EPA-rasvahappo antaa terveyttä ja pitkää ikää

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät tulehdusta, mutta kasviöljyjen omega-6-rasvahapot lisäävät sitä. Australialaiset tiedemiehet selvittivät 17 vuoden seuruututkimuksessa veren rasvahappojen vaikutusta ikääntyvien ihmisen kuolleisuuteen. Tulokset osoittivat, että mitä suurempi on veriplasman omega-3-pitoisuus – eritoten EPAn pitoisuus – , sitä pienempi on ennenaikaisen kuoleman riski. Tulos puoltaa E-EPAn käyttöä ikääntyvien ihmisten ravintolisänä.

QIMR Berghofer Medical Research Instituten tutkijat mittasivat kaasukromatografilla vuonna 1996 yli tuhannen (1 008) kotonaan asuvan aikuisen (44 % miehiä) veriplasman omega-3- ja omega-6-rasvahappojen pitoisuudet. Mitatut omega-3:t olivat EPA, DHA, ALA (alfalinolihappo) ja omega-6:t LA (linolihappo), arakidonihappo (ARA) ja kokonaisomega-6:t. Tutkijat olettivat, että omega-3:t korreloisivat käänteisesti ja omega-6:t suoraan kokonaiskuolleisuuteen ikääntyvässä väestössä. Toisin sanoen, että omega-3:t vähentäisivät ja omega-6:t lisäisivät kuolleisuutta.

Seitsemäntoista seurantavuoden aikana kuoli 98 miestä ja 81 naista. Sekoittavien tekijöiden poiston jälkeen kävi ilmeiseksi, että mitä enemmän veressä oli EPAa, sitä vähemmän oli kuolemantapauksia sekä miehillä että naisilla. Miehillä myös suuri DHA- ja ALA-pitoisuus korreloi käänteisesti kuolemiin. Suuri EPAn pitoisuus suojasi kuitenkin parhaiten ennenaikaiselta kuolemalta. Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot, eritoten EPA, vähentävät kokonaiskuolleisuutta.

EPA-rasvahapon vaikutusta hauraus-raihnaisuus-oireyhtymään (sarkopeniaan) on tutkittu myös Tukholman Karoliinisessa Instituutissa ja Manchester Metropolitan Universityssa ja muissa brittiyliopistoissa. Tulosten mukaan EPA ehkäisee sarkopeniseen lihavuuteen liittyviä muutoksia elimistössä (Saini ym. 2016). Havainto vahvistaa aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan kalaöljy ehkäisee ikääntyvien ihmisten (lihas)kunnon rapistumista (klikkaa sivupalkin linkkeihin).

Espanjalaisten yliopistoklinikoiden yhteinen tutkimus 100 sydäninfarktipotilaan veren rasvahappojen pitoisuuksista osoittaa, että mitä enemmän veressä on EPAa, ja mitä pienempi on AA/EPA-suhde, sitä pienempi on infarktin koko ja sitä parempi on potilaan ennuste (Sala-Vila ym. 2016).

Leedsin yliopiston syöpäkirurgien kliininen tutkimus osoittaa, että puhtaan, väkevöidyn (99 %) EPA-rasvahapon (2 g/vrk) nauttiminen parantaa maksaan metastasoineen paksusuolen syövän ennustetta, joka on muutoin melko pessimistinen (Watson ym. 2016).

Tulokset puoltavat väkevöidyn ja puhdistetun E-EPAn käyttöä ikääntyvien ihmisten ravintolisänä.

Miura K, Hughes MC, Ungerer JP, Green AC. Plasma eicosapentaenoic acid is negatively associated with all-cause mortality among men and women in a population-based prospective study. Nutrition Research (New York, N.Y.). 2016 Sep 13. pii: S0271-5317(16)30435-3. doi: 10.1016/j.nutres.2016.09.006. [Epub ahead of print]
Saini A, Sharples AP, Al-Shanti N, Stewart CE. Omega-3 fatty acid EPA improves regenerative capacity of mouse skeletal muscle cells exposed to saturated fat and inflammation. Biogerontology. 2016 Nov 18. [Epub ahead of print]
Sala-Vila A, Fernández-Jiménez R, Pizarro G,  et al. Nutritional preconditioning by marine omega-3 fatty acids in patients with ST-segment elevation myocardial infarction: A METOCARD-CNIC trial substudy. International Journal of Cardiology. 2016 Nov 9;228:828-833. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.11.214.
Watson H, Cockbain AJ, Spencer J, et al. Measurement of red blood cell eicosapentaenoic acid (EPA) levels in a randomised trial of EPA in patients with colorectal cancer liver metastases. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2016 Dec;115:60-66. doi: 10.1016/j.plefa.2016.10.003. / Free Full Text