Karnosiini suojaa maksaa alkoholin haitoilta

Alkoholin palaessa elimistössä syntyy myrkyllisiä yhdisteitä, vapaita radikaaleja ja aldehydejä (mm. aset- ja malonidialdehydejä), jotka voivat vaurioittaa maksaa ja muita kudoksia. Maksan rasvat hapettuvat lipidiperoksidaatiossa. Karnosiini ehkäisee alkoholin aiheuttamia muutoksia maksassa (maksan rasvoittumista) ja maksaentsyymien lisääntymistä veressä, ilmenee toisistaan riippumattomien työryhmien tutkimuksista. Jos käytät alkoholia, ota ruoan lisänä karnosiinia, se suojaa maksaa, aivoja ja muita elimiä alkoholin haittavaikutuksilta.

Karnosiini on laajavaikutteinen, biologisesti aktiivinen valkuaisaine, dipeptidi. Karnosiinia saamme jonkin verran liharuuista, mutta voimme täydentää ruokavaliota nauttimalla karnosiinia ravintolisänä. Karnosiinin terveysvaikutuksia on tutkittu jo yli sata vuotta, mutta uusia kiinnostavia löytöjä julkaistaan jatkuvasti eri puolilta maailmaa. Uusi tutkimus tulee Turkista, jossa karnosiinin osoitettiin vähentävän alkoholin aiheuttamia maksavaurioita rotilla. Tulokset tukevat monia aikeisempia tutkimuksia samasta aiheesta.

Turkkilaisessa tutkimuksesta rotille aiheutettiin rasvamaksa juottamalla niille nieluputkea pitkin etanolia 3 kertaa 12 tunnin välein. Annos oli 5 grammaa painokiloa kohti. Sen jälkeen rotille ruiskutettiin vatsaonteloon yksi annos lipopolysakkaridia (LPS; 10mg/kg).

Rotille annettiin erikseen ja yhdessä karnosiinia (250 mg/kg) ja E-vitamiinia (200 mg d-α-tokoferolia/kg) puoli tuntia ennen ja 90 minuutin kuluttua LPS-injektiosta. Karnosiini vähensi maksaentsyymien (transaminaasien) lisääntymistä veressä ja maksan rasvoittumista. Samalla vähenivät vapaiden radikaalien ja malonidialdehydin tuotanto, myeloperoksidaasin aktiivisuus, transforming growth factor β1:n (TGF-β1) ja kollageeni 1α1:n (COL1A1) ilmentyminen. Nämä edelliset muutokset olivat suurimmallaan niillä rotilla, jotka saivat yhtaikaa sekä karnosiinia että E-vitamiinia. Tulokset osoittivat, että karnosiini voi vaimentaa tehokkaasti rasvamaksaa potevien rottien tulehdusta, hapetusstressiä ja maksan sidekudostumista (kirroosin syntyä), päättelivät tutkijat.

Vahvistaa aikaisempia tutkimuksia
Tämä tutkimus vahvistaa monia aikaisempia tuloksia samasta aiheesta, mm. Baykara ym. 2014. Myös taiwanilaiset tutkijat ovat osoittaneet, että karnosiini suojaa maksaa alkoholin haitoilta (Liu ym. 2008). Aikaisemmin venäläiset tutkijat ovat osoittaneet, että karnosiini ehkäisee ihmisillä alkoholin aiheuttamaa punasolujen hajoamista, hemolyyttistä anemiaa (lue lisää). Venäjällä karnosiinia käytetäänkin paljon alkoholismin hoidossa.

Kalaz EB, Aydın AF, Doğan-Ekici I, Çoban J, Doğru-Abbasoğlu S, Uysal M. Protective effects of carnosine alone and together with alpha-tocopherol on lipopolysaccharide (LPS) plus ethanol-induced liver injury. Environmental Toxicology and Pharmacology. 2015 Dec 31;42:23-29. doi: 10.1016/j.etap.2015.12.018.
Baykara B, Micili SC, Tugyan K. The protective effects of carnosine in alcohol-induced hepatic injury in rats. Toxicology and Industrial Health. 2014 Feb;30(1):25-32. doi: 10.1177/0748233712446722.
Liu WH, Liu TC, Yin MC. Beneficial effects of histidine and carnosine on ethanol-induced chronic liver injury. Food Chem Toxicol. 2008 Jan 24; [PubMed]