Omega-3:t EPA ja DHA pienentävät sydäninfarktin kokoa

Noin 25 000 suomalaista saa vuosittain sydäninfarktin. Heistä noin 13 000 menehtyy siihen, vaikka heille syötetään statiineja. Potilaiden toipumista voitaisiin edistää ja sydänkuolemia vähentää, jos ihmiset ymmärtäisivät nauttia väkevöityä etyyliesteröityä kalaöljyä ruuan lisänä. Amerikkalainen kliininen 358 sydänpotilaan OMEGA-REMODELL –tutkimus osoitti vakuuttavasti, että tällainen kalaöljy (4 g/vrk) suojaa sydäntä infarktissa ilmeneviltä vaurioilta ja parantaa potilaan ennustetta. Uusi kanadalainen rottatutkimus vahvistaa, että EPA ja DHA pienentävät kokeellisen sydäninfarktin kokoa.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA pienensivät sydäninfarktin kokoa, mutta ehkä yllättäen kumpikin rasvahappo suojasi sydäntä yksin paremmin kuin niiden yhdistelmä. Kumpikin rasvahappo, erikseen annettuna, aktivoi sydänlihasta tuottamaan proteiinikinaasi B:tä, osoittivat kanadalaisen sairaalan Hôpital du Sacré-Cœur de Montréal tutkijat.

Sprague-Dawley-rotille aiheutettiin sydänlihaksen hapenpuute (iskemia) 40 minuutin ajaksi, jonka seurauksena rotat saivat sydäninfarktin (sydänlihaksen salpauspesäkkeen). Sen jälkeen tukittu suoni avattiin, jolloin verenvirtaus infarktialueelle palautui.

Osalle rottia annettiin EPAa ja DHA:ta, kumpaakin erikseen tai yhdessä, ennen iskemian aiheuttamista. Yllättäen kumpikin rasvahappo erikseen, mutta ei yhdessä annettuna, pienensi infarktin kokoa (hoitamattomiin verrokkeihin nähden). Tulokset tukevat maailman suurimmassa kalaöljytutkimuksessa, JELIS, saatuja kliinisiä tuloksia: E-EPA (1 800 mg/vrk) suojaa tehokkaasti kolesterolilääkkeitä syövien ihmisten sydämiä. Sydänkohtausten uusiutuminen väheni yli puoleen verrattuna vakiohoitoihin. Myös yli 3 000 saksalaisen sydänpotilaan kliininen tutkimus LURIC osoitti, että kalaöljy ehkäisee sydänkuolemia (Kleber ym. 2016). Tutkimukset puoltavat E-EPAn käyttöä sydämen suojana, mielellään jo ennen kuin infarkti iskee. 

Kalaöljy vahvistaa heikentynyttä sydäntä, ja kalaöljyä käyttävät potilat tarvitsevat muita vähemmän sairaalahoitoa, raportoivat amerikkalaiset sydänlääkärit jo vuonna 2010. Heidän tutkimuksessaan 67 sydänpotilasta sai vuoden ajan päivittäin kapseleina 850 mg EPAa ja 882 mg DHA:ta. Verrokit (66 potilasta) saivat oliiviöljykapseleita.

Madingou N, Gilbert K, Tomaro L, et al. Comparison of the effects of EPA and DHA alone or in combination in a murine model of myocardial infarction. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 2016 Aug;111:11-6. doi: 10.1016/j.plefa.2016.06.001.
Kleber ME, Delgado GE, Lorkowski S, März W, von Schacky C. Omega-3 fatty acids and mortality in patients referred for coronary angiography. The Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study. Atherosclerosis. 2016 Jul 1. pii: S0021-9150(16)30294-5. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2016.06.049.