Kalaöljy voi parantaa nopeasti opiskelijoiden masennuksen

Kalaöljy poistaa useimpien opiskelijoiden masennusoireet jo kolmessa viikossa, ilmenee amerikkalaisen Pittsburghin yliopiston psykiatrian klinikan uudesta kaksoissokkotutkimuksesta. Masennuksen oireet hävisivät kolmessa viikossa kahdella kolmasosalla potilaista – ilman mielialalääkitystä. Tulokset vahvistavat lukuisia muita kliinisiä kalaöljytutkimuksia masennuksen hoidossa.

Psykologian ja neurotieteiden apulaisprofessori Sarah M. Conklinin johtamaan tutkimukseen osallistui 23 yliopiston opiskelijaa, iältään noin 20 vuotta. Heistä 78 % oli naisia. Heille kaikille oli tehty Beckin depressioasteikon (BDI-II) -testi, jossa he olivat saaneet yli 10 pistettä, mikä merkitsee huomattavaa masentuneisuutta. Sen jälkeen potilaat arvottiin kahteen kaltaistettuun ryhmään, joista toinen sai kolme viikkoa päivittäin kalaöljyä kapseleina (1 000 mg EPA + 400 mg DHA–rasvahappoja) ja puolet sai samannäköisiä ja -kokoisia lumekapseleita (maissiöljyä). Kapseleihin oli lisätty minttuöljyä, joka peitti kalaöljyn maun ja hajun, jotteivät tutkitut erottaneet, kumpaan ryhmään he kuuluivat. Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen määrä vastasi kahden rasvaisen kala-aterian lisäämistä viikottaiseen ruokavalioon. Kukaan koehenkilöistä ei syönyt masennuslääkkeitä, eikä ollut nauttinut kalaöljyä ruoan lisänä ennen tutkimuksen alkua. BDI-testi uusittiin vaikutusjakson jälkeen. Yksi henkilö kalaöljy- ja kaksi lumeryhmästä ei saapunut lopputarkastukseen. Näin ollen 21 opiskelijan tulokset voitiin analysoida.

Kalaöljyä saaneiden opiskelijoiden masennus hävisi kahdelta kolmasosalta (67 %), mutta vain joka viidenneltä verrokilta. Erityisesti hävisivät kognitiivisaffektiiviset oireet: surullisuus, pessimismi, epäonnistumisen, syyllisyyden, rangaistuksen ja arvottomuuden tunteet, itseinho ja -kriittisyys, itsemurha-ajatukset ja päättämättömyys.

"Kalaöljy voi parantaa nuorten masentuneisuuden verrattain lyhyessä ajassa", kirjoittavat tutkijat Psychiatry Research -lehdessä. He tulkitsevat, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot, eritoten EPA, vaikuttavat HPA-akseliin ja vaimentavat kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), joka myllertää masentuneen ihmisen elimistössä. Toisaalta tiedetään, että 1 000 mg EPAa päivässä suurentaa omega-3-indeksiä, jolla on tärkeä merkitys mielenterveydelle. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan TÄSTÄ linkistä.

Miten tähän on tultu?

Harvardin yliopiston psykiatrian professori Andrew Stoll julkaisi vuonna 1999 maailman ensimmäisen tutkimuksen kalaöljyn hyödyllisistä vaikutuksista masennukseen. Monet psykiatrit alkoivat määrätä kalaöljyä potilailleen sen jälkeen, kun tulokset julkaistiin laajasti tiedotusvälineissä. Sittemmin aihetta on tutkittu paljon eri puolilla maailmaa. Englantilaisen psyriatrian professorin Malcolm Peetin työryhmä osoitti vuonna 2008, että E-EPA tehostaa merkitsevästi fluoksetiini-nimisen lääkkeen vaikutusta nuorten masennuksen hoidossa. Cincinnatin yliopiston psykiatrian professori Robert MacNamaran työryhmä vahvisti viime vuonna, että kalaöljy parantaa nuorten masennuksen lääkehoidon tehoa. Vuonna 2009 Harvardin yliopiston psykiatrian apulaisprofessori George I. Papakostas suositteli kalaöljyä masennuksen hoitoon katsauksessaan Journal of Clinical Psychiatry -lehdessä. Muutkin amerikkalaiset psykiatrian professorit suosittelevat kalaöljyä masennukseen. Psykiatrian professorit David Mischoulon ja Maurizio Fava osoittivat vuonna 2009 Bostonissa Massachusetts General Hospitalissa, että E-EPA voi auttaa yksinäänkin – ilman mielialalääkitystä – vakavan masennuksen hoidossa. Kalaöljy lievittää muutoin terveiden opiskelijoiden ahdistusta, osoitti Ohion yliopiston psykiatrien tutkimus vuonna 2011. Tri Conklinin aikaisempi tutkimus (2007) osoitti, että omega-3-rasvahapot lisäävät harmaita aivosoluja.

Entä Suomessa?

Lanseerasin vuonna 2003 Suomeen E-EPA-kalaöljyn. Se oli kehitetty alunperin Japanissa 1980-luvulla. Sain siitä tiedon englantilaiselta professori David F. Horrobinilta, joka työryhmineen oli tutkinut E-EPAa ja julkaissut siitä hyviä tuloksia masennuksen, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja skitsofrenian hoidossa. Sittemmin E-EPAa on tutkittu laajasti myös sydän- ja verisuonitaudeissa ja tulokset ovat olleet niin hyviä, että E-EPA on rekisteröity lääkkeeksi Japanissa ja Yhdysvalloissa. EU:ssa se on edelleen ravintolisä.

Psykiatrit Jari Tiihonen ja Antti Tanskanen kirjoittivat Duodecimiin vuonna 2004 pääkirjoituksen otsikolla Omega-3-rasvahapot – uusi lisähoito masennukseen. Vuonna 2005 ylilääkäri Anna-Liisa Enkovaara ja erikoistutkija Sari Koski kirjoittivat Lääkintohallituksen julkaisemassa lehdessä (TABU 2005;1:22-25) mm.: "Viime vuosina ravinnon merkitystä on tutkittu mielenterveysongelmien ehkäisyssä ja hoidossa. Etenkin EPA:sta saattaa olla lisähyötyä lääkehoitoa saaville masennuspotilaille". Turun yliopiston psykiatrit Markus Heinimaa ja Tanja Svirskis kirjoittivat Suomen Lääkärilehdessä (2005), että E-EPAn käytöstä masennuksen hoidossa on [pätevää] näyttöä. Kuopion ja Tampereen yliopistoja sekä Päijät-Hämeen keskussairaalaa edustavat psykiatrit ja ravitsemustietieteilijät kirjoittivat Duodecimissa vuonna 2006 otsikolla Ravinto ja mielialahäiriöt.

Syksyllä 2009 psykiatri Mauno Rauramo teki aloitteen Duodecimille kalaöljyn lisäämisestä masennuksen Käypä hoito -suosituksiin. Ehdotus ei ole toteutunut, koska lääketeollisuus lahjoo psykiatrian Käypä hoito -työryhmän jäseniä. Kalaöljyn käyttö voisi näet vähentää mielialalääkkeiden menekkiä.

Tehokkainta masennuksessa on sellainen D-vitamiinia sisältävä kalaöljyvalmiste, jossa on yli 60 % EPA-rasvahappoa (kuten E-EPAt). Lue viereiseltä palstalta muista kalaöljytutkimuksista masennuksen hoidossa.

Ginty AT, Conklin SM. Short-term supplementation of acute long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids may alter depression status and decrease symptomology among young adults with depression: A preliminary randomized and placebo controlled trial. Psychiatry Research. 2015 Jun 27. pii: S0165-1781(15)00384-4. doi: 10.1016/j.psychres.2015.05.072 / Free Full Text pdf