Kalaöljy ehkäisee diabeettista retinopatiaa

Kalaöljyn runsas saanti vähentää puoleen diabeetikkojen riskin sairastua silmänpohjamuutoksiin, osoittaa espanjalaisten yliopistojen tutkimus Prevencion con Dieta Mediterranea (PREDIMED). Tulokset julkaistiin 18.8.2016 arvostetussa silmälääkäreiden ammattilehdessä JAMA Ophtalmologyssa. Tutkimus puoltaa rasvaisen kalan syöntiä ja/tai kalaöljyn käyttöä diabeetikkojen ravintolisänä, sillä retinopatia johtaa usein näön heikkenemiseen tai sokeutumiseen.

Kliiniseen tutkimukseen osallistui 3 482 yli 55-vuotiasta naista ja miestä (keski-iältään 67 vuotta), jotka sairastivat tyypin 2 diabetesta. Yli kuuden vuoden seurannassa 2003–2009 heistä 69 sairastui diabeteksen aiheuttamiin silmänpohjamuutoksiin, diabeettiseen retinopatiaan. Näistä potilaista 2 611 (75%) söi päivittäin suositusten mukaan vähintään 500 mg kalaöljyn omega-3-rasvahappoja. Näiden diabeetikkojen riski sairastua näköä uhkaaviin silmämuutoksiin oli 48 prosenttia pienempi kuin vähemmän kalaöljyn omega-3-rasvahappoja syöneillä diabeetikoilla.

Diabeettista retinopatiaa hoidetaan laserilla tai leikkaamalla arpikudosta silmänpohjista. Retinassa kuuluu luonnostaan olla runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka suojaavat silmänpohjaa. Omega-3:n määrä retinassa kuitenkin vähenee, ellei ruokavalioon kuulu riittävästi rasvaista kalaa tai kalaöljyä ravintolisänä.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja vaimentavat kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), selittää tutkimusta johtanut farmasian tohtori Aleix Sala-Vila (grupo de Nutrición, Lípidos y Riesgo Cardiovascular de CIBERobn-IDIBAPS en el Hospital Clinic de Barcelona). Tulehdusta ehkäisevät yhdisteet viivästyttävät silmänpohjan verisuonten uudiskasvua, angiogeneesiä, joka on proliferatiivisen diabeettisen retinopatian tunnusmerkki.

"Tiettävästi tämä on ensimmäinen ihmistutkimus kalaöljyn omega-3-rasvahappojen vaikutuksista diabeettisessa retinopatiassa. Tulokset vahvistavat aikaisempia eläintutkimuksia”, kirjoittavat tutkijat. "Tuloksemme puoltavat säännöllistä rasvaisen kalan nauttimista, sillä se voi viivästyttää verisuonimuutoksia muuallakin kuin sydämen sepelvaltimoissa ja aivoissa”, tutkijat päättelevät. "Kalarasva on terveellistä", he lisäävät. Suositeltu 500 mg:n omega-3-annos päivää kohti on mahdollista saavuttaa syömällä vähintään kaksi rasvaista kala-ateriaa (lohta, makrillia, silliä) viikottain, muistuttavat tutkijat. [Ellei se toteudu, on syytä ottaa kalaöljyä ravintolisänä.]

Tutkimus oli osa laajempaa sydänterveystutkimusta, jonka suunnitelma on luettavissa maksutta TÄÄLTÄ.

Yhdysvaltain silmätautien tutkimuslaitoksen tutkija Emily Chew kirjoitti PREDIMED-tutkimuksen tuloksista JAMAssa 6.6.2017. Emilyn työpaikka on Division of Epidemiology and Clinical Applications, Clinical Trials Branch, National Eye Institute, National Institutes of Health, Bethesda, Maryland.

Eating oily fish protects vision

Sala-Vila A, Díaz-López A, Valls-Pedret C, et al. Dietary Marine ω-3 Fatty Acids and Incident Sight-Threatening Retinopathy in Middle-Aged and Older Individuals With Type 2 DiabetesProspective Investigation From the PREDIMED Trial ONLINE FIRST. JAMA Ophthalmology. Published online August 18, 2016. doi:10.1001/jamaophthalmol.2016.2906
Chew E. Dietary Intake of Omega-3 Fatty Acids From Fish and Risk of Diabetic Retinopathy. JAMA. 2017 June 6;317(21):2226-2227. doi:10.1001/jama.2017.1926