Seleeni ehkäisee maksasyöpää

Suuri eurooppalainen EPIC-tutkimus (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) osoittaa, että seleenin niukkuus ravinnossa lisää maksasyövän riskiä. Tutkimuksessa selvitettiin 121 maksasyöpään sairastuneen henkilön veriseerumin seleenipitoisuus ja seloniproteiini P:n pitoisuus ja niitä verrattiin terveisiin kaltaistettuihin ihmisiin. Tutkimuksen julkaisi elokuussa 2016 maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition.

Mitä suurempi seerumin seleenipitoisuus oli, sitä pienempi oli maksasyövän riski. Se pieneni 59 prosenttia jokaista 20 mikrogramman/l nousua kohti kymmenen seurantavuoden aikana. Seleeniproteiini P:n (SePP) pitoisuuden jokainen 1,5 milligramman/l nousu vähensi riskiä 63 %.

"Olemme osoittaneet, että seleenivaje on merkittävä maksasyövän riskitekijä, tiivistää professori Lutz Schomburg berliiniläisestä tutkimuslaitoksesta Institute of Experimental Endocrinology at Charité–Universitätsmedizin. "Tulostemme mukaan kolmanneksella matalimman seleenipitoisuuden ryhmästä on 5–10-kertainen riski sairastua maksasyöpään.”

"Nämä laajan eurooppalaisen ajassa etenevän tutkimuksen tulokset osoittavat, että Euroopassa vallitsee seleenin puutetta, mikä liittyy maksasyövän kehittymiseen”, päättelevät tohtori David J. Hughes ja kollegat.

Selenium status influence cancer risk. Science Daily 31.8.2016

Hughes DJ, Duarte-Salles T, Hybsier S, et al. Prediagnostic selenium status and hepatobiliary cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort. American Journal of Clinical Nutrition 2016 August 104 (2) 406-414.  doi: 10.3945/​ajcn.116.131672

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimus on mielenkiintoinen ja osoittaa, kuinka käsitykset voivat kääntyä päälaelleen ravitsemuslääketieteessä. Suomessa käytiin 1980-luvulla ankaraa "seleenisotaa", jossa Kansanterveyslaitos ja vaikutusvaltaiset lääkärit ja valtamedia vastustivat ankarasti seleenin käyttöä ruoan lisänä. Muiden muassa Turun yliopiston rehtori ja kansleri ja fysiologian professori Kaarlo Hartiala antoi medialle ahkerasti lausuntoja, joiden mukaan seleeni on vaarallista, koska se muka aiheuttaa syöpää. Näin Hartiala yritti pelotella ihmisiä ravintolisien vaaroilla. Samoin Turun yliopiston syöpätautiopin professori Eeva Nordman (1979-1997) hyökkäsi julkisuudessa voimakkaasti seleeniä ja muita ravintolisiä vastaan. Norman haukkui pataluhaksi kirjani Terveyttä ja pitkää ikää vitamiineista ja hivenaineista, jossa kerroin mm. seleenin estävän syöpää. Valtamedian toimittajat tietenkin uskoivat Hartialaa ja Nordemania, vaikkei heillä ollut minkäänlaisia tieteellisiä perusteluita väitteelleen.