D-vitamiini voi puolittaa uudet diabetestapaukset

Suuri seerumin D-vitamiinin pitoisuus, noin 100 nmol/l pienentää tyypin 2 diabeteksen riskin alle puoleen nykyisestä, ilmenee suuresta amerikkalaisesta vertailututkimuksesta. Suomen ravitsemuseliitti ja terveystoimittajat eivät näytä tuntevan asiaa, vaan väittävät, että 50 nmol/l muka riittäisi kaikille. D-vitamiinin liian pieni viranomaissuositus on omiaan ylläpitämään ja lisäämään diabetesepidemiaa ja aiheuttamaan valtavia kustannuksia kansantaloudelle.

Saksalainen D-vitamiinitutkija, professori Armin Zittermann arvioi jo vuonna 2010, että D-vitamiinin saantisuosituksen nosto tutkimustiedon edellyttämälle tasolle vähentäisi Saksan terveydenhuollon kuluja 37,5 miljardia euroa vuodessa. Suomen väkilukuun suhteutettuna säästö olisi 2,5 miljardia euroa/vuosi. Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan runsas D-vitamiinin saanti pienentää tyypin 2 diabeteksen riskin alle puoleen.

Tutkimuksessa verrattiin kahden amerikkalaisen aikuisryhmän seerumin D-vitamiinin pitoisuuksia ja sairastumista kakkostyypin diabetekseen. Grassroots Health (GRH) -ryhmän (n=4933) S-D-25 oli keskimäärin 41 ng/ml eli 102,5 nmol/l, koska sen jäsenet söivät reilusti D-vitamiinia. Toisessa ryhmässä, National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES, n=4078), S-D-25 oli keskimäärin 22 ng/ml eli 55 nmol/l.

GRH-ryhmässä diabetekseen sairastui vuosittain 3,7 ja NHANES-ryhmässä 9,3 henkilöä/1000 ihmistä kohti. Diabetesriski oli suurin NHANES-aineiston kahdessa matalimmassa S-D-25-kolmanneksessa (< 42,4 ja 42,5 – 56 nmol/l). "Seerumin S-D-25:n nostaminen vähintään 100 nmoliin/l voi vähentää väestön riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen", päättelivät tutkijat. GRH suosittelee S-D-25-pitoisuudeksi 100–150 nmol/l. Toisen amerikkalaistutkimuksen mukaan S-D-25:n on oltava vähintään 82,5 nmol/l, jotta se ehkäisisi diabetesta.

Kalifornian yliopiston tutkijat osoittivat vuonna 2012, että riittävä D-vitamiinin saanti ehkäisisi puolet 1 tyypin diabeteksista. D-vitamiini parantaa merkittävästi diabeteksen aiheuttamaa munuaisvaurioita, ilmenee uudesta koontitutkimuksesta (Chokhandre ym. 2015).

Kalifornian yliopiston lehdistötiedote 15.11.2012

Suomalaiset ”asiantuntijat” ja terveystoimittajat viittaavat kintaalla näihinkin tutkimuksiin ja pelottelevat, että viranomaissuositusta (10 g/vrk) suurempi D-vitamiinin saanti voi olla muka terveydelle vaarallista ja että 50 nmol/l riittää kaikille. Jotta pääsisimme GRH-ryhmän S-D-25-pitoisuuksiin, meidän tulisi syödä vähintään 100 mikrogrammaa (µg) päivässä. Viranomaissuositus on 10–15 kertaa liian pieni, ja se kostautuu suomalaistenkin sairastumisena diabetekseen ja sen lisätauteihin. Suomessa on noin 500 000 tyypin 2 diabeetikkoa, joista puolet ei ole vielä tietoinen taudistaan.

Grassroot Health posteriesitys tutkimuksesta
McDonnell SL, Baggerly LL, French CB, et al. Incidence rate of type 2 diabetes is >50% lower in grassroots health cohort with median serum 25-hydroxyvitamin d of 41ng/ml than in nhanes cohort with median of 22ng/ml. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 2015 Jul 4. pii: S0960-0760(15)30009-1. doi: 10.1016/j.jsbmb.2015.06.013
Chokhandre MK, Mahmoud MI, Hakami T, et al. Vitamin D and its analogues in type 2 diabetic nephropathy: a systematic review. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders. 2015 Jul 15;14:58. doi: 10.1186/s40200-015-0186-6. eCollection 2015.