Kalaöljy parantaa psykoterapian tehoa nuorten masennuspotilaiden hoidossa

Yhdysvalloissa Ohion yliopiston psykiatrian klinikassa on tutkittu kauan kalaöljyn suotuisia vaikutuksia aikuisten masennuksen hoidossa. Nyt uusi kliininen kaksoissokkotutkimus osoitti, että kalaöljy parantaa myös 7–14-vuotiailla lapsilla psykoterapian tehoa. Tulokset puoltavat kalaöljyn käyttöä lasten ja aikuisten masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Tutkimukseen osallistui 72 masentunutta lasta ja nuorta, joista yli puolet (57 %) oli poikia. Osa poti dystymiaa eli pitkäaikaista lievää masennusta. Se oli kestänyt yhtämittaisesti yli kaksi vuotta, ja oireita ilmeni suurimman osan aikaa. Dystymiaa sairastavat kokevat tavallisesti myös vakavan masennuksen jaksoja. Naisilla dystymia on kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä.

Tutkimuksessa verrattiin erilaisten hoitojen tehokkuutta:

  1. pelkkää psykoterapiaa (individual-family psychoeducational psychotherapy, PEP)
  2. pelkkää kalaöljyä (omega-3)
  3. niiden yhdistelmää
  4. pelkkää lumetta
  5. lumetta + PEP

Kaikista tutkittiin alussa ja 2, 4, 6, 9 ja 12 viikon kuluttua masennusoireita testillä Children's Depression Rating Scale-Revised.

Remissioon eli oireettomiksi testatuilla hoidoilla tuli

1. 77 % omega-3+PEP

2. 61 % PEP + lume

3. 44 % pelkkä omega-3

4. 56 % pelkkä lume

Kalaöljyn lisääminen psykoterapiaan tehosti paranemista. Kalaöljy oli hyvin siedettyä.

Kalaöljykapselit sisälsivät 350 mg EPAa, 50 mg DHA:ta ja 100 mg muita rasvahappoja. Päivittäinen kalaöljyannos oli neljä 500 mg:n kapselia, joten päiväannos oli yhteensä 2 000 mg omega-3:a. Näin suurta omega-3-määrää on käytännössä mahdotonta saada pelkästään ravinnosta tai peruskalaöljyistä (joissa on vain 30 % omega-3:a). Tutkijat valitsivat aivan oikein väkevöidyn EPA-painotteisen kalaöljyn, koska EPA on tehokkain antidepressiivinen omega-3-rasvahappo. [Suomessa saa tehokkaampia etyyliesteröityjä kalaöljyjä, joista saa jo kolmesta kapselista noin 2 g omega-3:a. Se parantaa hoitomyöntyvyyttä.]

Sama psykiatrityöryhmä osoitti, että sama kalaöljy vähensi myös lasten ja nuorten (7–14 v.) masennukseen liittyviä sivuoireita, kuten vihamielisyyttä ja aggressioita (Young ym. 2016) sekä tehosti kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoa (Fristad ym. 2015). Monet muutkin kliiniset tutkimukset osoittavat vakuuttavasti kalaöljyn hyödyt mielenterveysongelmien hoidossa.

Saman Ohion yliopiston psykiatrian ja psykologian professori Janice Kiecolt-Glaserin tutkimus osoitti, että masennus on tulehdustila, johon vaikuttavat ruokavalio - ja aivan erityisesti sen omega-6/omega-3-suhde - ja stressi. Tilaa voidaan ehkäistä ja korjata lisäämällä omega-3-rasvahappojen saantia. Cincinnationyliopisotn psykiatrit ja neurotietelijät suosittelevat uudessa katsauksessaan kalaöljyä mielenterveysongelmien ehkäisyyn ja hitoon (Messamore ym. 2017).

Tutkimukset tukevat psykiatri Mauno Rauramon marraskuussa 2009 Duodecimille tekemää ehdotusta, jonka mukaan kalaöljy tulisi ottaa mukaan masennuksen Käypä hoito -suosituksiin. Ehdotus ei ole toteutunut, koska lääketeollisuus lahjoo asiasta päättäviä psykiatreja. Kalaöljyn käyttö näet vähentää psyykelääkkeiden myyntiä.

Fristad MA, Vesco AT, Young AS, et al. Pilot Randomized Controlled Trial of Omega-3 and Individual-Family Psychoeducational Psychotherapy for Children and Adolescents With Depression. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology. 2016 Nov 7:1-14 PubMed
Young AS, Arnold LE, Wolfson HL, Frtistad MA. Psychoeducational Psychotherapy and Omega-3 Supplementation Improve Co-Occurring Behavioral Problems in Youth with Depression: Results from a Pilot RCT. Journal of Abnormal Child Psychology. September 2016. DOI: 10.1007/s10802-016-0203-3
Fristad MA, Young AS, Vesco AT, et al. A Randomized Controlled Trial of Individual Family Psychoeducational Psychotherapy and Omega-3 Fatty Acids in Youth with Subsyndromal Bipolar Disorder. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology. 2015 Dec;25(10):764-74. doi: 10.1089/cap.2015.0132.
Messamore E, Almeida DM, Jandacek RJ, McNamara RK. Polyunsaturated fatty acids and recurrent mood disorders: Phenomenology, mechanisms, and clinical application. Review. Progress in Lipid Research 2017 April; 66:1–13. doi: 10.1016/j.plipres.2017.01.001.