Historian suurin ravintorasvahuijaus

Kaikkien aikojen suurin virhe ravitsemustieteessä tapahtui yli 40 vuotta sitten, kun Yhdysvalloissa tehtiin suuri “tieteellinen” yli 9 000 henkilöä käsittänyt tutkimus Minnesota Coronary Experiment. Sen väitettiin osoittaneen, että kasviöljy ja siitä valmistetut levitteet ovat voita terveellisempiä sydämelle ja valtimoille. Se johti ravitsemustieteilijät ja lääkärit täysin väärille jäljille. Niiden perusteella annettiin virheelliset ravitsemussuositukset, joita on noudatettu myös Suomessa. British Medical Journal paljastaa nyt, ensi kertaa maailmassa, kuinka tutkimuksesta jätettiin julkaisematta oleellista tietoa, joka olisi kääntänyt päätelmät päälaelleen. Todellisuudessa tutkimus osoitti, että kasviöljyjen käyttäjät kuolevat muita nopeammin sydäntauteihin.

Juttu alkaa 1960-luvun lopusta ja 1970-luvun alusta, jolloin Minnesotassa alettiin hoitaa tuhansia laitoksissa olleita mielenterveyspotilaita kahdella erilaisella ruokavaliolla. Osa potilaista sai ruokaa, jonka tarkoitus oli alentaa kolesterolia ja ehkäistä siten sydäntauteja. Tämä ruokavalio sisälsi vähemmän tyydytettyä rasvaa, joka korvattiin kasviöljyillä. Osa potilaista taas jatkoi syömällä tyypillistä amerikkalaista ruokavaliota, jossa oli runsaasti tyydytettyjä maaeläinrasvoja.

Kasviöljyjä saaneiden kolesterolilukemat pienenivät, aivan kuten tutkijat olivat odottaneetkin. Mutta sydäntaudit ja -kuolemat eivät vähentyneet, vaan päinvastoin lisääntyivät. Tutkijat olivat kuitenkin näkevinään ”edullisen vaikutuksen" etenkin nuorilla ihmisillä. Niinpä tutkijat uskoivat, että kyllä se edullinen vaikutus tulee, kunhan ruokavaliota noudatetaan pitempään. Niinpä kasviöljyruokavaliota alettiin suositella Amerikassa ja muissa maissa, myös Suomessa. Pohjois-Karjala–hanke alkoi toteuttaa uutta oppia Suomessa ja sitä on toitotettu ”yksimielisesti” – kuten Pekka Puska aina on korostanut – näihin päiviin asti. Käsitystä tyydytetyn rasvan haitoista ei ole koskaan todistettu yhdessäkään pätevässä tutkimuksessa, vaikka Pekka Puska on väittänyt niitä olevat "tuhat"!

Nyt Yhdysvaltain Terveysritason tutkijat paljastivat, etteivät Minnesotan tulokset tukeneetkaan maailmalle levinneitä ravintosuosituksia. Päinvastoin: Potilaita, joiden kokonaiskolesteroli aleni ja ”hyvä” HDL-kolesteroli lisääntyi, alkoi kuolla muita enemmän ja nopeammin yli 64 vuoden iässä sydäntauteihin (ks. grafiikka alla). Yhtenä syynä voi olla kasviöljyjen sisältämä linolihappo (omega-6), joka aiheuttaa tulehdusta ja kipuja, sanovat aineiston uudelleen analysoineet tutkijat. He ihmettelevät, miksei Minnesotan tutkimuksen tuloksia julkaistu kokonaisuudessaan. Jos niin olisi tehty, olisi voitu välttyä historian suurimmilta ravitsemukseen liittyviltä virhepäätelmiltä. Chicago Tribunen pääkirjoitus kutsuu tutkimusta "kerettiläiseksi".

Sydänkuolemat Minnesotassa Sininen  käyrä osoittaa, että kolesterolia alentavia kasvirasvoja syöneiden yli 64-vuotiaiden henkilöiden kuolleisuus alkoi lisääntyä 400 päivän kuluttua verrattuna voita ja muita maaeläinrasvoja syöneisiin, joiden seerumin kolesterolipitoisuus oli suurempi (punainen käyrä)..

Uuden analyysin tekivät Yhdysvaltain terveysviraston ja Pohjois-Karoliinan yliopiston tutkijat. He ovat sitä mieltä, että 40 vuoden takaiset päätelmät olivat virheelliset. “Puutteellinen julkaisu on johtanut kasvirasvojen terveysvaikutusten yliarvioimiseen ja niiden mahdollisten riskien aliarvioimiseen”, tutkijat kirjoittavat. ”Jos tutkimus olisi julkaistu kaikkine tietoineen 40 vuotta sitten, ravitsemusohjeet olisivat olleet toisenlaisia”, sanoo Pohjois-Karoliinan yliopiston tutkija Daisy Zamora, joka johti uutta analyysia. Se on saanut, tietenkin, osakseen ankaraa arvostelua niiden taholta, jotka ovat mollanneet maaeläinrasvoja. Pudottaahan uusi analyysi pohjan koko ravitsemustieteeltä ja vallitsevilta ravintosuosituksilta.

Monet uudemmat suuret väestötutkimukset ovat osoittaneet, ettei tyydytetty rasva olekaan sydän- ja valtimotautien riskitekijä, kuten yleisesti on uskottu. Ruoan sisältämä kolesteroli ei suurenna seerumin kolesterolipitoisuutta, kuten on väitetty. Monet johtavat ravitsemustieteijät – Suomessa Mikael Fogelholm, Tanskassa Arne Astrup –  ovat alkaneet perua aikaisempia puheitaan voin ja kananmunien vaarallisuudesta. Ne eivät ole ollenkaan niin haitallisia kuin he ovat aikaisemmin väittäneet. "Tyydyttyneen rasvan saannin ja sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuden välillä ei parhaalla tahdollakaan näytä löytyvän yhteyttä", myöntää Kansanterveyslaitoksen entinen ylijohtaja Jussi Huttunen.

Minnesota Coronary Experiment -tutkimusta ei julkaistu ennen kuin osittain vuonna 1975 Yhdysvaltain Sydänliiton kongressissa, ja osia tuloksista julkaistiin 1989 Sydänliiton Arteriosclerosis-lehdessä. Silloin päätutkijoina esiintyivät sittemmin edesmenneet Ancel Keys ja Ivan Frantz.

Nyttemmin eläkkeelle jäänyt biostatistikko Steven Broste toimi tutkimuksen aikana Minnesotan yliopistossa yhteistyössä Keysin ja Frantzin kanssa. Broste käytti tutkimuksen aineistoa väitöskirjassaan 1981. Nyt hän toteaa, että silloiset tilastolliset menetelmät eivät olleet kehittyneitä eikä ollut nykyaikaisia tietokoneohjelmia, joilla aineistoa olisi voitu analysoida kunnolla. Näin ollen osa oleellisista tiedoista jäi analysoimatta ja julkaisematta kongressissa ja tiedelehdessä. Keys ja Frantz olivat vakuuttuneita, että kolesterolin alentaminen ehkäisisi sydäntauteja ja edistäisi terveyttä – aivan kuten professorit  Martti J. Karvonen ja Pekka Puska Suomessa uskoivat. Heidän virheellisistä uskomuksistaan tuli virallisia ravitsemussuosituksia, jotka ovat nyt osoittautuneet kyseenalaisiksi. Kaikki mitä yliopistoissa on opetettu ravintorasvoista ja mitä Sydän- ja Diabetesliitot ovat niistä kertoneet julkisuudessa, on väärää tietoa.

Tulokset kuvastavat aikansa uskomuksia; kaikki uskoivat, että kolesteroli on syypää sydäntauteihin, Broste kuittaa. Virheelliset päätelmät ja suositukset loivat samalla myös miljardien dollareitten ja eurojen turhat kolesterolilääkemarkkinat.

Jussi Huttunen tunnusti saunassa Kari Salmiselle:oikeassa sinä Kari olet ollut….kaikki nämä vuodet”. Huttunen myöntää julkisesti: "Parhaalla tahdollakaan ei löydy yhteyttä rasvaisen ruuan ja sydäntautien välillä." Huttunen toimi Kansanterveyslaitoksen (nyk. THL) ylijohtajana ennen Pekka Puskaa.

Ruotsin lääkärilehti 2017: Rasvan syönti ja sydän- ja verisuonitaudit – Onko meitä informoitu väärin?
Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?

This study 40 years ago could have reshaped the American diet. But it was never fully published. The Washington Post 12.4.2016
Editorial: The heretical Minnesota heart study: When science stops asking question. Chicago Tribune 29.4.2016
Glöm växtoljan – du kanske inte lever ett friskare liv. HBL/Hälsa 14.4.
Time 12.4.2016: When Vegetable Oil Isn’t as Healthy as You Think
Dietary fats: a new look at old data challenges established wisdom.Editorial  BMJ 2016; 353 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i1512 (Published 12 April 2016)