Omega-3-rasvahapot ja B-vitamiinit ehkäisevät yhdessä aivojen surkastumista

B-vitamiinit ehkäisevät ikäihmisten aivojen surkastumista, mutta vain niillä henkilöillä, joiden veressä on runsaasti kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (EPA, DHA), ilmenee kansainvälisestä kliinisestä tutkimuksesta. Tulokset puoltavat kalaöljyn ja B-vitamiinien yhteiskäyttöä ikäihmisillä.

VITACOG-tutkimukseen osallistui 168 vähintään 70-vuotiasta ihmistä, joilla oli todettu lievä muistihäiriö. Heidät kaltaistettiin ja arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen (n=83) sai kaksi vuotta ruoan lisänä lumetta ja toinen (n=85) 800 mikrogrammaa (µg) foolihappoa, 20 mg B6-vitamiinia ja 0,5 mg B12-vitamiinia. (Näin suuria määriä ei voi saada pelkästään ruoasta.) Kaikkien aivot kuvannettiin vaikutusjakson alussa ja uudelleen kahden vuoden kuluttua. Lisäksi kaikilta mitattiin veren EPA- ja DHA-pitoisuudet.

B-vitamiinihoidon teho aivojen suojaamisessa korreloi merkitsevästi omega-3-pitoisuuteen. Henkilöillä, joiden omega-3-pitoisuus oli suuri (>590 μmol/l), aivojen surkastuminen väheni 40 prosenttia lumeryhmään verrattuna. Sitä vastoin pienen (<390 μmol/l) omega-3-pitoisuuden ihmisillä B-vitamiinit eivät ehkäisseet aivojen surkastumista. Tulokset julkaistiin maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä ja Journal of Alzheimers Disease -lehdessä.

Ravintolisähoidossa tulisi aina käyttää hyväksi eri aineiden – tässä tapauksessa kalaöljyn ja B-vitamiinien – yhteis- ja vuorovaikutusta. Tässä tutkimuksessa B-vitamiinit olivat tehokkaita vain niillä ihmisillä, jotka olivat syöneet runsaasti rasvaista kalaa ja/tai ottaneet kalaöljyä ravintolisänä. Tutkimustulos oli niin merkittävä, että lehti kirjoitti siitä pääkirjoituksen.

Oxfordin yliopiston OPTIMA-tutkimus osoitti jo aikaisemmin, että ruan lisänä nautitut B-vitamiinit ehkäisevät Alzheimerin tautia. Uuden raportin valossa on ilmeistä, että kalaöljy tehostaa B-vitamiinien vaikutusta aivoissa.

"An exciting finding": Are the brain health benefits pf B vitamins dependent on omega-3 levels? Nutraingredients.com 6.7.2015
Oulhaj A, Jernerén F, Refsum H, David Smith A, de Jager CA. Omega-3 Fatty Acid Status Enhances the Prevention of Cognitive Decline by B Vitamins in Mild Cognitive Impairment. Journal of Alzheimers Disease. 2016 Jan 6. [Epub ahead of print]

Jernerén F, Elshorbagy AK, Oulhaj A, et al. Brain atrophy in cognitively impaired elderly: the importance of long-chain ω-3 fatty acids and B vitamin status in a randomized controlled trial. American Journal of Clinical Nutrition. 2015 Apr 15. pii: ajcn103283.
Interaction of ω-3 fatty acids with B vitamins in slowing the progression of brain atrophy: identifying the elderly at risk. Am J Clin Nutr 2015 102: 1 7-8; First published online June 10, 2015.