Ubikinoni ja kihti

Ubikinoni on tehokas antioksidantti ja tulehdusta vaimentava, anti-inflammatorinen ravintolisä, joka voi auttaa kihdin hoidossa, osoittaa intialaisen biotieteen ja teknologian tutkimuslaitoksen julkaisema rottatutkimus. Se puoltaa ubikinonin käyttöä akuutin kihtikohtauksen hoidossa, päättelevät tutkijat.

Kihti on niveltulehdus, jossa niveleen kertyy mononatriumuraattikiteitä. Ne voivat aiheuttaa punoitusta, turvotusta, polttavaa kipua ja tulehdusta, erityisesti ukkovarpaassa. Kyseessä on virtsahapon eli uraatin aineenvaihduntaan liittyvä sairaus, jossa veren uraattipitoisuus on kohonnut. Kihdin tunnusomainen oire on erittäin kivulias yksittäisen nivelen äkillinen tulehdus, useimmiten isonvarpaan tyvinivelessä. Muina oireina esiintyy mm. pitkäaikaista niveltulehdusta, munuaisvaivoja sekä virtsakiviä. Kihtiä esiintyy eniten aikuisilla miehillä.

Intiassa tutkittiin ubikinonin vaikutusta rotilla, joille oli aiheutettu kihti ruiskuttamalla niiden niveliin mononatriumuraattia. Ubikinonin tehoa verrattiin indometasiiniin, jota ihmisille määrätään yleisesti kihdin hoitoon. Rotille tehtiin monia testejä, mm. mittaamalla tassun volyymi, antioksidanttistatus, lipidiperoksidaatio (rasvojen härskiintyminen), lysosomaalisten entsyymien (β-glukuronidaasi, β-galaktosidaasi, N-asetyyl-β-d-glukosaminidaasi ja hapan fosfataasi) aktiivisuutta sekä tutkimalla nivelten rakenteet histopatologisesti.

Mononatriumuraatti lisäsi merkitsevästi rottien tassun volyymia (tassut siis turposivat), lysosomaalisten entsyymien aktiivisuutta ja lipidiperoksidaatiota ja heikensi antioksidanttikapasiteettia. Ubikinonin anto suun kautta (10 mg/painokilo) ehkäisi kaikkia näitä patologisia muutoksia ja säilytti lukemat normaaleina. Lisäksi ubikinoni minimoi mononukleaaristen tulehdusvalkosolujen tunkeutumista niveliin ja niiden aiheuttamia muutoksia nivelrustoissa.

Ubikinonilla on anti-inflammatorinen (tulehdusta ehkäisevä) vaikutus kihdin aiheuttamassa niveltulehduksessa. Niinpä ubikinonia voidaan käyttää kihdin hoidossa, päättelivät tutkijat farmakologien ammattilehdessä julkaisemassaan artikkelissa.

Udhaya Lavinya B, Bardhan I, Evan Prince S. Efficacy of CoenzymeQ10 in inhibiting monosodium urate crystal-induced inflammation in rats. European Journal of Pharmacology. 2016 Sep 29;791:589-594. doi: 10.1016/j.ejphar.2016.09.036.

Tohtori Tolosen kommentti

Dash-ruokavalion (Dietary Approaches to Stop Hypertension) noudattaminen alentaa myös merkittävästi veren virtsahapon (uraatin) pitoisuutta (keskimäärin 0,35 mg/dl), osoittaa uusi kliininen ravitsemustutkimus. Eniten uraatin pitoisuus aleni niillä henkilöillä, joilla se oli ollut ennen ruokavalion muutosta 7 mg/dl. Heillä pitoisuus väheni keskimäärin 1,3 mg/dl, ilmenee Arthritis and Rheumatology -lehdessä julkaistusta raportista. Tutkimus kesti kuitenkin vain kuukauden, joten pitkäaikaisvaikutuksista ei voida sanoa sen perusteella mitään.

Juraschek SP, Gelber AC, Choi HK, et al. Effects of the Dietary Approaches To Stop Hypertension (DASH) Diet and Sodium Intake on Serum Uric Acid Arhritis and Rheumatology 2016 DOI: 10.1002/art.39813