Kolesterolin alentaminen ei ehkäise sydäntauteja

LDL-kolesterolia tehokkaasti alentava uusi lääke evasetrapibi on osoittautui tutkimuksessa pettymykseksi. Vaikka se alensi “pahaa” LDL-kolesterolia 35 prosenttia ja suurensi “hyvän" HDL-kolesterolin yli kaksinkertaiseksi, sydän- ja verisuonitaudit eivät vähentyneet yhtään lumevalmisteeseen verrattuna. ”Olemme yllättyneitä ja pettyneitä”, sanoo tutkimusta johtanut kardiologian professori Stephen Nicholls Adelaiden yliopistosta. Tulos oli katastrofi ja lääkeyhtiö Eli Lilly lopetti tuotteen markkinoinnin. Suurin osa kolesterolilääkkeitä syövistä käyttää niitä turhaan. Sepelvaltimotaudin pääasiallinen syytekijä on krooninen matala-asteinen tulehdus. Sen myöntävät nyt myös suomalaiset kardiologit.

Lääkejätti Eli Lilly keskeytti lokakuussa 2015 kehittämällään evasetrapibilla vuonna 2012 aloitetun ACCELERATE-tutkimuksen, jonka piti kestää 4 vuotta, toukokuuhun 2016 asti. Tutkimukseen valittiin yli 12 000 sydän- ja verisuonitautien riskipotilasta. Lääkkeen uskottiin olevan uusi mullistava kolesterolilääke – vaihtoehto statiineille – joka ei ainoastaan alenna LDL-kolesterolia vaan myös lisää HDL-kolesterolia. Näin sen uskottiin ehkäisevän tehokkaasti sydäntauteja suuren riskin potilailla. Vaan kuinkas sitten kävikään? Tuote vedettiin takaisin.

Lääkettä saaneiden ihmisten LDL-kolesteroli aleni keskimäärin 2,2:stä 1,4 mmoliin/l (35 %) ja HDL suureni 1,2:sta 2,7 mmoliin/l. Kuitenkin 256 lääkettä nauttinutta ja 255 lumetta saanutta potilasta sai sydänkohtauksen. Kolesterolissa tapahtuneet muutokset eivät näkyneet millään lailla sydänkohtausten määrässä. Lääke oli siis tässä suhteessa täysin tehoton. Kaiken kukkuraksi 92 lääkettä käyttänyttä potilasta ja 95 lumetta saanutta potilasta sai aivohalvauksen. Lisäksi 434 lääkettä saanutta ja 444 lumetta syönyttä potilasta kuoli seurannan aikana. Lääke ei ollut lumetta parempi.

Tässä meillä on lääke, joka suurentaa hyvän kolesterolin pitoisuuden yli kaksinkertaiseksi ja alentaa pahaa kolesterolia, mutta sillä ei ole mitään vaikutusta sydänkohtauksiin. Olemme pettyneitä ja yllättyneitä tuloksista”, sanoo professori Nicholls. Hänen mukaansa lääkittyjen ihmisten kolesterolin seuraamisessa ei ole mieltä, jos kliininen hyöty puuttuu.

Professori Steven Nissen – maailman eniten kolesterolilääkkeitä kehunut Cleveland Clinicin kardiologi – kommentoi tutkimusta näin: ”Tällaiset tutkimukset herättävät meidät. Tämä ei ole todellakaan ensimmäinen kerta, kun kolesterolia alentavat lääkkeet ovat osoittautuneet tehottomiksi, tai jopa pahemmiksi, mitä sydänterveyteen tulee”.

Yle uutisoi tutkimuksen otsikolla: Tutkimus: Uusi kolesterolilääke ei auttanut sydämen terveyteen

Kolesteroli aleni tehokkaasti myös 1968-1973 Minnesota-tutkimuksessa, kun voi vaihdettiin margariiniin. Silloin kokonaiskolesteroli aleni ja HDL-lisääntyi, mutta samalla  yli 64-vuotiaiden sydänkuolemat lisääntyivät 22 %. Tutkijat pimittivät kuitenkin kuolleisuuden lisääntymisen, koska he uskoivat vakaasti, että kolesteroli on sydäntautien pääasiallinen syytekijä. Vasta nyt Yhdysvaltain terveysviraston tutkijat analysoivat Minnesotan aineiston uudelleen ja paljastivat, että todellisuudessa kasviöljyt lisäsivät sydänkuolleisuutta.

Ravitsemussuositukset ovat perustuneet yli 40 vuotta Minnesota-tutkimukseen, jonka perusteella ihmisiä on kehotettu vaihtamaan maaeläinrasvat kasviöljyyn ja siitä tehtyihin levitteisiin. Jo vuonna 2010 jättitutkimus osoitti, että rasvainen ruoka ei aiheuta sydäntauteja. Aluksi ravitsemustieteilijät yrittivät puolustella vanhentunutta oppia, mutta nyt yhä useampi ravitsemustieteilijä ja lääkäri myöntää, että ravitsemusohjeet ovat olleet 40 vuotta virheellisiä. Lääketeollisuuden rahoittamat sydänliitot ja -yhdistykset ovat levittäneet virheellistä tietoa ravintorasvoista ja kolesterolilääkkeistä. Paljastin huijauksen suomeksi vuonna 2011 yhdessä DI Leino Utriaisen kanssa kirjassa Suuri kolesterolihuijaus (Readme.fi).

Tulehdus sepelvaltimossa

Sepelvaltimo ahtautuu ja jäykistyy, kun siihen kehittyy vapaiden radikaalien synnyttämä krooninen matala-asteinen tulehdus. Sen hoito on välttämätöntä taudin kulun hillitsemisessä.

Evacetrapib Fails to Reduce Major Adverse Cardiovascular Events. Trial discontinued after drug shows no clinical benefit, despite impacts on cholesterol.
Dr Joseph Mercola 20.4.2016: Cholesterol Myths