Japani: kalaöljy ehkäisee masennusta

Japanilaiset lääkärit ja ravitsemustieteilijät osoittivat yhteisessä tutkimuksessaan, että mitä enemmän ihmisten veressä on kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (EPA ja DHA), sitä vähemmän heillä on masentuneisuutta. Näin on asianlaita siis Japanissakin, jossa syödään tunnetusti paljon kalaa ja muuta meriruokaa. Japanilaisten seerumin EPA-pitoisuus onkin keskimäärin 2,5-3-kertainen suomalaisiin verrattuna. Useimmat suomalaiset pääsevät tälle japanilaiselle tasolle vain nauttimalla ruuan lisänä reilusti kalaöljyä.

Harvardin yliopiston psykiatrian professori Andrew Stoll julkaisi vuonna 1999 maailman ensimmäisen tutkimuksen, joka osoitti kalaöljyn tepsivän bipolaariseen masennukseen. Se käynnisti laajat tutkimukset, joissa psykiatrit ovat selvittäneet asiaa erilaisissa väestöissä ja potilasryhmissä, muun muassa Etelä-Koreassa (ks taulukko). Tähän mennessä asiaa ei ollut kuitenkaan tutkittu Japanissa. Nyt sekin asia on korjattu.

Tutkimukseen osallistui yli 2 000 japanilaista, 1 050 miestä ja 1 073 naista, iältään keskimäärin 60 vuotta. Kaikkien verinäytteistä analysoitiin monia rasvahappoja (artikkelin taulukko 2), mm. omega-3- ja omega-6-rasvahapot. Mitä enemmän seerumissa oli omega-3:a, sitä vähemmän masennusta ilmeni 20-kohtaisessa masennusoireita mittaavassa kyselyssä nimeltään Center for Epidemiologic Studies Depression Scale (CES-D). Siinä ≥16 pistettä tulkittiin merkitsevän masennusta. Tällainen pistemäärä oli noin 12 prosentilla tutkituista. Suurimmassa EPA-neljänneksessä ilmeni 36 % vähemmän masentuneisuutta kuin alimmassa neljänneksessä. Vastaavasti ylimmässä DHA-neljänneksessä ilmeni 42 % vähemmän masentuneisuutta kuin alimmassa neljänneksessä. Ja kääntäen, mitä vähemmän seerumissa oli omega-3-rasvahappoja, sitä suurempi oli masennuksen todennäköisyys.

Tutkimuksen tulos on tärkeä ja laajakantoinen: omega-3-rasvahappoja tulisi antaa ruoan lisänä ihmisille, joilla on masennuksen riski tai jotka ovat jo sairastuneet masennukseen. Tämä on laatuaan ensimmäinen tutkimus, jossa osoitetaan omega-3-rasvahappojen merkitys masennuksen ehkäisyssä japanilaisessa väestössä, joka syö paljon kalaa ja muuta meriruokaa. Tutkimuksen voi lukea maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Horikawa C, Otsuka R, Kato Y, et al. Cross-sectional association between serum concentrations of n-3 long-chain PUFA and depressive symptoms: results in Japanese community dwellers. British Journal of Nutrition. 2016;115(4):672-80. doi: 10.1017/S0007114515004754