Saksalaistutkimus: Omega-3:t suojaavat sydänkuolemalta

Yli 3 000 saksalaisen sydänpotilaan kymmenen vuoden seuranta vahvistaa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA ehkäisevät ennenaikaista sydänkuolemaa potilailla, joille on tehty sydämen varjoainekuvaus (angiografia). Tutkimus puoltaa omega-3-indeksin mittaamista sydänpotilailta, ja jos se on alle 8 %, E-EPA-kalaöljyn käyttöä heidän ravintolisänään.

LURIC-tutkimuksessa mitattiin 3 259 sydänpotilaan omega-3-indeksi ja heitä seurattiin keskimäärin kymmenen vuotta. Kaikille oli tehty sydänvaivojen vuoksi sepelvaltimoiden varjoainekuvaus eli angiografia. Tätä tutkimusta johti Münchenin Ludwig Maximilian -yliopiston sydäntautiopin professori Clemens von Schacky, toinen omega-3-indeksin kehittäjistä. Tulokset julkaisee Yhdysvaltain Sydänliiton arvostettu tiedelehti Atherosclerosis, jonka verkkosivulla on jo ennakkotietoa tuloksista.

Seurannan aikana kuoli 975 potilasta (29,9 %), joista 614 (18,8 %) sydäntautiin. Verrattaessa omega-3-indeksiä ja kuolemia, osoittautui että punasolun EPA- ja DHA-pitoisuudet korreloivat käänteisesti kokonais- ja sydänkuolleisuuteen. Vahvimmin korreloi EPAn pitoisuus, mikä puhuu sen puolesta, että EPA suojaa sydäntä parhaiten kaikista omega-3-rasvahapoista.

Tulokset puoltavat E-EPAn käyttöä sydänpotilaan ravintolisänä, aivan kuten japanilainen JELIS-tutkimus osoitti jo vuonna 2007. Siinä statiineja syöville potilaille annettiin E-EPAa 1 800 mg päivässä. Se mullisti kardiologien käsitykset EPAn tarpeesta ja merkityksestä sydämen suojaamisessa. Amerikkalaistenkin sydänspesialistien mukaan: JELIS-tutkimus puoltaa E-EPAn käyttöä sydänterveyden edistämiseen. Isossa-Britanniassa lääkäreille annettiin heti vuonna 2007 ohjeet määrätä potilailleen väkevöityä etyyliesteröityä kalaöljyä. Vertailevista tutkimuksista tiedetään, että E-EPA korjaa veren rasvahäiriöitä paremmin kuin E-EPA+E-DHA-yhdistelmä.

Kleber ME, Delgado GE, Lorkowski S, März W, von Schacky C. Omega-3 fatty acids and mortality in patients referred for coronary angiography. The Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study. Atherosclerosis. 2016 Jul 1. pii: S0021-9150(16)30294-5. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2016.06.049.