Nauti kalaöljyä suuhygienian parantamiseen

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät ikenien vetäytymistä, hampaiden irtoamista, hampaiden juurikalvon tulehdusta eli periodontiittia (tai parodontiittia) ja parantavat siten suuhygieniaa, osoittaa australialaisten hammaslääketieteen laitosten julkaisema kirjallisuuskatsaus. Siihen on kerätty tähän mennessä aiheesta julkaistut tieteelliset erillistutkimukset. Niiden mukaan kalaöljyn käyttö ravintolisänä parantaa suuhygieniaa ja vähentää samalla myös sydänkohtausten riskiä.

Kirjallisuuskatsaus tehtiin analysoimalla PubMed- ja EMBASE-tietokannoissa olevat tieteelliset tutkimukset, joissa oli selvitetty omega-3-rasvahappojen tulehdusta ehkäiseviä ja patogeenisiä bakteereita tappavia vaikutuksia eläinten ja ihmisten periodontiitissa.

Tutkimukset puoltavat kalaöljyn nauttimista suuhygienian edistämisessä, vaikka julkaistuissa kokeissa onkin ollut melko pienet tutkimusaineistot, kirjoittavat hammaslääkärit. He toteavat, että kalaöljyn nauttiminen on kustannustehokas tapa ehkäistä periodontiittia. He kaipaavat kuitenkin lisää kliinisiä tutkimuksia suuremmilla potilasmäärillä (näinhän tutkijoiden on tapana kirjoittaa, jotta he saisivat lisää rahaa jatkotutkimuksiinsa).

PubMed-tietokannassa on tällä hetkellä 52 tieteellistä dokumenttia hakusanaparilla omega-3 and periodontitis. D-vitamiinin ja periodontitin yhteydestä on 129 tutkimusta. Suurin osa niistä puoltaa reilua D-vitamiinin käyttöä. Näin ollen kalaöljyn ja D-vitamiini yhdistelmä on parempi kuin kumpikaan yksinään.

Periodontiitti on monisyinen suun alueen bakteerien aiheuttama tulehdustauti, jota potee noin puolet aikuisväestöstä. Suuhygienian parantaminen voi parantaa taudin täysin, kirjoitaa australialainen hammaslääkärityhmä katsauksesaan. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat tulehdusta (inflammaatiota) ja lisäksi ne tappavat suussa eläviä patogeenisia bakteereja Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum ja Prevotella intermedia. Näin kalaöljyn nauttiminen tehostaa periodontiitin perinteistä mekaanista hoitoa (kuvassa) ja antibioottien ja tulehduslääkkeiden käyttöä, sanovat hammaslääkärit.

Kirjallisuuskatsauksen laativat ja julkaisivat yhdessä seuraavat tutkimuslaitokset:

  1. Department of Dentistry, Colgate Australian Clinical Dental Research Centre, Dental School, University of Adelaide, Frome Road, Adelaide, SA, 5005, Australia.
  2. Alliance for Research in Exercise, Nutrition and Activity (ARENA), Sansom Institute for Health Research, Division of Health Sciences, University of South Australia, Adelaide, SA, Australia.
  3. Department of Dentistry, Colgate Australian Clinical Dental Research Centre, Dental School, University of Adelaide, Frome Road, Adelaide, SA, 5005, Australia. mark.bartold@adelaide.edu.au.
Chee B, Park B, Fitzsimmons T, et al. Omega-3 fatty acids as an adjunct for periodontal therapy-a review. Clinical Oral Investigations. 2016 Feb 17. [Epub ahead of print]

Tohtori Tolosen kommentti

Egyptiläiset hammaslääkärit kirjoittivat vuonna 2014 ammattilehdessään, että kalaöljyn nauttiminen ehkäisee ja hoitaa osteoporoottisten naisten periodontiittia (Galal ym. 2014).

PubMed-tietokannassa on tällä hetkellä yli 50 tieteellistä dokumenttia hakusanaparilla omega-3 and periodontitis. D-vitamiinin ja periodontitin yhteydestä on 129 tutkimusta. Suurin osa niistä puoltaa reilua D-vitamiinin käyttöä. Uusi kaksoissokkotutkimus osoittaa, että kalaöljy nopeyttaa suun linakalvon aftojen (haavaumien) paranemista. Kalaöljyn ja D-vitamiinin yhdistelmä on parempi kuin kumpikaan yksinään suuhygienian kohentamisessa (ja muutoinkin) etenkin diabeetikoille. Myös ubikinoni ja teepuuöljy hoitavat parodontiittia, osoittaa intialainen kliininen tutkimus (Raut ja Sethi 2016). Uusi tutkimus vahvistaa, että kalaöljy parantaa periodontiittia (Elgendy ja Kazem 2018).


Galal MA, Dahaba MA, Zaki BM, Hanaa M. Elshenawy Clinical evaluation of the effect f omega-3 fatty acids on osteoprotic females haviing chronic periodontitis. Cairo Dental Journal (30)Number (1), 1:10January, 2014 Free Full Text
Raut CP, Sethi KS. Comparative evaluation of co-enzyme Q10 and Melaleuca alternifolia as antioxidant gels in treatment of chronic periodontitis: A clinical study. Contemporary Clinical Dentistry. 2016 Jul-Sep;7(3):377-81. doi: 10.4103/0976-237X.188572.
Elgendy EA, Kazem HH. Effect of Omega-3 Fatty Acids on Chronic Periodontitis Patients in Postmenopausal Women: A Randomised Controlled Clinical Study. Oral Health and Preventive Dentistry. 2018;16(4):327-332. doi: 10.3290/j.ohpd.a40957.

Hakusanoja: parodontiitti, periodontiitti, kalaöljy, omega-3, D-vitamiini, ubikinoni, teepuuöljy