Kardiologit: Statiinit ovat myrkkyä sydämelle

Lähes 700 000 suomalaista on huijattu syömään kolesterolia alentavia statiinilääkkeitä. Lääkärit tuputtavat niitä herkästi kaikille, joiden seerumin kokonaiskolesterolin pitoisuus ylittää 5 mmol/l ja diabeetikoille, vaikka kolesterolilukema olisi alle 5. Viime vuosina on käynyt selväksi, ettei statiineista ole hyötyä sepelvaltimotaudin primaariehkäisyssä. Oxfordin yliopiston professori Rory Collins myöntää salanneensa tutkimuksissaan statiinien sivuvaikutuksia. Statiineista voi olla vakavaa haittaa sydänlihakselle, kirjoittavat japanilaiset sydänlääkärit yhdessä amerikkalaisen kardiologin Peter Langsjoenin kanssa julkaisemassaan artikkelissa.

Statin scandal

Sunday Express paljasti 15.2.2015, että Ison-Britannian johtava statiinitutkija Oxfordin yliopiston professori Rory Collins myöntää peitelleensä statiinien sivuvaikutuksia. Suomen Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne on vedonnut nimenomaan Collinsin tutkimuksiin mainostaessaan statiineja.

Oxfordin  professori Rory Collins myöntää salanneensa tutkimuksissaan statiinien sivuvaikutuksia. Hänen vääristeltyjen tutkimustensa ja lausuntojensa perusteella miljoonat britit syövät statiineja turhaan. Collins johtaa vuonna 1994 perustettua Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) Collaborationia, jonka tutkimuksiin mm. Suomen Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne on vedonnut statiineja puolustaessaan. Collinsin tunnustus on etusivun uutinen (Sunday Express 15.2.2015).

"Statiinihoidolla on ollut tutkimuksissa yllättävän vähän vaikutusta kuolleisuuteen (2-6 vuoden seurannoissa). Statiinihoidon lopettamista tulisi harkita potilailla, joiden elinajan odote on rajallinen ja/tai jotka saavat statiineista sivuvaikutuksia", kirjoittavat tanskalaiset tutkijat (Lopez Kristensen ym. 2015) BMJ Open 2015;5:e007118 doi:10.1136/bmjopen-2014-007118.

Vastoin yleistä käsitystä – jonka mukaan statiinit ehkäisisivät valtimoiden kovettumista – statiinit voivatkin kovettaa valtimoiden seinämiä, kirjoittavat japanilaiset kardiologit ja amerikkalainen sydänlääkäri Peter H. Lansjoen. Haittavaikutus perustuu siihen, että statiinit ovat myrkkyä sydänsolujen energiaa tuottaville mitokondrioille ja ehkäisevät siten solujen ja valtimoiden normaaleja toimintoja. Statiinit estävät solujen mitokondrioiden energian tuotossa välttämättömän ubikinonin ja hemi A:n synteesiä ja sitä kautta ATP:n tuotantoa. ATP antaa soluille energiaa. Terve ihminen tuottaa vuorokaudessa painonsa verran ATP-molekyylejä. Jokainen molekyyli kierrätetään energian tuotossa 1000–1500 kertaa päivässä. Statiinien aiheuttama ATP-vaje ilmeneekin lihasten heikkoutena, lihaskipuina ja joskus sydämen vajaatoimintana. Pahimmillaan statiinit aiheuttavat sydänlihaksen rappeumaa, rabdymyolyysia. Lisäksi statiinit estävät K2-vitamiinia, joka suojaa valtimoita kalkkiutumiselta.

Statiinit estävät myös seleeniä sisältävien entsyymien, kuten glutationiperoksidaasin (GPx), toimintaa. GPx on elimistön tärkeä antioksidantti, joka suojaa soluja hapetusstressiä vastaan. Seleeniproteiinin esto voi myötävaikuttaa sydämen kongestiivisen ja laajentavan (dilatoivan) vajaatoiminnan syntyyn, varoittavat sydänlääkärit.

Kongestiivinen sydämen vajaatoiminta

Vasemmalla terve sydän, oikealla kongestiivinen vajaatoiminta, jossa sydämen pumppausvoima on heikentynyt ja vasen kammio on laajentunut. Punainen suoni on aortta, siniset ovat laskimoita.


Sydämen vajaatoiminnan ja sepelvaltimotaudin yleistyminen
väestöissä voi paradoksaalisesti johtua ja pahentua statiinien yleisestä käytöstä. Sydänlääkärit suosittelevat että statiinien käyttö arvioitaisiin kriittisesti uudelleen (Okuyama ym. 2015). Tohtori Harumi Okuyama ei usko, että LDL-kolesteroli olisi syynä valtimotauteihin, kuten tähän asti on väitetty (Okuyama 2014). Japanissa tehdyt väestötutkimukset osoittavat, että sydäntaudit ja kuolleisuus ovat sitä yleisempiä, mitä matalampia kokonais- ja LDL-kolesteroli ovat (Hamazaki ym. 2015). Toisin sanoen, kolesterolia ei pidä mennä alentamaan synteettisillä lääkkeillä!

Suomessa sydänlihassairaudet ovat lisääntyneet 70 % ja aorttaläppäkuolemat 79 % viimeisten 20 vuoden aikana, jolloin noin 900 000 suomalaista on syönyt statiineja. Lue DI Leino Utriaisen perusteellinen tilastoanalyysi: Statiiniaikakautta 20 vuotta.

Suomessa Kauppalehti uutisoi 21.2.2015: Kolesteroli saamassa osittaisen synnynpäästön. Lue lisää linkistä MedPageToday (alla). Lue myös ubikinonin merkityksestä sydämen vajaatoiminnan ehkäisyssä ja hoidossa (Florkowski ym. 2015).

Kananmunat ovat terveellisiä

Kananmunia on väitetty turhaan terveydelle vaarallisiksi sillä perusteella, että ne muka suurentavat veren kolesterolipitoisuutta ja aiheuttaisivat sitä kautta valtimotauiteja. Väite on tuulesta temmattu.

Vaikka tyydytetty rasva suurentaa seerumin LDL-kolesterolin pitoisuutta, se vähentää LDL-partikkelien määrää, mikä on tärkeämpi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä kuin perinteinen kolesterolimittaus (Prado ym. 2011).

Hamazaki T, Okuyama H, Ogushi Y, Hama R, Towards a Paradigm Shift in Cholesterol Treatment. A Re-Examination of the Cholesterol Issue in Japan. Annals of Nutrition and Metabolism 2015;66(suppl 4):1–116. DOI: 10.1159/000381654

Statin Drug Scandal: Cholesterol-lowering Drug Researchers Start Backtracking. Sunday Express 15.2.2015
Okuyama H, Langsjoen PH, Hamazaki T, et al. Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms. Expert Review in Clinical Pharmacology. 2015 Feb 6:1-11. Abstract

Okuyama H. Paradigm Shift in Lipid Nutrition for the Prevention of Ischemic Stroke. Editorial. Journal of Neurological Disorders and Stroke 2014; 2(2):1041 Free Full Text

Cholesterol To Be Cut From Nation's Diet Blacklist? Bring on the eggs: advisers call for federal diet guidelines to eliminate limits. MedPageToday.com 20.2.2015
Florkowski CM, Molyneux SL, Young JM. Coenzyme Q10 and congestive heart failure; an evolving evidence base. Kardiol Polska. 2015;73(2):73-9. doi: 10.5603/KP.2015.0015. Free Full text
Prado KB, Shugg S, Backstrand JR. Low-density lipoprotein particle number predicts coronary artery calcification in asymptomatic adults at intermediate risk of cardiovascular disease. Journla of Clinical Lipidology. 2011;5:408-413. Abstract