Etyyliesteröity kalaöljy alentaa triglyseridejä

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja jarruttavat valtimonkovetustautia. Vaikutus perustuu osaksi kroonisen, matala-asteisen tulehduksen (inflammaation) ehkäisyyn ja vaimentamiseen, osaksi kohonneiden seerumin triglyseridien alentamiseen. Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, valtimotautien riskitekijöitä. Maksa tuottaa niitä vereen liian hiilihydraattipitoisen ruokavalion seurauksena. Japanilainen diabetestutkimuslaitos vertasi puhtaan E-EPA:n ja E-EPA + E-DHA:n tehoja seerumin kohonneiden triglyseridien alentamisessa.

Kalaöljyjä on kaupan monenlaisia, peruskalaöljyistä aina puhdistettuihin ja väkevöityihin, farmakologisiin valmisteisiin, joilla saadaan lääkkeellinen vaikutus. Peruskalaöljyt sisältävät vain 18 % EPAa ja 12 % DHA:ta (yhteensä 30 % omega-3:a), siksi niillä ei saada aikaan tässä selostettuja terveysvaikutuksia. Osa uuden polven väkevöidyistä tuotteista sisältää vain puhdistettua EPA-rasvahappoa (E-EPA) ja osa E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää. Näiden keskinäistä paremmuutta selvitetään vertailevissa tutkimuksissa.

Japanilaistutkimuksen mukaan

  • 4 gramman päiväannos 90-prosenttista E-EPA + E-DHA -yhdistelmää alensi triglyseridejä tehokkaammin kuin 1,8 g E-EPAa päivässä (mikä on Japanin terveysministeriön suosittelema annos)
  • 2 g E-EPA + E-DHA -yhdistelmää päivässä antoi samanlaisen vaikutuksen kuin 1,8 g E-EPAa.
  • Kummatkin valmisteet osoittautuivat siis hyödyllisiksi kohonneiden triglyseridien alentamisessa. Eroja syntyy siis lähinnä erilaisilla päiväannoksilla (Tatsuno 2014).
Tutkimuksen teki ja julkaisi Center for Diabetes, Metabolism and Endocrinology, Toho University Sakura Medical Center.

Yhdysvalloissa tehdyssä vertailevassa tutkimuksessa E-EPA oli tehokkaampaa kuin E-EPA + E-DHA -yhdistelmä, kun annokset olivat yhtä suuria (Castaldo 2014). Siinä potilaat – joilla oli korkeat triglyseridipitoisuudet – saivat ensin E-EPA + E-DHA -yhdistelmää ja sen jälkeen heille vaihdettiin puhdas E-EPA. Se paransi veren rasvaprofiilia entisestään. E-EPA alensi triglyseridien lisäksi myös LDL-kolesterolia (12 potilaalla 15:stä). Tämän tutkimuksen mukaan pelkkä E-EPA oli parempaa tähän tarkoitukseen.

4 g/vrk pelkkää E-EPAa alentaa tehokkaammin triglyseridejä kuin 2 g/vrk ilmenee amerikkalaisesta MARINE-tutkimuksesta (kuva alla). Tällaista päiväannosta ei saa pelkästä kalaruoasta.

E-EPA korjaa veren rasvahäiriötä

E-EPA (2 ja 4 g/vrk) alensi merkitsevästi triglyseridejä (TG), VLDL- ja LDL-kolesteroleita. E-EPAn nauttiminen on tehokas ja nopea tapa korjata veren rasvahäiriöitä. E-EPA tehostaa statiinien vaikutusta, kuten kuvasta käy ilmi. Yhdysvalloissa onkin alettu suositella E-EPAa statiinien käyttäjille.

Vuonna 2010 englantilaiset sydänlääkärit ja immunologit osoittivat, että E-EPA ehkäisee valtimoplakkien repeämistä ja valtimoiden tulehdusta, jolloin sydän- ja aivoinfarktien riski pienenee (Cawood ym. 2010). Uusi amerikkalsiten yliopistojen yhteistutkimus osoittaa, että etyyliesteröity kalaöljy vähentää veressä haitallisia ja lisää hyödyllisiä oksilipiinejä, jolloin krooninen matala-asteinen tulehdus vaimenee (Newman ym. 2014).

Japanilainen tutkimus osoitti, että EPA-painotteinen kalaöljy (3,6 g/vrk, josta 914 mg EPAa ja 399 mg DHA:ta) parantaa nuorten aikuisten fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä (Kawabataa ym. 2014).

Kumpaa siis kannattaa nauttia, puhdasta E-EPAa vaiko E-EPA + E-DHA -yhdistelmää? Koska tiede ei ole vielä ratkaissut tätä kysymystä, otan itse kumpaakin varmuuden vuoksi. Valmisteet eivät ole toisiaan poissulkevia.

Tatsuno I. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular disease: an emphasis on omega-3-acid ethyl esters 90 for the treatment of hypertriglyceridemia. Expert Review on Cardiovascular Therapy. 2014 Oct 16:1-8. PubMed
Castaldo RS. A retrospective case series of the lipid effects of switching from omega-3 Fatty Acid ethyl esters to icosapent ethyl in hyperlipidemic patients. Postgraduate Medicine. 2014;126(3):268-73. doi: 10.3810/pgm.2014.05.2775.
Newman JW, Pedersen TL, Brandenburg VR, Harris WS, Shearer GC. Effect of Omega-3 Fatty Acid Ethyl Esters on the Oxylipin Composition of Lipoproteins in Hypertriglyceridemic, Statin-Treated Subjects. PLoS One. 2014 Nov 13;9(11):e111471. doi: 10.1371/journal.pone.0111471. eCollection 2014. Free Full Text pdf.
Kawabataa F, Nyeab M, Hamazakic K et al. Supplementation with eicosapentaenoic acid-rich fish oil improves exercise economy and reduces perceived exertion during submaximal steady-state exercise in normal healthy untrained men. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 2014 DOI: 10.1080/09168451.2014.946392
Cawood AL, Ding R, Napper FL, Calder PC, et al. Eicosapentaenoic acid (EPA) from highly concentrated n-3 fatty acid ethyl esters is incorporated into advanced atherosclerotic plaques and higher plaque EPA is associated with decreased plaque inflammation and increased stability. Atherosclerosis. 2010 May 20. Abstract | Free Full Text