Polven nivelrikko ja D-vitamiini

Polven nivelrikko on yleinen ikääntyvien ihmisten vaiva. Useiden amerikkalaisten yliopistojen yhteistutkimus osoittaa, että polven nivelrikkoon liittyy usein D-vitamiinivaje, joka pahentaa taudin kulkua. D-vitamiini ehkäisee nivelrikkoa ja hillitsee sen etenemistä, mutta annoksen tulee olla huomattavasti viranomaissuositusta suurempi.


Yhdysvaltain terveysviraston Osteoarthritis Initiative (OAI) -tutkimuksessa analysoitiin 418 polven nivelrikkoa potevan henkilön seerumin D-vitamiinin (S-D-25) ja parathormonin (PTH) pitoisuudet. Nivelrikko oli diagnosoitu röntgenkuvista, joista näkyi muun muassa nivelruston oheneminen ja nivelraon kaventuminen.

Potilaiden S-D-25 oli keskimäärin 65,5 nmol/l ja PTH 54,5 pg/ml. Noin 16 prosentilla potilaista S-D-25 oli alle 37,5 nmol/l. Kaikki potilaat kävivät 2 ja 4 vuoden kuluttua seurannan alkamisesta tutkimuksissa, jolloin todettiin, että 14 prosentilla potilaista tauti oli edennyt. Kuluma oli pahentunut eniten juuri niillä potilailla, joiden S-D-25 oli alle 37,5 nmol/l. Matala S-D-25 ja suuri PTH-arvo lisäsivät nivelrikon pahenemisen riskin yli 3-kertaiseksi.

"Tuloksemme mukaan D-vitamiinivaje lisää polven nivelrikon pahenemisen riskiä", päättelevät tutkijat.

Uusi kliininen tutkimus vahvistaa, että rittävä määrä D-vitamiinia ehkäisee polven nivelrikkoa ja parantaa potilaan kuntoa (Zheng ym. 2017).

Zhang FF, Driban JB, Lo GH, et al. Vitamin D Deficiency Is Associated with Progression of Knee Osteoarthritis. Journal of Nutrition. 2014 Dec;144(12):2002-2008. Abstract
Zheng S. Jones G,  Cicuttini F, et al.. Maintaining vitamin D sufficiency is associated with improved structural and symptomatic outcomes in knee osteoarthritis. The American Journal of Medicine, 2017. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Nivelrikosta kärsivien henkilöiden tulisi ehdottomasti käydä verikokeessa, josta analysoidaan S-D-25. Se tulee nostaa 125–150 nmoliin/l. Se voi edellyttää vähintään 100 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Sen lisäksi suosittelen väkevöityä etyyliesteröityä kalaöljyä sekä nivelvalmistetta, joka sisältää glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, MSM-rikkiä ja C- ja D-vitamiineja. Kysy terveyskaupasta, marketin luontaistuoteosastolta tai apteekista.