Kalaöljy pienentää sydäntaudin riskiä

Kalaöljyn käytön hyödyistä sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa esitetään ristiriitaisia tietoja. Uusi amerikkalainen tutkimus osoittaa, että kalaöljyn käyttö ravintolisänä suurentaa veriplasman omega-3-rasvahappojen pitoisuuksia ja pienentää samalla sydäntaudin riskiä. Kanadalainen CAROTID-tutkimus puolestaan osoittaa, että kalaöljy (1,9 g/vrk) ehkäisee sepelvaltimotautiin sairastuneiden masennusta. Italialaiset kardiologit suosittelevat kalaöljyä, joka sisältää vähintää 85 % omega-3-rasvahappoja (peruskalaöljyissä on vain 30 %).

Ennestään tiedetään, että sydänpotilaiden veressä on usein tavallista vähemmän kalaöljystä tuttuja omega-3-rasvahappoja, EPA:a ja DHA:ta. Maailmankuulu Sinai Hospital (Baltimoressa) ja kaksi muuta tutkimuslaitosta tutkivat yhdessä 433 sepelvaltimotautiepäilyn vuoksi katetroidun potilaan veren rasvahappojen pitoisuudet sekä veren rasvaprofiilin ja selvittivät, olivatko tutkitut käyttäneet kalaöljyä ruoan lisänä. Veren omega-3-rasvahappojen pitoisuuksia verrattiin sepelvaltimotaudin riskiin.

Kalaöljyä ilmoitti käyttävänsä 76 potilasta, ja heillä olikin odotetusti merkitsevästi suuremmat plasman EPA + DHA-pitoisuudet kuin muilla (3,7±1,5 vs. 2,6±1.1%, p<0.0001). Koska eri ihmiset olivat nauttineet erilaisia valmisteita, tutkimuksessa ei saatu hyvää korrelaatiota nautittujen annosten ja veren omega-3-pitoisuuksien välillä. Matalat omega-3-pitoisuudet liittyivät kuitenkin sepelvaltimotaudin riskitekijöihin, mukaan luettuna matala ApoB100/ApoA1-suhde (p<0.001).

Johtopäätökset: Suuri EPA+DHA-pitoisuus merkitsee pienempää sepelvaltimotaudin riskiä.

Tutkimuksen tekivät ja julkaisivat
1. Sinai Hospital of Baltimore, Baltimore, MD, United States

 2. Inova Heart and Vascular Institute, Fairfax, VA, United States.

3. Sanford School of Medicine, University of South Dakota, Sioux Falls, SD, United States; OmegaQuant Analytics LLC, Sioux Falls, SD, United States. Electronic address: bill@omegaquant.com.

Italialian lääkelaitos (AIFA) suosittelee akuutin sepelvaltimotautikohtauksen hoitoon 12 kuukauden ajaksi vähintään 85 % omega-3-rasvahappoja sisältävää kalaöljyä (Temporelli ym. 2016). Vain etyyliesteröidyt valmisteet ovat näin väkevöityjä.

Kalaöljy (2 g/vrk) ehkäisee ja hoitaa sepelvaltimotautiin sairastuneiden potilaiden masennusta, osoittaa uusi kanadalainen CAROTID-tutkimus (Mazereeuw ym. 2016). Sen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä. EPA suojaa sydäntä paremmin kuin EPAn ja DHA:n yhdistelmä, kuten olen aina sanonut (Asztalos ym. 2016). Chicagon yliopsiton sydäntautiklinikan tutkijat Davison ja Menes suosittavat niin ikään kalaöljyä sydäntauitien ehkäisyyn ja hoitoon, vaikka STRENGTH trial on vielä kesken (Davison ja Benes 2016). Luulisin, että tässä tilanteessa kalaöljyn vastustajien on vaikea jatkaa nihilististä linjaansa. Sehän on kuin vastustaisi turvavyön käyttöä autoissa ja lentokoneissa ja kypärän käyttöä pyöräilyssä ja moottoripyöräilyssä.

Chaudhary R, Saadin K, Bliden KP, Harris WS, Dinh B, Sharma T, Tantry US, Gurbel PA. Risk factors associated with plasma omega-3 fatty acid levels in patients with suspected coronary artery disease. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 2016 Oct;113:40-45. doi: 10.1016/j.plefa.2016.08.009.
Temporelli PL, Buda S, Greene SJ.[Role of omega-3 polyunsaturated fatty acids after acute coronary syndrome].
Giornale Italiano di Cardiologia (Rome). 2016 Jul-Aug;17(7):3-10. doi: 10.1714/2336.25080. 
Mazereeuw G, Herrmann N, Andreazza AC, Scola G, Wl Ma D, I Oh P, Lanctôt KL. Oxidative stress predicts depressive symptom changes with omega-3 fatty acid treatment in coronary artery disease patients. Brain, Behavior and Immunity. 2016 Oct 11. pii: S0889-1591(16)30467-6. doi: 10.1016/j.bbi.2016.10.005. Free Full Text

Asztalos IB, Gleason JA, Sever S, Gedik R, Asztalos BF, Horvath KV, Dansinger ML, Lamon-Fava S, Schaefer EJ. Effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on cardiovascular disease risk factors: a randomized clinical trial. Metabolism. 2016 Nov;65(11):1636-1645. doi: 10.1016/j.metabol.2016.07.010.
Davidson MH, Benes LB. The future of n-3 polyunsaturated fatty acid therapy. Current Opinion on Lipidology. 2016 Oct 27. [Epub ahead of print]