Karnosiini parantaa ylipainoisten ei-diabeetikkojen sokeriaineenvaihduntaa

Karnosiinin käyttö ravintolisänä parantaa ylipainoisten ja lihavien ei-diabeetikkojen sokeriaineenvaihduntaa ja voi siten ehkäistä heidän sairastumistaan diabetekseen, osoittaa kansainvälinen satunnaistettu kaksoissokkotutkimus (esitutkimus). Se vahvistaa käsitystä, jonka mukaan karnosiini on hyödyksi tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä ja hoidossa. Uusi brittitutkimus tukee tätä käsitystä (Cripps ym. 2017). Vuonna 2018 julkaistu kansainvälisen työryhmän jatkotutkimus vahvistaa näitä tietoja (Baye ym. 2018).

Eläintutkimuksista tiedetään, että karnosiini ehkäisee diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja, kirjoittavat tutkijat. Ihmistutkimuksia on toistaiseksi vasta vähän, koska karnosiini on edullinen ravintolisä, jota ei voida patentoida. Niinpä siitä ei voida saada suuria taloudellisia voittoja, kuten lääkkeistä. Ihmistutkimuksille on vaikeaa saada rahoitusta.

Kansainvälinen tutkijaryhmä halusi kuitenkin selvittää karnosiinin vaikutuksia ylipainoisten ei-diabeetikkojen sokeriaineenvaihduntaan kaksoissokkokokeessa. Siihen kutsuttiin 30 ylipainoista ja lihavaa ihmisiä, joilla ei ollut vielä diagnosoitu diabetesta. Koehenkilöiden keski-ikä oli 43 ± 8 vuotta ja keskimääräinen painoindeksi 31 ± 4 kg/m2. Puolet koehenkilöistä sai 12 viikkoa päivittäin 2 grammaa (2x1000 mg) karnosiinia ja puolet lumetta.

Koehenkilöistä mitattiin alussa ja lopussa insuliiniherkkyys ja -eritys, verenpaine, plasman rasvaprofiili, lihasten 1H-MRS, virtsan karnosiinin pitoisuus ja heille tehtiin kahden tunnin sokerirasituskoe. Allla olevat grafiikat osoittavat, kuinka karnosiini paransi merkitsevästi häiriintynyttä sokerinsietoa (impaired glucose tolerance) (C) ja insuliinin eritystä (D),

Karnosiinin vaikutukset sokeriaiannevaihduntaan

Karnosiinia saaneiden henkilöiden virtsan karnosiinin pitoisuus suureni merkitsevästi. Samalla estyivät liiallinen insuliinin eritys ja insuliiniresistenssi. Sokerirasituskokeessa kahden tunnin verensokeri ja insuliini pysyivät alemmalla tasolla kuin lumetta saaneilla verrokeilla. Karnosiini siis paransi sokerinsietokykyä merkittävästi.

"Tämä esitutkimus osoitti, että karnosiinin nauttiminen ruoan lisänä voi olla tehokas keino ehkäistä tyypin 2 diabetesta", kirjoittavat tutkijat. He edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia eri puolilta maailmaa:

  • 1. Monash Centre for Health, Research and Implementation, School of Public Health and Preventive Medicine, Melbourne, Australia.
  • 2. Diabetes and Vascular Medicine Unit, Monash Health, Clayton, Victoria, Australia.
  • 3. Institute of Experimental Endocrinology, Slovak Academy of Sciences, Bratislava, Slovakia.
  • 4. Faculty of Medicine, Comenius University, Bratislava, Slovakia.
  • 5. Centre for Chronic Disease, College of Health and Biomedicine, Victoria University, Melbourne, Australia.
  • 6. High Field MR Centre, Department of Biomedical Imaging and Image-Guided Therapy, Medical University of Vienna, Vienna, Austria.
  • 7. Christian Doppler Laboratory for Clinical Molecular MR Imaging, Vienna, Austria.
  • 8. Department of Pharmaceutical Sciences, Universitàdegli Studi Di Milano, Milan, Italy.
  • 9. Department of Movement and Sport Sciences, Ghent University, Ghent, Belgium.
  • 10. Division of Endocrinology and Metabolism, Department of Internal Medicine III, Medical University of Vienna, Vienna, Austria.
de Courten B, Jakubova M, de Courten MP, Kukurova IJ, Vallova S, Krumpolec P, Valkovic L, Kurdiova T, Garzon D, Barbaresi S, Teede HJ, Derave W, Krssak M, Aldini G, Ukropec J, Ukropcova B. Effects of carnosine supplementation on glucose metabolism: Pilot clinical trial. Obesity (Silver Spring). 2016 Apr 4. doi: 10.1002/oby.21434. [Epub ahead of print]
Cripps MJ, Hanna K, Lavilla C Jr, et al. Carnosine scavenging of glucolipotoxic free radicals enhances insulin secretion and glucose uptake. Scientific Reports. 2017 Oct 17;7(1):13313. doi: 10.1038/s41598-017-13649-w.
Baye E, Ukropec J, de Courten MPJ, et al. Carnosine supplementation reduces plasma soluble transferrin receptor in healthy overweight or obese individuals: a pilot randomised trial. Amino Acids. 2018 Aug 22. doi: 10.1007/s00726-018-2623-6.