Diabetes.co.uk: Vhh-ruokavalio vähentää diabeteksen hoitokuluja miljoonilla

Ison-Britannian suurin ja nopeimmin kasvava vhh-foorumi Diabetes.co.uk on antanut netissä yli vuoden ajan tyypin 2 diabeetikoille tarkoitettuja ohjeita vhh-ruokavalion noudattamisesta. Se on vähentänyt kansallisen terveyspalvelun (NHS) lääkekuluja jo neljä miljoonaa puntaa, raportoi foorumin johtaja eilen. Suomen Diabetesliitto, Sydänliitto, THL ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemusyksikkö ja Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja monet muut "viralliset tietoviisaat" ovat vastustaneet vhh-ruokavaliota väittäen totuuden vastaisesti sen muka olevan vaarallinen ja ettei sitä muka olisi tutkittu eikä siitä muka olisi pitkäaikaisia kokemuksia. Lääkärit suosittelivat vhh:ta Suomessa sokeritaudin hoitoon jo vuonna 1904.

Diabetes.co.uk:n ilmainen vähähiilidydraattinen (vhh) ohjelma Low Carb Program käynnistettiin vuosi sitten marraskuussa 2015. Kesäkuussa 2016 yhteisö raportoi pilottitutkimuksessaan 120 000 tyypin 2 diabeetikon vaihtaneen ruokavalionsa vähähiilihydraattiseksi. Kymmenessä viikossa 80 prosenttia pudotti painoaan, joka kymmenennen paino aleni vähintään 9 kg. Veren sokeritasapaino koheni yli 70 prosentilla noudattaneista, ja joka viides kykeni luopumaan synteettisistä lääkkeistään.

Nyt vuoden kuluttua ohjelman alusta vhh-ruokavalio on auttanut jo yli 160 000 diabeetikkoa, raportoi yhteisö tällä viikolla. Ohjelmaan liittyy yhä enemmän diabeetikkoja, ja samalla heidän kuntonsa ja sokeritasapainonsa kohenevat ja lääkkeiden tarve ja lääkekustannukset vähenevät.

"Tulokset ovat olleet vakuuttavia ja tämä ratkaisu toimi todella tyypin 2 diabeteksessa”, sanoi Arjun Panesar, foorumin perustaja ja ohjelman teknillinen johtaja Birminghamissa pidetyssä EHI Live –tapahtumassa, jossa hän julkisti alustavia ohjelman tuottamia kustannussäästöjä. ”Aiomme ehdottaa diabeteksen hoitosuositusten päivittämistä”, hän lisäsi.

Vhh-ruokavalio vähentää diabeetikkojen tarvitsemien lääkkeiden määrää, ilmenee raportista. Edellä esitetty arvio neljän miljoonan punnan vuotuisista säästöistä on varovainen, Panesar sanoi. Ohjelmassa diabeetikot perehdytetään vhh-ruokavalion teoriaan ja käytäntöön, jotta ihmiset osaavat soveltaa niitä itsehoidossa.

Diabetes.co.uk on ensimmäinen ja suurin yhteisö Isossa-Britanniassa, jossa ihmiset voivat avoimesti jakaa keskenään omakohtaisia kokemuksiaan ja keskustella elämästään diabeteksen kanssa ja vhh-ruokavaliosta, vaikka se ei kuulukaan vielä virallisiin diabeteksen hoito-ohjeisiin. "Alati lisääntyvä lääketieteellinen näyttö osoittaa, että tyypin 2 diabetes voidaan jopa parantaa ruokavalion ja muiden elämäntapamutosten avulla", julisti Panesar.

The Diabetes Times: Low carb diet saves NHS £4m in diabetes costs

Tohtori Tolosen kommentti

VHH-ruokavaliota ovat suositelleet Suomessa lähinnä ns. toisinajattelijat, tohtorit Antti Heikkilä, Timo Kuusela, Ilkka Salmenkaita, allekirjoittanut sekä monet tunnetut maallikot, kuten antropologi, kirjailija Varpu Tavi. Koska vhh tuli Suomessa muotiin virallisen lääke- ja ravitsemustieteen ulkopuolelta, alkoivat THL, Suomen Diabetesliitto, Sydänliitto ja ravitsemuseliitti, erityisesti professorit Matti Uusitupa (Kuopio), Mikael Fogelholm (Helsinki) ja agronomi Ursula Schwab (Kuopio) julkisuudessa vastustaa tätä ruokavaliota. Ravitsemusterapian apulaisprofessorina toimiva Schwab on jopa vaatinut vhh:ta noudattavien perheiden lasten huostaanottoa. Vastustajat ovat väittäneet vhh:n suurentavan kolesterolipitoisuutta ja aiheuttavan sydänkuolemia. Väitteet ovat tuulesta temmattuja.

Sama ravitsemuseliitti on johtanut suomalaisia harhaan vuosikausia väittämällä voin ja muun tyydytetyn rasvan tukkivan valtimot. Nyt nämäkin väitteet on osoitettu suurissa väestötutkimuksissa perättömiksi.

Ravitsemuseliitti on vastustanut ja vastustaa edelleen ankarasti D-vitamiinin ja muiden ravintolisien nauttimista "purkista", väittäen niiden aiheuttavan jopa kuolemantapauksia. Väite on yhtä järjetön kuin väittäisi että "turvavyön käyttö lisää kuolonkolareita". Ravitsemustieteilijöiden ja lääkäreiden tulisi päinvastoin olla iloisia siitä, että vhh-ruokavalio ja ravintolisät ehkäisevät turhaa sairastumista, vähentävät diabeteksen lisätauteja ja parantavat jo sairastuneiden ihmisten ennustetta ja vähentävät sairauksien aiheuttamaa kuormitusta terveydenhuollossa ja samalla tuovat yhteiskunnalle suuria säästöjä.