Berberiini parantaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa

Ylipainoisilla ihmisillä on yleensä häiriöitä sokerin ja rasvojen aineenvaihdunnassa, mikä altistaa heidät sydän- ja verisuonisairauksille. Berberiinin nauttiminen ruoan lisänä ehkäisee ja vaimentaa näitä muutoksia, ilmenee italialaisen Bolognan yliopiston kliinisestä satunnaistetusta vaihtovuoroisesta kaksoissokkokokeesta. Se tukee muita tutkimuksia ja puoltaa berberiinin käyttöä ylipainon, metabolisen oireyhtymän, tyypin 2 diabeteksen, veren rasvahäiriöiden ja rasvamaksan ehkäisyssä ja hoidossa. Berberiinin tehokas ja turvallinen päivannos on 1–1,5 grammaa.

Tutkimus tehtiin 40 ylipainoisella henkilöllä, joilla oli metabolinen oireyhtymä ja kohtalaisen vaikea veren rasvahäiriö, ns. mixed hyperlipidemia. Kaikkia koehenkilöitä (keski-ikä 53 v) kehotettiin aluksi kuukauden ajan noudattamaan Välimeren ruokavaliota ja harrastamaan säännöllistä kuntoliikuntaa, 20–30 minuuttia reipasta kävelyä tai pyöräilyä viitenä päivänä viikossa. Kuukauden kuluttua heidät kaltaistettiin ja arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen sai 8 viikkoa lumetta ja toinen berberiiniä (uutettu Berberis aristata -kasvista), E-vitamiinia (tokotrienolia) ja kofeiinittomasta vihreästä kahvista (Coffea canephora) uutettua klorogeenihappoa.

Kahden kuukauden jälkeen pidettiin kahden viikon tauko, jonka jälkeen ryhmät vaihtoivat paikkaa 8 viikoksi. Koehenkilöistä otettiin ennen vaikutusjaksoja ja niiden jälkeen monia laboratoriokokeita, joilla selvitettin ravintolisähoidon vaikutusta sokerin ja rasvojen aineenvaihduntaan.

Kuukauden dieetti- ja kuntoilujakso laihdutti ja pienensi vyötärön ympärysmittaa kummassakin ryhmässä. Systolinen ja diastolinen verenpaine alenivat, mutta enemmän aitoa ravintolisää kuin lumetta saaneilla.

Ravintolisähoito alensi veren kokonais- ja LDL-kolesterolia, triglyseridejä, paastoverensokeria, insuliiniresistenssiä, maksa-arvoja (GOT) ja muita haitallisia aineenvaihdunnan muutoksia. Tutkijat korostavat, että berberiinillä on metformiinin kanssa samanlainen verensokeria tasaava vaikutus. Ravintolisällä ei ollut haittavaikutuksia. Tulokset puoltavat ravintolisän käyttöä lihavuudessa, metabolisessa oireyhtymässä, tyypin 2 diabeteksessa ja alkoholista riippumattomassa rasvamaksassa. Uusi tutkimus vahvistaa näitä tietoja (Sun ym. 2017).

Berberiini ehkäisee hapettuneen ox-LDL-kolesterolin valtimoissa aiheuttamaa kroonista matala-asteista tulehdusta sekä ehkäisee ja hillitsee siten valtimonkovetustautia. Berberiini parantaa sokeritasapainoa aktivoimalla elimistössä AMPK:ta, joka toimii diabeetikoilla huonosti (Fan ym. 2015).

Cicero AF, Rosticci M, Parini A, et al. Short-term effects of a combined nutraceutical of insulin-sensitivity, lipid level and indexes of liver steatosis: a double-blind, randomized, cross-over clinical trial. Nutrition Journal. 2015 Mar 28;14(1):30. Free Full Text
Fan X, Wang J, Hou J, et al. Berberine alleviates ox-LDL induced inflammatory factors by up-regulation of autophagy via AMPK/mTOR signaling pathway. Journal of Translational Medicine. 2015 Mar 15;13(1):92. Free Full Text

Sun Y, Xia M, Yan H, et al. Berberine Attenuates Hepatic Steatosis and Enhances Energy Expenditure in Mice by Inducing Autophagy and Fibroblast Growth Factor 21. British Journal of Pharmacology. 2017 Oct 24. doi: 10.1111/bph.14079.