitoon vaikeasti laihtuneina, lähes kuoleman kielissä. E-EPA paransi osan potilaista kolmessa kuukaudessa.

Kutsuin tohtori Aytonin 15.9. 2005 Helsinkiin puhumaan anoreksian ja muiden mielenterveysongelmien kalaöljyhoidosta. Yleisöluennon lisäksi tohtori Ayton piti kaksi tiedotustilaisuutta, joihin osallistuivat merkittävät lehtitalot A-lehdet, Yhtyneet Kuvalehdet, Sanoma Magazines ja Karprint. Lehdissä ilmestyikin useita tri Aytonin haastatteluja. Hän julkaisi sittemmin kirjan
Anorexia Nervosa — hope for recovery. A Nutritional Way to Understand and Treat Anorexia Nervosa.

Ayton AK, Azaz A, Horrobin DF. A pilot open case series of Ethyl-EPA Supplementation in the treatment of Anorexia Nervosa; Brain Phospholipid Conference 2003, Edinburgh, Scotland.
Ayton AK, Azaz A, Horrobin DF. Rapid improvement of severe anorexia nervosa during treatment with ethyl-eicosapentaenoate and micronutrients. Eur Psychiatry. 2004 Aug;19(5):317-9. [Free Full Text]
Ayton AK, Azaz A, Horrobin DF. A pilot open case series of Ethyl-EPA supplementation in the treatment of anorexia nervosa. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2004 Oct;71(4):205-9. [Free Full Text]

Liity tohtori Tolosen uutiskirjeen postituslistalle. Kirje tulee kerran kuukaudessa suoraa sähköpostiisi