YLEn uutisankka D-vitamiinista

YLE Satakunta levittää nettisivuillaan perätöntä uutista, jonka mukaan porilainen varhaisteinityttö muka olisi saanut D-vitamiinista yliannoksen syötyään sitä 75 mikrogrammaa päivässä. Ilta-Sanomat levittää samaa perätöntä uutista verkkosivuillaan. Iltalehden mukaan tyttö ei ole SYÖNYT D-vitamiinia vaan ottanut sitä suihkeina. YLE Satakunnan toimitus on saanut uutisestaan enemmän vihaista palautetta kuin mistään muusta uutisesta viime vuosina.

Tiedustelin sähköpostilla YLE:n toimittaja Päivi Meritähdeltä, mihin tieto perustuu. Mikä oli tytön seerumin D-vitamiinin pitoisuus? Meritähti vastasi:

"Meillä on käytössämme vain sanallinen diagnoosi tilanteesta. Verikoetuloksia emme ole saaneet."

Lähetin Yle Satakunnan päällikölle Mari Kunttu-Kaupille seuraavan meilin:

"Toimittajanne Päivi Meritähti on julkaissut ilmeisen uutisankan D-vitamiinista, joka leviää muihin medioihin. Kysyin PM:ltä meilitse, mikä oli tytön S-D-25-pitoisuus? Ilman sitä tietoa ei voida väittää, että kyseessä olisi D-vitamiinin yliannostus. Turvallinen yläraja on 350 nmol/l, jonka alapuolella ei esiinny myrkytysoireita."

Mari Kunttu-Kauppi vastasi minulle 11.2. 2015 sähköpostitse, että toimituksella on tytön verikokeen tulokset, joista uutisen kirjoittanut toimittaja Meritähti muka ei ollut tietoinen. Kunttu-Kauppi ei kuitenkaan suostu kertomaan, mikä kokeen tulos oli, koska se mitä ilmeisimmin sulkisi pois myrkytyksen mahdollisuuden. Hän ei myöskään kerro "sanallisen dignoosin" antaneen lääkärin nimeä eikä yhteystietoja, jotta voisin tarkistaa nämä ristiriitaiset tiedot. Tietojen salailu heittää epäilyn varjon YLE Satakunnan toimituksen ylle. Epäily ei poistu, ennen kuin tytön S-D-25-pitoisuus julkistetaan.

D-vitamiinihoitoja antava iisalmelainen gynekologi Hannu Vierola on "pöyristynyt" myrkytysväitteistä YLEn haastattelussa 10.2.2015. Ilta-Sanomien mukaan Vierola "tyrmistyi" uutisesta, koska ei ollut koskaan ennen kuullut tällaisesta. Hän ei tiedä Suomesta yhtään tapausta, jossa D-vitamiinista olisi saatu vaarallinen yliannostus. Ulkomailla niitä oli 1930-luvulla muutamia, esim. eräs amerikkalainen lääkäri oli ottanut 525 000 mikrogrammaa päivässä 1,5 vuotta, sanoo Vierola. Määrä vastaa yli 525 sadan mikrogramman tabletin tai kapselin syömistä päivittäin.

Sain 11.2.2015 sähköpostia YLEn entiseltä toimittajalta, joka kirjoittaa:

"Kiitos että puutuitte uutisointiin. Entisenä Ylen toimittajana harmittaa, että Ylenkään uutisiin ei voi luottaa. En myöskään ymmärrä Ylen pitäytymistä THL:n, A-klinikkasäätiön ym. tahojen totuudessa. Onneksi on netti. NN"

D-vitamiini kuohuttaa tunteita – ketä kannattaa uskoa? YLE 13.2.2015
Ajankohtainen D-vitamiini - tri Tolosen katsausartikkeli

Farmakologian professori Ilari Paakkarin kirjoitus D-vitamiinista

Helsingin Sanomat julkaisi 17.8. erinomaisen kokosivun jutun otsikolla
Aivot ahmivat valeuutisia mieluummin kuin tositietoa – Vinoumaa vastaan voi taistella, ja nyt tutkija kertoo, miten se tapahtuu

Lamberg- Allardt ja Paakkari erimielisiä D-vitamiinista.
Helsingin Sanomat 19.2.2015