Veren rasvahäiriöiden hoito-ohje on päivitetty

Euroopan kardiologiyhdistyksen työryhmä The Task Force for the Management of Dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS) on päivittänyt veren rasvahäiriöiden hoitosuosituksen, joka on tarkoitettu ohjeeksi lääkäreille. Työryhmässä oli mukana suomalainen professori Marja-Riitta Taskinen. Ohjeissa kiinnitetään jo huomiota elintapoihin, kuten ruokavalioon sekä kalaöljyllä ja berberiinillä tehtyihin kliinisiin tutkimuksiin, joiden tulokset ovat olleet myönteisiä. Ohjeissa on vielä paljon toivomisen varaa.

Elintapaohjeissa ei näytä olevan ohjetta vhh-ruokavalion noudattamisesta, vaikka se tunnetusti alentaa kohonneita triglyseridejä. Ohjeissa neuvotaan edelleen 1970-luvun malliin välttämään tyydytettyjä maaeläinrasvoja, vaikkei niillä ole tekemistä valtimoiden kalkkiutumisen kanssa.

Päivitetyn ohjeen kohdassa 5.5.6. todetaan kalaöljystä muun muassa
"Farmakologiset annokset omega-3-rasvahappoja (2–3 grammaa päivässä) alentavat triglyseridejä jopa 30 %, mutta suuremmat annokset voivat suurentaa LDL-C:tä (LDL-kolesterolia)." ["Pharmacological doses of n-3 fatty acids (2–3 g/day) reduce TG levels up to 30%, but a higher dosage may increase LDL-C."]

Viimeinen väite on virheellistä "schwabismia". Tosiasiassa vain DHA:ta sisältävät kalaöljyt voivat lisätä LDL-kolesterolia, mutta vain sen vaaratonta suurimolekyylistä muotoa, ei pientä tiheää sd-LDL:ää, joka on hanakka hapettumaan ja kiinnittymään valtimon seinämään. Kliinisten tutkimusten mukaan 2–4 g/vrk E-EPAa ei suurenna LDL:tä, vaan päinvastoin pienentää sitä (ks. alla oleva kuva MARINE-tutkimuksesta). Olen käsitellyt tätä "schwabismia" aikaisemminkin uutisessani E-EPA ja LDL-kolesteroli.

E-EPA korjaa veren rasvahäiriöitä


Pidän valitettavana, ettei lääkäreille vieläkään anneta ohjetta korjata dyslipidemioita E-EPAlla, vaikka siitä on hyvä tieteellinen kliininen näyttö, kuten yllä oleva kuvakin todistaa. Ohjeet ovat edelleen kovin lääkityspainotteisia. Syynä on ilmeisesti lääketeollisuuden voimakas ote suosituksia antaneesta kardiologiryhmästä.

Berberiinistä ohjeessa todetaan (kohdassa 5.5.5.), että kuudessa kliinisessä tutkimuksessa se on alentanut koholla olleita LDL-kolesterolia ja triglyseridejä aasialaisilla potilailla (yhteensä 229 berberiiniä saanutta ja 222 verrokkia). Lisää hyvin suunniteltuja kliinisiä tutkimuksia kaivataan kuitenkin vielä. Minusta on erittäin hyvä, että berberiinitutkimukset otetaan jo huomioon Euroopan kardiologiyhdistyksen suosituksissa. Voit lukea lisää berberiinistä sydän- ja verisuonitaudeissa alla olevasta linkistä.
Berberiini ja sydän- ja verisuonitaudit

2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias. DOI: http://dx.doi.org/10.1093/eurheartj/ehw272 2999-3058