Suuhygienia ja sydänkohtaus

Sydänkohtaukset aiheuttavat kehittyneissä maissa 40 prosenttia kuolemantapauksista. Ennenaikaisia sydänkuolemia voitaisiin vähentää huolehtimalla paremmin suuhygieniasta. Siinä auttavat myös ravintolisinä nautitut kalaöljy ja D-vitamiini. Valtaosa sydänpotilaista on diabeetikkoja, joiden kannattaisi nauttia väkevöityjä etyyyliesteröityjä kalaöljyjä ja D-vitamiinia (vähintään 100 mikrogrammaa (µg) päivässä. Ne ehkäisevät ja lievittävät ikenien vetäytymistä ja hampaiden juurikalvon tulehdusta eli periodontiittia (parodontiittia) ja parantavat siten suuhygieniaa.

Periodontiitti eki parodontiitti on krooninen, bakteerien aiheuttama hampaiden juurikalvon tulehdus, jossa hampaat löystyvät, leukaluuta hajoaa ja koko elimistöön leviää hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio). Tilaa kutsutaan suomeksi myös nimellä hampaan kiinnityskudoksen tulehdus. Siinä ikenet vetäytyvät ja hampaat tulevat pitkiksi ja esille. Lieväasteista periodontiittia sairastaa yli puolet ja vakava-asteista, hampaiden irtoamiseen johtavaa tilaa 10-20 prosenttia aikuisista. Periodontiitti on erityisen vaarallinen diabeetikoille, sillä se lisää diabeteksen liitännäistautien riskiä.

Tiedämme ennestään, että periodontiitti altistaa sydänkohtaukselle. Granadan yliopiston hammaslääketieteen laitoksen tutkimus osoittaa, ensimmäistä kertaa maailmassa, että krooninen periodontiitti vaikuttaa myös sydäninfarktin kokoon ja vaikeusasteeseen (Marfil-Alvarz ym. 2014). Tutkimukseen osallistui 112 akuutin sydäninfarktin saanutta potilasta. Heille tehtiin kardiologisia, hammaslääketieteellisiä ja biokemiallisia tutkimuksia, muun muassa mittaamalla troponiini 1 ja myoglobiini.

"Periodontiitti näyttää olevan merkittävä sydänkohtauksen ja sen aiheuttaman kuoleman riskitekijä", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Francisco Aguado. Sydäninfarktin koko ja vakavuusaste liittyvät troponiini 1:n pitoisuuteen veressä, kun taas myoglobiinin pitoisuus ennustaa vain infarktin kokoa. Tutkimus on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta, ja sitä selostetaan mm. Science Daily:ssä 13.1.2015.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja hoitavat hampaiden juurikalvon tulehdusta ja ientulehdusta, osoittavat toisistaan riippumattomat hammaslääkäreiden tekemät tutkimukset eri puolilta maailmaa (Chee ym. 2016, Elgendy ja Kazem 2018). Erityisen tehokkaita ovat puhdistetut ja väkevöidyt etyyliesteröidyt kalaöljyt, kuten E-EPA.

"Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA ja niiden etyyliesterit (E-EPA ja E-DHA) estävät suussa elävien patologisten mikrobien [bakteerien ja sienten] kasvua", kirjoittavat hammaslääkärit Brad Huang ja Jeff Ebersole Kentuckyn yliopiston hammaslääketieteen laitokselta Molecular Oral Microbiology -lehdessä. Myös egyptiläiset hammaslääkärit suosittelevat diabeetikoille kalaöljyä, koska se parantaa periodontiittia (Elwakeel ja Hazaa 2015). Periodontiitin ehkäisy ja hoito ovat aivan uusia kalaöljyn käyttötarkoituksia, jotka harva vielä tuntee.

Oulun yliopiston tutkimus puolestaan osoitti, että 55 periodontiittia potevalla suomalaisella oli veressään liian vähän D-vitamiinia (Antologou ym. 2014). Tulos viittaa siihen, että D-vitamiinikin voi ehkäistä periodontiittia sekä sen aiheuttamia sydänkohtauksia. Päivän tarve on moninkertainen terveelle keskivertoväestölle annettuun homeopaattiseen saantisuositukseen nähden (10 µg/vrk). Kanadalaiset hammaslääkärit kirjoittavat myös, että riittävä D-vitamiinin saanti ehkäisee parodontiittia eli periodontiittia (Bonnet ym. 2019).

Chee B, Park B, Fitzsimmons T, et al. Omega-3 fatty acids as an adjunct for periodontal therapy-a review. Clinical Oral Investigations. 2016 Feb 17. [Epub ahead of print]

Naqvi AZ, Hasturk H, Mu L, et al. Docosahexaenoic Acid and Periodontitis in Adults: A Randomized Controlled Trial. Journal of Dental Research 2014 June 26 doi: 10.1177/0022034514541125

Marfil-Alvarez R, MesaAgudo F, Arrebola-Moreno JA, et al. Acute Myocardial Infarct Size Is Related to Periodontitis Extent and Severity. Journal of Dental Research, 2014; 93 (10): 993 DOI: 10.1177/0022034514548223

Acute myocardial infarct size is related to periodontitis extent and severity. Science Daily 13.1.2015

Elwakeel NM, Hazaa HH. Effect of omega 3 fatty acids plus low-dose aspirin on both clinical and biochemical profiles of patients with chronic periodontitis and type 2 diabetes: a randomized double blind placebo-controlled study. Journal of Periodontological Research 21 JAN 2015 | DOI: 10.1111/jre.12257
Antonoglou GN, Knuuttila M, Niemelä O, et al. Low serum level of 1,25(OH)2 D is associated with chronic periodontitis. Journal of Periodontal Research. 2014 Jul 7. doi: 10.1111/jre.12207.

Elgendy EA, Kazem HH. Effect of Omega-3 Fatty Acids on Chronic Periodontitis Patients in Postmenopausal Women: A Randomised Controlled Clinical Study. Oral Health and Preventive Dentistry. 2018;16(4):327-332. doi: 10.3290/j.ohpd.a40957.
Bonnet C, Rabbani R, Moffatt MEK, et al. The Relation Between Periodontal Disease and Vitamin D. Journal of Canadian Dental Assocociation. 2019 Mar;84:j4. Free Full Text