Kalaöljy parantaa diabeetikon sokeritasapainoa

Reilu 2,7 gramman annos kalaöljyn omega-3-rasvahappoja päivittäin nautittuna alentaa tyypin 2 diabeetikkojen ”pitkää sokeria” HbA1c:tä, kertoo iranilainen kliininen kaksoissokkotutkimus. Näin suurta omega-3-määrää on käytännössä vaikea tai mahdotonta saada tavallisesta ruokavaliosta. Diabeetikko hyötyy siis kalaöljystä ravintolisänä. Amerikkalaiset Houstonin yliopiston lääkärit pitävät E-EPAa parhaana kalaöljynä diabeetikoille.

Teheranin yliopiston lääkärit ja ravitsemustietelijät tutkivat yhdessä kalaöljyn vaikutusta 90 tyypin 2 diabeetikon aineistossa. He eivät käyttäneet insuliinipistoksia. Puolet potilaista sai kalaöljykapseleita ja puolet lumetta kaksi kuukautta. Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen päiväannos oli 2,7 grammaa (1548 mg EPAa, 828 mg DHA:ta ja 338 mg muita omega-3-rasvahappoja). Lumekapselit sisälsivät auringonkukkaöljyä.

Kaikkien koehenkilöiden ruokatavat, antropometriset ja demografiset tiedot rekisteröitiin vaikutusjakson alussa ja lopussa. Samoin analysoitiin paastoverestä monia näytteitä: HbA1c, superoksididismutaasi (SOD), glutationiperoksidaasi (GPx), glutationireduktaasi (GR), katalaasi ja punasolujen kokonaisantioksidanttikapasiteetti (TAC).

Yhteensä 81 potilasta noudatti ohjeita loppuun asti. Alussa ryhmien välillä ei ollut merkittäviä eroja tutkituissa parametreissä. Samoin makro- ja mikroravintoaineiden saanti, paino ja lääkikitys eivät eronneet ryhmien kesken. Kalaöljyä saaneen ryhmän glykohemoglobiini HbA1c aleni merkitsevästi, mutta muita merkittäviä eroja ei syntynyt.

Johtopäätökset: 2,7 g omega-3:a päivittäin annettuna alentaa merkitsevästi tyypin 2 diabeetikkojen kohonnutta glykohemoglobiinia HbA1c, mutta ei vaikuta antioksidanttientsyymien aktiivisuuteen.

Amerikkalaiset Houstonin lääketieteellisen yliopiston tutkijat pitävät E-EPAa parhaana kalaöljynä diabeetikoille, koska se korjaa sekä sokeri- että rasvatasapainoa eikä suurenna LDL-kolesterolin pitoisuutta, kuten DHA:ta sisältävät kalaöljyt (Tajuddin ym. 2016). Artikkelin voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä. Nämä lääkärit edustavat seuraavia laitoksia:

  • Department of Internal Medicine, Baylor College of Medicine, Houston, TX, USA.
  • Clinic of Endocrinology, Houston, TX, USA.
Toorang F, Djazayery A, Djalali M, et al. Effects of Omega-3 Fatty Acids Supplement on Antioxidant Enzymes Activity in Type 2 Diabetic Patients. Iranian Journal of Public Health. 2016 Mar;45(3):340-5. Preview
Tajuddin N, Shaikh A, Hassan A. Prescription omega-3 fatty acid products: considerations for patients with diabetes mellitus. Review Diabetes Metabolic Syndrome and Obesity. 2016 Apr 19;9:109-18. doi: 10.2147/DMSO.S97036. eCollection 2016.