Ravitsemuksen paradigman muutos

Kuluttajat ovat hämmentyneinä kyseenalaistaneet viralliset ravitsemusopit, kun he ovat huomanneet, että ravitsemustieteessä on ollut käynnissä jo yli viisi vuotta jatkunut paradigman eli ajattelutavan muutos. Järkähtämättöminä pidetyt totuudet ovat osoittautuneet virheellisiksi. Alan suomalainen johtohahmo professori Mikael Fogelholm myönsi vuosi sitten videoidussa esitelmässään, että rasva-asiat on ymmärretty ”pikkasen väärin”. Voi, maito, kerma ja muu maaeläinrasva ei tukikaan valtimoita, kuten vuosikymmeniä on toitotettu. Amerikan Lääkärilehti JAMA antoi kesäkuun numerossaan ravintorasvoille synninpäästön. Ravintolisät on vihdoin havaittu virallisestikin terveyttä edistäviksi.

Suomalainen lääkäriseura Duodecim on pilkannut vuosikausia ravintolisien käyttäjiä ja kutsunut ravintolisiä ”uskomushoidoksi”. Syksyllä 2008 seura teki kuitenkin äkillisen takinkäännöksen ja lisäsi ubikinonin migreenin Käypä hoito -suositukseen. Vuonna 2009 veren rasvahäiriöiden (dyslipidemioiden) hoitosuosituksiin lisättiin kalaöljyn omega-3-rasvahapot ja Duodecim kustansi Ravitsemushoito-oppaan, jossa suositellaan ravintolisiä monen taudin ehkäisyyn ja hoitoon. Esimerkiksi E-EPA mainitaan niletä muistisairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Raija Partasen kirjoittamassa luvussa Dementiat ja muistihäiriöt lukee: "Omega-3-rasvahappolisä harkinnan mukaan, 1 g E-EPA /pv (eikosapentaeenihapon etyyliesteri). Määrä sopii myös säännöllisen antikoagulanttihoidon [verenohennushoidon] yhteydessä."

Viime vuonna Duodecim myönsi, että D-vitamiinin viranomaissuositus perustuu virheelliseen tilastoanalyysiin. Lääkärit kannattavat nyt huomattavasti suurempaa D-vitamiinin saantia kuin ravitsemustieteilijät, jotka elävät menneessä maailmassa. Yhä useampi sydän- ja sisätautilääkäri on alkanut suositella julkisuudessa magnesiumia, D-vitamiinia ja muita ravintolisiä. Espanjassa, Italiassa ja muissa eteläisissä maissa lääkärit ovat todenneet, että suuri osa väestöstä potee D-vitamiinin piilevää puutetta, joka ei korjaudu virallisen suosituksen mukaisella saannilla, 10 mikrogrammalla päivässä. Moni Espanjan Aurinkorannikolla asuva suomalainenkin on hämmästynyt mittautettuaan seeruminsa D-vitamiinin pitoisuuden: Se on ollut suuren eurooppalaisen laboratorion Labcon viitearvon (75–250 nmol/l) alarajalla tai jopa sen alapuolella. Yli 11-vuotiaille turvallisena ja usein tarpeellisena pidetään nyt 100 mikrogramman päivittäistä D-vitamiinin saantia. Vielä vähän aikaa sitten ravitsemustieteilijät pelottelivat, että yli 5 mikrogrammaa päivässä aiheuttaa myrkytyksen. Nyt Turun yliopiston tutkimus osoittaa, ettei viranomaissuosituksen mukainen D-vitamiinin saanti korjaa puutostilaa. Laaja kuopiolaistutkimus osoittaa, että odottavilla naisilla on D-vitamiinin puutetta ja moni heistä masentuu sen vuoksi. Ravitsemuseliitti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Sydän- ja Diabetesliitot ja lääketeollisuuden lahjomat Käypä hoito -työryhmien lääkärit ovat aiheuttaneet virheellisillä ravitsemusohjeillaan terveydenhuollossa miljardiluokan katastrofin. Lue lisää viereisellä palstalla olevista linkeistä.