Magnesium ja tyypin 2 diabetes

Magnesiumin nauttiminen ravintolisänä vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä ja parantaa siihen jo sairastuneiden ennustetta, ilmenee suuresta eurooppalaisesta koostetutkimuksesta. Siinä analysoitiin 18 erillistutkimusta, joihin oli osallistunut 670 henkilöä. Tulokset puoltavat magnesiumin käyttöä riskiryhmien ja diabeetikkojen ravintolisänä. Kiinalaisen tutkimuksen mukaan seerumin vähäinen magnesiumpitoisuus liittyy diabeetikkojen lisääntyneeseen mikroangiopatiaan (poienetne verisionten muutoksiin).

Analyysissa tarkasteltiin kliinisiä kaksoissokkotutkimuksia, joissa joko diabeetikoille tai taudin riskiryhmille oli annettu ruoan lisänä joko magnesiumia tai lumetta. Kahdessatoista tutkimuksessa magnesiumia (tai lumetta) oli annettu diabeetikoille ja kuudessa taudin riskiryhmille. Yhteensä 336 henkilöä söi magnesiumia ja 334 lumetta. Magnesium alensi diabeetikkojen kohonnutta verensokeria yön paaston jälkeen sekä kahden tunnin sokerirasituksessa. Samoin magnesium paransi insuliiniresistenssiä. Tämän koostetutkimuksen tekivät yhdessä useat eurooppalaiset tutkimuslaitokset ja sen julkaisi arvostettu tiedelehti European Journal of Clinical Nutrition. Koostetutkimusten katsotaan antavan yksittäistutkimuksia luotettavamman kuvan asioista. 

"Magnesiumin nauttiminen ruoan lisänä näyttää olevan hyödyllistä, sillä se parantaa sokeritasapainoa ja insuliiniherkkyyttä suuren riskin potilailla", päättelevät tutkijat, jotka edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:

  • 1Department of Medicine, DIMED, Geriatrics Section, University of Padova, Padova, Italy.
  • 2Department of Medicine, DIMED, Endocrinology Unit, University of Padova, Padova, Italy.
  • 3Department of Pathology, University of Verona, Verona, Italy.
  • 4Surgical Pathology Unit, Santa Chiara Hospital, Trento, Italy.
  • 5National Health Care System, Padua Local Unit Monselice, ULSS 17, Italy.
  • 6Department of Neuroscience, University of Padova, Padova, Italy.
  • 7Department of Medicine, Diabetology and Dietetics Service, Padova University, Padova, Italy.
  • 8National Research Council, Neuroscience Institute, Padova, Italy.
  • 9Geriatric Unit, Department of Internal Medicine and Geriatrics, University of Palermo, Palermo, Italy.
  • 10Physiotherapy Department, South London and Maudsley NHS Foundation Trust, London, UK.
  • 11Health Service and Population Research Department, Institute of Psychiatry, King's College London, De Crespigny Park, London, UK.
Veronese N, Watutantrige SF, Luchini C, et al. Effect of magnesium supplementation on glucose metabolism in people with or at risk of diabetes: a systematic review and meta-analysis of double-blind randomized controlled trials. Review. European Journal of Clinical Nutrition. 2016 Aug 17. doi: 10.1038/ejcn.2016.154.

Kiinalainen yli 3600 diabeetikon tutkimus osoittaa, että mitä vähemmän seerumissa on magnesiumia, sitä suurempi riski on sairastua munuais- ja silmämuutoksiin (albuminuriaan ja retinopatiaan). Näiden lisätautien riski väheni 20 % jokaista magnesiumpitoisuuden 0,1 mmolin/l nousua kohtia (Lu ym 2016).

Lu J, Gu Y, Guo M, et al. Serum Magnesium Concentration Is Inversely Associated with Albuminuria and Retinopathy among Patients with Diabetes. Journal of Diabetes Research. 2016;2016:1260141. doi: 10.1155/2016/1260141.