Karnosiini parantaa sokeriaineenvaihduntaa

Karnosiinin käyttö ravintolisänä parantaa ylipainoisten ja lihavien ihmisten häiriintynyttä sokeriaineenvaihduntaa, kertoo kansainvälinen satunnaistettu kaksoissokkotutkimus. Se vahvistaa käsitystä, jonka mukaan karnosiini on hyödyksi tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä ja hoidossa. Uusi brittitutkimus tukee tätä käsitystä (Cripps ym. 2017).

Eläintutkimuksista tiedetään, että karnosiini ehkäisee diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja, kirjoittavat tutkijat. Ihmistutkimuksia on toistaiseksi vasta vähän, koska karnosiini on edullinen ravintolisä, jota ei voida patentoida. Niinpä siitä ei voida saada suuria taloudellisia voittoja, kuten lääkkeistä.

Kansainvälinen tutkijaryhmä halusi kuitenkin selvittää karnosiinin vaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan kaksoissokkokokeessa, johon kutsuttiin 30 ylipainoista ja lihavaa ihmisiä, joilla ei ollut vielä diagnosoitu diabetesta. Koehenkilöiden keski-ikä oli 43 ± 8 vuotta ja keskimääräinen painoindeksi 31 ± 4 kg/m2. Puolet koehenkilöistä sai 12 viikkoa päivittäin 2 grammaa (2 000 mg) karnosiinia ja puolet lumetta.

Koehenkilöistä mitattiin alussa ja lopussa insuliiniherkkyys ja -eritys, verenpaine, plasman rasvaprofiili, lihasten 1H-MRS, virtsan karnosiinin pitoisuus ja heille tehtiin kahden tunnin sokerirasituskoe.

Karnosiinia saaneiden henkilöiden virtsan karnosiinin pitoisuus suureni merkitsevästi. Samalla estyivät liiallinen insuliinin eritys ja insuliiniresistenssi. Sokerirasituskokeessa kahden tunnin verensokeri ja insuliini pysyivät alemmalla tasolla kuin lumetta saaneilla verrokeilla. Karnosiini siis paransi sokerinsietokykyä.

"Tämä esitutkimus osoitti, että karnosiinin nauttiminen ruoan lisänä voi olla tehokas keino ehkäistä tyypin 2 diabetesta", kirjoittavat tutkijat. He edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia eri puolilta maailmaa:

  • 1Monash Centre for Health, Research and Implementation, School of Public Health and Preventive Medicine, Melbourne, Australia.
  • 2Diabetes and Vascular Medicine Unit, Monash Health, Clayton, Victoria, Australia.
  • 3Institute of Experimental Endocrinology, Slovak Academy of Sciences, Bratislava, Slovakia.
  • 4Faculty of Medicine, Comenius University, Bratislava, Slovakia.
  • 5Centre for Chronic Disease, College of Health and Biomedicine, Victoria University, Melbourne, Australia.
  • 6High Field MR Centre, Department of Biomedical Imaging and Image-Guided Therapy, Medical University of Vienna, Vienna, Austria.
  • 7Christian Doppler Laboratory for Clinical Molecular MR Imaging, Vienna, Austria.
  • 8Department of Pharmaceutical Sciences, Universitàdegli Studi Di Milano, Milan, Italy.
  • 9Department of Movement and Sport Sciences, Ghent University, Ghent, Belgium.
  • 10Division of Endocrinology and Metabolism, Department of Internal Medicine III, Medical University of Vienna, Vienna, Austria.
de Courten B, Jakubova M, de Courten MP, Kukurova IJ, Vallova S, Krumpolec P, Valkovic L, Kurdiova T, Garzon D, Barbaresi S, Teede HJ, Derave W, Krssak M, Aldini G, Ukropec J, Ukropcova B. Effects of carnosine supplementation on glucose metabolism: Pilot clinical trial. Obesity (Silver Spring). 2016 Apr 4. doi: 10.1002/oby.21434. [Epub ahead of print]
Cripps MJ, Hanna K, Lavilla C Jr, et al. Carnosine scavenging of glucolipotoxic free radicals enhances insulin secretion and glucose uptake. Scientific Reports. 2017 Oct 17;7(1):13313. doi: 10.1038/s41598-017-13649-w.