Kalaöljy syöpätautien tukihoitona

Monet syöpälääkärit suosittelevat kalaöljyn omega-3-rasvahappojen käyttöä syöpätautien tukihoitona. Omega-3:t ehkäisevät potilaan sairaalloista laihtumista (kakeksiaa), vaimentavat kroonista matala-asteista tulehdusta (joka myllertää syöpäsairauksissa), estävät syöpäsolujen kasvua ja leviämistä muualle elimistöön, tehostavat kemo- ja radioterapioita ja vähentävät niiden haittavaikutuksia. Kalaöljystä ei ole mitään haittaa syövän tukihoidossa, päättelevät tutkijat eri puolilta maailmaa. He selostavat katsauksissaan yksityiskohtaisesti, millä biokemiallisilla mekanismeilla kalaöljy vaikuttaa edullisesti syöpäpotilaan elimistössä.

Nämä uudet katsaukset tukevat kaikkea sitä, mitä olen näillä sivuilla vuosien varrella kirjoittanut kalaöljyn suotuisista vaikutuksista syöpätaudeissa.

Kalaöljy herkistää syöpäsoluja kemoterapialle ja parantaa siten potilaan ennustetta, osoittaa Milanin yliopiston syöpälääkäreiden ja farmakologien julkaisema seikkaperäinen kirjallisuuskatsaus, jonka voi lukea kokonaisuudessaan maksutta verkosta (Corsetto ym. 2017). Jokaisen syöpäpotilaan ja heitä hoitavien lääkäreiden ja muiden terveyshuollon ammattihenkilöiden tulisi perehtyä siihen. Suosittelen kaikille syöpäpotilaille 2 grammaa (noin 2000 mg) E-EPAa päivittäin, jatkuvasti, myös syöpähoitojen aikana ja niden jälkeen.

Kuva 1. Haimasyöpä aiheuttaa edetessään kakeksiaa eli sairaalloista laihtumista (Lähde: Tisdale 2009).

EPA-rasvahappo auttaa haimasyöpäpotilasta säilyttämään painonsa

Kuva 2. E-EPA auttaa haimasyöpäpotilaita säilyttämään painonsa (Lähde: Tisdale 2009).

Tutkimusten ja käytännön kokemuksen mukaan syöpäpotilaat voivat hyötyä kalaöljystä. Amerikkalaiset ja intialaiset syöpälääkärit suosittavat kalaöljyä rintasyöpäpotilaile, koska se vähentää kemoterapian haittoja (Mansara ym. 2015). Tehokkain kalaöljy tähän tarkoitukseen on väkevöity E-EPA, jota muun muassa englantilaiset, saksalaiset ja amerikkalaiset syöpälääkärit ovat suositelleet jo vuosia syövän täydentävään hoitoon. Neuvon syöpäpotilaita nauttimaan – muiden ravintolisien lisäksi – 90-prosenttista E-EPAa noin 2 grammaa päivässä (klikkaa viereisen palstan linkkeihin). Lue lisää aiheesta syöpätautien täydentävä ravitsemushoito.

Myös Ohio State Universityn lääkärit suosittelevat uudessa katsauksessaan kalaöljyä etenkin rintasyöpäpotilaille (Orchad ym. 2016). Se vähentää huomattavasti kemoterapian haittavaikutuksia, kuten muistihäiriöitä sekä ajatuksen ja puheen sujuvuuden hidastumista ("kemoaivoa"). Potilaiden tulee myös välttää sokereiden syömistä!

Corsetto PA, Colombo I, Kopecka J, Rizzo AM, Riganti C. ω-3 Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids as Sensitizing Agents and Multidrug Resistance Revertants in Cancer Therapy. Review. International Journal of Molecular Science. 2017 Dec 20;18(12). pii: E2770. doi: 10.3390/ijms18122770. Free Full Text
Orchard TS, Gaudier-Diaz MM, Weinhold KR, Courtney DeVries A. Clearing the fog: a review of the effects of dietary omega-3 fatty acids and added sugars on chemotherapy-induced cognitive deficits. Review.Breast Cancer Research and Treatment. 2016 Dec 8. [Epub ahead of print].
Mansara P, Ketkar M, Deshpande R, et al. Improved antioxidant status by omega-3 fatty acid supplementation in breast cancer patients undergoing chemotherapy: a case series. Journal of Medical Case Reports. 2015 Jun 24;9(1):148. Free Full Text
Devi KP, Rajavel T, Russo GL, et al. Molecular Targets of Omega-3 Fatty Acids for Cancer Therapy. Anticancer Agents in Medicinal Chemistry. 2015 Apr 24. Abstract
Vara-Messler M, Buccellati C, Pustina L, Folco G, Rovati GE, Hoxha M. A potential role of PUFAs and COXIBs in cancer chemoprevention. Prostaglandins and Other Lipid Mediators. 2015 Apr 20. pii: S1098-8823(15)00045-3. doi: 10.1016/j.prostaglandins.2015.04.003.
de Aguiar Pastore Silva J, Emilia de Souza Fabre M, Waitzberg DL. Omega-3 supplements for patients in chemotherapy and/or radiotherapy: A systematic review. Clinical Nutrition. 2015 Jun;34(3):359-366. doi: 10.1016/j.clnu.2014.11.005.
Aoyagi T, Terracina KP, Raza A, Matsubara H, Takabe K. Cancer cachexia, mechanism and treatment. Review. World Journal of Gastrointestinal Oncology. 2015 Apr 15;7(4):17-29. doi: 10.4251/wjgo.v7.i4.17. Free Full Text
Tisdale MJ. Mechanisms of cancer cachexia. Physiological Reviews. 2009;89:381–410. Free Full Text