Kolme neljästä raskaana olevasta naisesta potee omega-3-vajetta

Vain 27 prosenttia raskaana olevista naisista saa riittävästi kalaöljyn omega-3-rasvahappoja ruuasta ja/tai kalaöljyvalmisteista, osoittaa suuri kanadalaistutkimus Alberta Pregnancy Outcomes and Nutrition (APrON). Sen julkaisi Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism  -lehti maaliskuun numerossaan netissä. Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä odottavan äidin terveydelle (mm. masennuksen ja raskausdiabeteksen ehkäisyyn) sekä sikiön silmien, aivojen ja muun hermoston kehityksen ja vastustuskyvyn kannalta. Pidän hyvin valitettavana sitä, että Suomessa ravitsemustieteilijät – etenkin Itä-Suomen yliopistossa – vastustavat kalaöljyn käyttöä ravintolisänä. Tällainen vastustus on omiaan heikentämään odottavien äitien ja heidän lastensa terveyttä ja normaalia neurologista kehitystä.

Tutkimukseen osallistui 600 raskaana olevaa naista, joiden ruokatavat ja ravintolisien käyttö selvitettiin jokaisen raskauden kolmanneksen aikana sekä kolme kuukautta synnytyksen jälkeen. Heidän kalaöljyn omega-3-rasvahappojen (EPA, DHA ja DPA) saantiaan verrattiin suosituksiin (200 mg DHA:ta päivässä). Tutkimusta johti professori Cathrine Field. Hän huomauttaa, että sekä amerikkalaiset että kanadalaiset ravitsemustieteilijöiden järjestöt suosittelevat DHA:n nauttimista vähintään 500 mg päivässä raskauden aikana.

Tulokset olivat suorastaan hälyttävät: Huolimatta neuvoloiden antamasta terveysneuvonnasta ja hyvästä taloudellisesta asemasta vain 27 % naisista sai riittävästi omega-3:a raskauden aikana ja 25 % kolmen kuukauden kuluttua synnytyksen jälkeen. Riittävänä pidettiin EU:n suosittelemaa saantia. Naisten saamat omega-3:t olivat peräisin pääasiassa kaloista (suurin osa lohesta), äyriäisistä ja levätuotteista. Ravintolisänä kalaöljyä nauttivien naisten omega-3:n saanti oli noin 11 kertaa todennäköisemmin EU:n suositusten mukaista. Lähes puolet (44 %) naisista, jotka ilmoittivat nauttineensa kalaöljyä raskauden aikana, oli lopettanut niiden käytön synnytyksen jälkeen. Kuitenkin 97 % tutkituista naisista ilmoitti nauttivansa monivitamiini-hivenainetabletteja. Viesti kalaöljyn tarpeellisuudesta (myös imeytysaikana) ei ollut mennyt perille. Tutkijat suosittelevat neuvonnan tehostamista.

Valtaosa raskaana olevista (73 %) ja imettävistä naisista (75 %) ei saa EU:n suosittelemaa DHA-rasvahapon määrää, mikä on tarpeen raskauden ja imetyksen aikana. Kalaöljyvalmisteiden käyttö parantaa saantia merkitsevästi niin, että se voi nousta suosituksen tasolle, päättelevät tutkijat. DHA-lisä parantaa selvästi imettävien äitien ja syntyvien lasten omega-6/omega-3-suhdetta, osoittaa toinen uusi tutkimus. Äidin nauttima DHA-rasvahappo siirtyy hyvin äidinmaitoon ja sen mukana lapseen (Sherry ym. 2015).

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini edistävät yhdessä aivoissa serotoniinin tuotantoa, mikä ehkäisee mm. masennusta. Raskauden aikana nautittu kalaöljy ehkäisee lasten käyttäytymishäiriöitä vielä 5–6 vuoden iässä (Loomans ym. 2014). Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat erittäin tärkeitä sikiön ja vastasyntyneen lapsen aivojen kehityksessä ja ne ehkäisevät lähes kaikkia mielenterveyshäiriöitä (McNamara ym. 2015). Vastasyntyneen aivot painavat keskimäärin 350 g, mutta kasvavat vuoden kuluessa noin 925 gramman painoisiksi. Siinä tarvitaan runsaasti omega-3-rasvahappoja, joita lapsi voi saada äidinmaidossa (jos äiti syö riittävästi rasvaista kalaa ja nauttii kalaöljyä).

DHA ehkäisee mielenterveysongelmia

Äidinmaidon vähäinen DHA-pitoisuus estää lapsen aivojen eri osien yhteyksien normaalia kehittymistä, jolloin lapsen ja nuoren ADHD:n ja muiden mielenterveyshäiriöiden riski suurenee. Äidin tulisi nauttia raskauden ja imetyksen aikana kalaöljyä; se ehkäisee ja vaimentaa myös kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammation). (Kuvan lähde McNamara ym. 2015).

Tukea suomalaistutkimuksesta

"Äidin raskaudenaikainen omega-3-monityydyttymättömien rasvahappojen saanti oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua lapsuusiän astmaan. Omega-6-rasvahappoihin kuuluvan arakidonihapon (20:4n-6) saanti puolestaan oli yhteydessä suurempaan astmariskiin" kirjoittaa lastenlääkäri Mirka Lumia väitöskirjassaan (Tampereen yliopisto 2014).

Belgiassa on sama juttu: kolme neljöstä raskaanaolevasta naisesta syö liian vähän omega-3-rasvahappoja ja heidän omega-3-indeksinsä on liian alhainen (Hoge ym. 2018). Tämä kostautuu äidin masennuksena ja syntyvien lasten neurologisina ja psykiatrisina ongelmina.

Suomessa ravitsemustieteilijät kuvittelevat virheellisesti, että rypsi- tai rapsiöljystä saisi riittävästi biologisesti aktiivisia omega-3-rasvahappoja. Kuitenkin vain 1–4 % kasviöljyn ALA-omega-3-rasvahaposta muuntuu elimistössä biologisesti aktiiviseen muotoon. Niinpä runsaskaan rypsiöljyn nauttiminen raskauden aikana ei suurenna sikiön DHA-pitoisuutta, toteaa Fieldin työryhmä. Tarvitaan siis ravintolisänä EPAa ja DHA:ta. Kanadalais- ja belgialaistutkimusten tulokset tukevat tohtori Tolosen Kalaöljyoppaassa esitettyjä näkemyksiä.

Nearly three-quarters of pregnant women do not get enough omega-3s, finds study. Nutraingredients.com 27.3.2015
Jia X, Pakseresht M, Watter r, et AL, the APrON study team.  Women who take n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid supplements during pregnancy and lactation meet the recommended intake. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 10.1139/apnm-2014-0313 Published on web 2015 March 25. Free Full Text

McNamara RK, Vannest JJ, Valentine CJ. Role of perinatal long-chain omega-3 fatty acids in cortical circuit maturation: Mechanisms and implications for psychopathology. Review. World Journal of Psychiatry. 2015 Mar 22;5(1):15-34. Free Full Text

Sherry CL, Oliver JS, Marriage BJ. Docosahexaenoic acid supplementation in lactating women increases breast milk and plasma docosahexaenoic acid concentrations and alters infant omega 6:3 fatty acid ratio. Protaglandins, leukotrienes and essential fatty acids. 2015 April Vol 95, 63–69 DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.plefa.2015.01.005 Free Full Text
Loomans EM, Van den Bergh BR, Schelling M, et al. Maternal Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acid Status during Early Pregnancy and Children's Risk of Problem Behavior at Age 5-6 Years. The Journal of Pediatrics. 2014 Jan 14. pii: S0022-3476(13)01504-7. doi: 10.1016/j.jpeds.2013.11.069.

Hoge A, Bernardy F, Donneau AF, et al. Low omega-3-index values and monounsaturated fatty acid levels in early pregnancy: an analysis of maternal erythrocytes fatty acids. Lipids in Health and Disease. 2018 Apr 2;17(1):63. doi: 10.1186/s12944-018-0716-6.