Etyyliesteröity kalaöljy ehkäisee rintasyöpää

Jo yli 30 vuotta on tiedetty, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot, EPA ja DHA, ehkäisevät rintasyöpää soluviljelmissä ja eläinkokeissa. Nyt amerikkalaiset yliopistot ovat osoittaneet – ensimmäistä kertaa – että etyyliesteröity kalaöljy ehkäisee myös ihmisellä muutoksia, jotka ennakoivat rintasyövän syntyä. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätauti, johon sairastuu vuosittain noin 4 500 suomalaista. Yli puolet sairastumisista voitaisiin välttää nauttimalla ruoan lisänä riittävästi D-vitamiinia ja etyyliesteröityä kalaöljyä.

EPA ja DHA toimivat elimistössä omega-6-rasvahappoihin kuuluvan arakidonihapon (AA) vastavaikuttajina. AA:ta on runsaasti länsimaalaisessa ravinnossa, ja se lisää tunnetusti tulehdusta ja syöpätaudin riskiä. Mitä suurempi omega-3-indeksi, sitä pienempi on syövän riski. Sidneyn yliopiston tutkimusten mukaan kalaöljy estää syöpää leviämästä. Tohtori C. Chen työryhmineen (Texas University ja Kansas Cancer Center) on testannut soluviljelmissä etyyliesteröidyn kalaöljyn (E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmän) vaikutusta rintasyövän neljään eri alatyyppiin. Yhdistelmä vaikutti lupaavalta kemoterapeuttiselta aineelta. Teksasin yliopistossa annetaankin E-EPAa syövän tukihoitoon. Etelä-Floridan yliopiston syöpälääkärit suosittelivat vuonna 2010 raportissaan käyttämään etyyliesteröityä kalaöljyä tukihoidoksi. Kanadassa Albertan yliopistossa on osoitettu, että E-EPA tehostaa kemoterapiaa. Nämä ja muut tiedot antoivat aiheen tutkia postmenopausaalisilla naisilla etyyliesteröidyn kalaöljyn vaikutuksia rintasyövän biomarkkereihin.

Kokeeseen valittiin 35 naista, joiden rinnoista otetuissa ohutneulanäytteissä oli todettu rintasyöpään viittaavia muutoksia. Naisille annettiin puoli vuotta päivittäin 1 860 mg E-EPAa ja 1 500 mg E-DHA:ta sisältävää kalaöljyä (3 kapselia päivässä). Vaikutusjakson alussa ja lopussa otettiin verikokeita ja kudosnäytteitä, joista mitattiin mahdollisia rintasyöpään viittaavia muutoksia.

Monet muuttujat (biomarkkerit) osoittivat kalaöljyn vähentäneen rintasyövän puhkeamisen riskiä. Tällaisia muuttujia olivat muun muassa seerumin adiponektiini, tuumoritekijä alfa (TNFα), haiman betasolujen toimintaa kuvastava HOMA 2B ja bioaktiviinen estradioli. Useat proteiinit kehittyivät suotuisaan suuntaan ja rintarauhasen kudostiheys pienentyi.

Vaikka suotuisat muutokset biomarkkereissa vaativatkin vielä vahvistusta lumekontrolloiduissa kaksoissokkokokeissa, olemme osoittaneet, että suuri E-EPA- ja E-DHA –annostelu voi olla järkevää rintasyövän ennaltaehkäisyssä”, kirjoittavat tutkijat.

Tutkijat edustavat seuraavia amerikkalaisia laitoksia:
·  Department of Internal Medicine, University of Kansas Medical Center, Kansas City, Kansas. ·  Department of Radiation Oncology, University of Kansas Medical Center, Kansas City, Kansas. ·  Department of Dietetics and Nutrition, University of Kansas Medical Center, Kansas City, Kansas. ·  Mercy Hospital, Miami, Florida. ·  Department of Systems Biology, University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, Texas. ·  Department of Biostatistics, University of Kansas Medical Center, Kansas City, Kansas. ·  Department of Nutrition, University of North Carolina, Chapel Hill, North Carolina.

Fabian CJ, Kimler BF, Phillips TA et al. Modulation of Breast Cancer Risk Biomarkers by High-Dose Omega-3 Fatty Acids: Phase II Pilot Study in Postmenopausal Women. Cancer Prevention Research (Phila). 2015 Oct;8(10):922-31. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0336.
Kumar NB, Kazi A, Smith T, et al. Cancer Cachexia: Traditional Therapies and Novel Molecular Mechanism-Based Approaches to Treatment. Current Treatment Options in Oncology. 2010 Dec 3. Free Full Text